Nord Stream 2 | H Gazprom ετοιμάζεται για επανέναρξη εργασιών |Μορατόριουμ  ζητούν οι ΗΠΑ

Φαίνεται πως η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του Nord Stream 2 είναι έτοιμηα να ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες που είχαν σταματήσει πριν από ένα σχεδόν χρόνο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Χθες Σάββατο (06/12/2020) το πλοίο μεταφοράς σωλήνων, Akademik Cherskiy σταμάτησε κοντά στο σημείο κατασκευής του αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα. Το σκάφος ανήκει στη Gazprom.

Το σκάφος βρίσκεται βόρεια της Πολωνία και της Γερμανίας. Οι λιμενικές αρχές της Γερμανικής πόλης Stralsund, έχουν προειδοποιήσει τα διερχόμενα πλοία για εργασίες από τις 5 έως τις 31 Δεκεμβρίου, στην περιοχή κατασκευής του Nord Stream 2.

Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις ούτε για την ακριβή φύση των εργασιών, ούτε για εργασίες πέραν της 31ης Δεκεμβρίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Το σκάφος τοποθέτησης σωλήνων Akademik Cherskiy που ανήκει στην Gazprom, το οποίο η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, εμφανίζεται σε έναν κόλπο κοντά στο λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας του Baltiysk, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, στη Ρωσία στις 3 Μαΐου 2020. REUTERS / Vitaly Nevar / Φωτογραφία αρχείου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Το σκάφος τοποθέτησης σωλήνων Akademik Cherskiy που ανήκει στην Gazprom, το οποίο η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, εμφανίζεται σε έναν κόλπο κοντά στο λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας του Baltiysk, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, στη Ρωσία στις 3 Μαΐου 2020. REUTERS / Vitaly Nevar / Φωτογραφία αρχείου

Τι συμβαίνει με τον Nord Stream 2

Ο Nord Stream 2, ο οποίος αρχικά ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020, έχει στόχο να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής σε σχέση με τον Nord Stream 1, που έχει τη μισή χωρητικότητα και λειτουργεί από το 2012.

Nord Stream II: Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία και το άνοιγμα στην Ελλάδα – O ρόλος Κύπρου και Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε από De-Facto στις Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Για την κατασκευή του συνεργάζονται η ρωσική Gazprom και πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες: η γαλλική Engie, οι γερμανικές Uniper και Winteshall, η αυστριακή OMV και η αγγλοολλανδική Shell, με το έργο να έχει προϋπολογισμό 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετες στην κατασκευή του είναι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ που μάχονται κατά του αγωγού αυτού, ο οποίος ενδέχεται να καταστήσει τη Γερμανία «όμηρο» της Ρωσίας, όπως είχε προειδοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Ο αγωγός 1.230 χλμ. (764 μίλια) θα μεταφέρει φυσικό αέριο, μέσω υποθαλάσσιων αγωγών, από τα πεδία φυσικού αερίου της Σιβηρίας προς τη Γερμανία. Ο Nord Stream 2, ο οποίος ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη διαδρομή του αρχικού αγωγού Nord Stream, αλλά με διαφορετική αφετηρία από τη Ρωσία, θα διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να εισαγάγει η Γερμανία από τη Ρωσία. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει έως και 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (1.942 τρισ. κυβικά πόδια) ετησίως μόλις ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ, η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα πρόκειται να ξαναρχίσει στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι εργασίες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, αν και είχαν ολοκληρωθεί κατά 90%, είχαν ανασταλεί για έναν χρόνο μετά τις διεθνείς πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Nord Stream 2: Επιβολή «μορατόριουμ» ζητούν οι ΗΠΑ από Γερμανία και ΕΕ

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γερμανία και την ΕΕ να επιβάλει «ένα μορατόριουμ» στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, «ένα πολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου», δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπηρεσιακή πρεσβευτής στο Βερολίνο.

https://youtu.be/4kprReHuUDk


«Έχει έρθει η ώρα η Γερμανία και η ΕΕ να επιβάλλουν μορατόριουμ στην κατασκευή του αγωγού», επεσήμανε η Ρόμπιν Κουίνβιλ μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του αγωγού, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, σταμάτησαν πριν σχεδόν ένα χρόνο μετά την απειλή των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, όμως αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι το Σαββατοκύριακο. Μένουν να κατασκευαστούν μερικά χιλιόμετρα στη Βαλτική Θάλασσα, στα ανοικτά της Γερμανίας.

Η Κουίνβιλ εξήγησε ότι ένα «μορατόριουμ» θα δείξει ότι η Ευρώπη δεν ανέχεται πλέον «τη συνέχιση της κακόβουλης συμπεριφοράς της Ρωσίας».

«Ο αγωγός αυτός δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά επίσης ένα πολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου για να παρακάμψει την Ουκρανία και να διχάσει την Ευρώπη», προειδοποίησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours