«Μέδουσα 10» | Ξεκινά η «Μέδουσα 10» | Ελληνογαλλική πρόκληση «βλέπει» η Sabah

«Μέδουσα 10» | Ξεκινά η «Μέδουσα 10» | Ελληνογαλλική πρόκληση «βλέπει» η Sabah
«Μέδουσα 10» | Ξεκινά η «Μέδουσα 10» | Ελληνογαλλική πρόκληση «βλέπει» η Sabah

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Daily Sabah επέκρινε Γαλλία, Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την κοινή άσκηση «Μέδουσα 10» που ξεκινά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας την Κυριακή, στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, και δημοσιεύει η Sabah, η άσκηση γίνεται στην Ανατολική μεσόγειο «για να προκαλέσει την Τουρκία».

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως η συμμαχία που έχουν συμπτύξει οι χώρες που μετέχουν στην άσκηση Μέδουσα 10 «βασίζεται στην εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία».

Όπως αναφέρει η Ahval, η Γαλλία ωθεί την Ευρώπη να κάνει το επόμενο βήμα και να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί σε «αμφισβητούμενα ύδατα που διεκδικούν Ελλάδα και Κύπρος». Υπενθυμίζει δε πως η ΕΕ θα συζητήσει τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της διάφορα θέματα που αφορούν στις σχέσεις με την Τουρκία.

«Μέδουσα 10» | Ξεκινά η «Μέδουσα 10» | Ελληνογαλλική πρόκληση «βλέπει» η Sabah

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Γαλλία -χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- έχουν οξυνθεί, ειδικά μετά τις αναφορές του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ισλαμιστικό εξτρεμισμό, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε ο Ερντογάν είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των Γαλλικών προϊόντων ενώ είχε αναφέρει πως ο Γάλλος ηγέτης «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».

Η Αίγυπτος -εκτός από τις κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα- έκανε πρόσφατα ασκήσεις και με τη Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα. Και οι δύο χώρες -σημειώνει το δημοσίευμα- στηρίζουν στη Λιβύη τον Χαλίφα Χάφταρ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου.

«Μέδουσα 10»

Η «Μέδουσα 10» είναι σαφώς ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, την ώρα που ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί τους πάντες και διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις έρευνες τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.

Η άσκηση «Μέδουσα 10» θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, εντός του FIR ΚΑΪΡΟΥ, η οποία είναι παρόμοια με την περιοχή εκπαιδεύσεως της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 8», συμπεριλαμβανομένης της Αιγυπτιακής ακτογραμμής.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν εντυπωσιακή παρουσία στη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10». Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F – 16 τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους, Ιπτάμενο ρανταρ, Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Είναι προφανές πως η Αθήνα επιθυμεί, παρά την καταπόνηση των πληρωμάτων, να διατηρήσει στον ύψιστο βαθμό την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Κλάδων συμμετέχοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχικές ασκήσεις. Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων από Ελλάδα-Αίγυπτο-Γαλλία-ΗΑΕ και Κύπρο.

Όσον αφορά τη γαλλική συμμετοχή, η γαλλική φρεγάτα FS «LA FAYETTE» και το οργανικό της ελικόπτερο, θα σπεύσουν στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καΐρου και θα συμμετάσχουν σε πλήθος σεναρίων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν με τουλάχιστον 4 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις και των πέντε χωρών αναμένεται να υλοποιήσουν πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων: αμφίβιες επιχειρήσεις, σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές.

Αξίζει να τονίσουμε ξανά το ακμαίοτατο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας