Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:52 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Αυτοί είναι οι 6 παράγοντες που παρακολουθούν στο Μαξίμου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για άρση μέτρων στο lockdown
Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να γίνει άρση μέτρων και βγούμε από το lockdown για τον κορονοϊό και οπωσδήποτε όχι στις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Το σύστημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού τόνισε Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και αν τυχόν έχουμε μια βεβιασμένη απόφαση για άρση μέτρων της καραντίνας μπορεί να βιώσουμε μια υποτροπή πολύ χειρότερη από σήμερα. Με την άποψη αυτή συμφωνεί η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αρθούν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, καθώς κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.
Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ΕΡΤ3 επισήμανε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ίσως πιο ασφαλές από το νέο άνοιγμα σχολείων.
Οι 6 δείκτες που θα δώσουν το πράσινο φώς για την άρση lockdown
Από τα επιδημιολογικά δεδομένα στα μέσα της εβδομάδας εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα ληφθούν για χαλάρωση των μέτρων. Το ποσοστό θετικότητας με βάση τα μοριακά τεστ διαμορφώνεται στο 9.68%, σύμφωνα με πληροφορίες. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 12.320 μοριακοί έλεγχοι και 4.106 rapid test, ενώ εντοπίστηκαν συνολικά 1.193 κρούσματα.
Οι οριστικές αποφάσεις για χαλάρωση του lockdown δεν έχουν ληφθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πίεση στο σύστημα υγείας εξεκολουθεί να είναι μεγάλη και η αποκλιμάκωση γίνεται πιο αργά από αυτή που περίμεναν οι ειδικοί. Κάθε σενάριο ανοίγματος περνάει υπό το φίλτρο του 3ου κύματος κορονοιού.
Προβληματισμός υπάρχει για το άνοιγμα των σχολείων ακόμα και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για τα δημοτικά σχολεία, για τα οποία ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Δεν είναι κλειδωμένη η ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει ενδελεχής συζήτηση στην επιτροπής λοιμωξιολογων με την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Κατόπιν αυτών, όλα είναι στο τραπέζι.
«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκτός κ πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν κ άλλες παράμετροι, ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού κ στη θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρησης της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ κ αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.
Οι 6 παράμετροι που μελετά το Μαξίμου είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευόμενων -ειδικά των διασωληνωμένων– το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία, όπως και ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται. Χθες ο δείκτης έπεσε στο 9,68% με όριο συναγερμού το 4%. Σημαντικοί δείκτες είναι επίσης ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων (υπολογίζονται σε 25.000) και το λεγόμενο Rt, δηλαδή πόσα άτομα δηλαδή μολύνει ένα κρούσμα, που είναι περίπου στο 0,68 στην Αττική και 0,85 στη Θεσσαλονίκη.