Οίκος Fitch: Χτυπά επιβράδυνση την κινεζική οικονομία

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:56 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
οίκος Fitch

Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να προκαλέσει το τρέχον τρίμηνο η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Αυτό προειδοποίησε σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Κίνας ανακοινώσει πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης εξαιτίας του κοροναϊού, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής της.

Ο οίκος επισημαίνει πως είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν οριστικές προβλέψεις για το ΑΕΠ της Κίνας. Τονίζει πως απλώς παρουσιάζει κάποια σενάρια. Εξηγεί πως συνεχίζει να υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για την επίπτωση της επιδημίας στην κινεζική οικονομία.

“Σοκ για τον τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας”

Εάν το σοκ για τον τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας της Κίνας είναι παρόμοιο με εκείνο της πανδημίας που προκαλούσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) το 2002-2003, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το 1ο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 4% σε ετησίως από περίπου 6% το 4ο τρίμηνο του 2019.

Κατά τον Φιτς, η κινεζική κυβέρνηση θα ανακοινώσει πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Αυτό όμως μόνο αν οι συνέπειες της επιδημίας του 2019-nCoV είναι σοβαρότερες από εκείνες της πανδημίας του ΣΟΑΣ το 2003.

Αν η επιδημία δεν ελεγχθεί η ανάπτυξη ενδέχεται να μειωθεί πιο απότομα και να περιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ το 1ο, γράφει ο Fitch.

Οικονομολόγοι προειδοποίησαν χθες ότι η επιδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ίσως προκαλέσει εμπλοκή στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτή βέβαια ήδη παρουσίαζε ύφεση, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *