Αναλυτές: Το θέμα των ελληνικών ομολόγων

ομολόγων

Το θέμα των ελληνικών ομολόγων απασχολεί έντονα τους ανθρώπους της αγοράς. Μάλιστα αξίζει να τονιστεί πως δεν απαιτείται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο investment grade.

Αυτό δε σημαίνει πως όλα πάνε καλά για την ελληνική οικονομία. Σημαίνει όμως πως δημιουργούνται οι συνθήκες για μελλοντική πραγματική βελτίωση.

Επί του παρόντος μόνο δύο ελληνικές εταιρείες φέρουν αξιολόγηση investment grade, ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC. Αυτό όμως δεν αποτρέπει τους διεθνείς επενδυτές να έχουν στα υπ’ όψιν τους εταιρικά ομόλογα που εξέδωσαν πρόσφατα άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως η Ελλάκτωρ, ο Μυτιληναίος, η Wind.

Σημειώνεται πως α ΕΛΠΕ και η Motor Oil δεν έχουν καν rating. Αυτό όμως δεν αποτρέπει τον δανεισμό τους, λόγω των συγκεκριμένων θετικών χαρακτηριστικών που έχουν.

Μετά την Alpha Bank σήμερα θα εκδώσει ομόλογο και η Τράπεζα Πειραιώς και όλοι οι παράγοντες περιμένουν τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα θα κρίνουν ίσως το μέλλον και των μελλοντικών, ελληνικών εκδόσεων ομολόγων.

Θυμίζουμε πως η Alpha επεδίωξε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με χαμηλό κόστος. Αυτό αξιοποιώντας το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές και το πρόσφορο έδαφος που έχει δημιουργηθεί για ελληνικές επιχειρήσεις. Το κατάφερε μετά την πρόσφατη έκδοση 15ετών ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο.

Οι προσφορές για τις ομολογίες της Alpha  ήταν υπερδεκαπλάσιες του ζητούμενου ποσού – συνολικά περίπου 5,5 δισ. ευρώ – ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από το προβλεπόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η τράπεζα θα αντλήσει τα 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%κάτω και από το ήμισυ εκείνου που είχαν πληρώσει το περασμένο καλοκαίρι η Τρ. Πειραιώς και η Εθνική σε ανάλογες ομολογιακές εκδόσεις.
Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ικανοποιητικό θα μπορούσε να θεωρηθεί οποιοδήποτε επιτόκιο κάτω του 5,25%.

Τελικά, λόγω του μεγάλου διεθνούς ενδιαφέροντος και της ζήτησης που εκδηλώθηκε, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *