Νέα Δημοκρατία | Η συζήτηση μετά τις κάλπες και η κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Σαμαρά

Νέα Δημοκρατία | Η συζήτηση μετά τις κάλπες και η κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Σαμαρά

To αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να έδωσε την πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία ωστόσο προκαλεί εσωκομματική γκρίνια, καθώς το 28% είναι ένα χαμηλό ποσοστό για την κυβέρνηση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο ανασχηματισμός που ακολούθησε δεν έφερε την πολυπόθητη ηρεμία καθώς υπάρχουν δυσαρεστηθέντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που λόγω μη υπουργοποίησης συνεχίζουν να μιλούν.

Όλα αυτά όμως γίνονται στο παρασκήνιο, μακριά από τα ΜΜΕ.

Μέσα λοιπόν σε αυτόν τον εσωκομματικό ορίζοντα, ο οποίος ολοένα και βαραίνει μετά το οδυνηρό για τη ΝΔ αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της να δίνουν ραντεβού για κοινή εμφάνιση την 1η Ιουλίου και τους γαλάζιους βουλευτές να γκρινιάζουν είτε για τη μη κυβερνητική αξιοποίησή τους είτε για τη φθίνουσα δημοσκοπική πορεία του κόμματός τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται, πέραν των άλλων, να αποφασίσει και ποιον θα προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία για την επόμενη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από το Μαξίμου μιλάνε για μία πορεία μπροστά και διαβάζουν με προσοχή το αποτέλεσμα της πρόσφατης αναμέτρησης. Ωστόσο, δεν θέλουν να μπουν σε μια συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη στροφή στα δεξιά αλλά θέλουν να εστιάσουν στην επόμενη μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως o Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει σε πολιτικές περιχαράκωσης, ιδεολογικής περιχαράκωσης. Πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές, με ποσοστά πολύ χαμηλότερα». Επεσήμανε δε πως «δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, πόσω μάλλον όταν αυτή είναι μια στρατηγική δοκιμασμένη σε εθνικές κάλπες και την οποία πιστεύω ότι έχουμε υπηρετήσει με απόλυτη επιτυχία»

Βεβαίως, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν βουλευτές που μιλούν για επιστροφή στιςρίζες. Αυτό λοιπόν που μένει να φανεί είναι αν ανάλογες φωνές θα ακουστούν – και σε ποιο βαθμό – στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και στην οποία θα υπάρξει μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως υπάρχουν βουλευτές που θα ήθελαν μία στροφή στα δεξιά καθώς εκτιμούν πως συγκεκριμένες κινήσεις της κυβέρνησης (όπως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο) απομάκρυναν ένα παραδοσιακό κοινό. Παράλληλα υπάρχουν και «γαλάζιοι», που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις πολιτικές… μεταγραφές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης υπήρξαν οι πρώτες τοποθετήσεις από βουλευτές, που άνοιξαν τη συζήτηση για μια σειρά θεμάτων. Η αρχή έγινε από τον Μάριο Σαλμά που ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια του «δυσμενούς», όπως το χαρακτήρισε, αποτελέσματος. Από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης».

Η κοινή εμφάνιση δύο πρώην πρωθυπουργών

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής θα μιλήσουν την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία», Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ο Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι» και αμέσως μετά θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής.

Η κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών δείχνει πως υπάρχει καλό κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις και έχει ενδιαφέρον σε ποια θέματα θα επιλέξουν να αναφερθούν. Επίσης, μένει να φανεί και αν και το επόμενο διάστημα θα επιλέξουν να τοποθετούνται συχνότερα για θέματα της επικαιρότητας.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Κ. Καραμανλής και ο Αν. Σαμαράς είχαν δώσει τελευταία φορά μαζί το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, όπου πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο πως δεν είχαν μιλήσει. Υπενθυμίζεται ακόμα πως ο Αντώνης Σαμαράς τους τελευταίους μήνες έχει αναφερθεί σε δημόσιες παρεμβάσεις του στα εθνικά θέματα, ενώ καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κοινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε «μόνο θετικά μπορεί κανείς να υποδεχτεί, είτε είναι διαχρονικά στη Ν.Δ., όπως εγώ, είτε τη στηρίζει τα τελευταία χρόνια, είτε, εν πάση περιπτώσει, είναι ενεργός πολίτης, τις απόψεις, τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων που κράτησαν και σε δύσκολα μάλιστα χρόνια το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας».

Δεν αποτελεί βέβαια μυστικό πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν πως θα τοποθετηθούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Άλλωστε πρόκειται για μία παρέμβαση που γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από τις ευρωεκλογές.

Πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *