Άρχισαν τα παιγνίδια για τον νέο Προέδρο της Δημοκρατίας | Ο Σαμαράς, ο Καραμανλής και η γκρίνια των βουλευτών

Άρχισαν τα παιγνίδια για τον νέο Προέδρο της Δημοκρατίας | Ο Σαμαράς, ο Καραμανλής και η γκρίνια των βουλευτών

To αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να έδωσε την πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία ωστόσο προκαλεί εσωκομματική γκρίνια, καθώς το 28% είναι ένα χαμηλό ποσοστό για την κυβέρνηση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο ανασχηματισμός που ακολούθησε δεν έφερε την πολυπόθητη ηρεμία καθώς υπάρχουν δυσαρεστηθέντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που λόγω μη υπουργοποίησης συνεχίζουν να μιλούν.

Όλα αυτά όμως γίνονται στο παρασκήνιο, μακριά από τα ΜΜΕ.

Μέσα λοιπόν σε αυτόν τον εσωκομματικό ορίζοντα, ο οποίος ολοένα και βαραίνει μετά το οδυνηρό για τη ΝΔ αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της να δίνουν ραντεβού για κοινή εμφάνιση την 1η Ιουλίου και τους γαλάζιους βουλευτές να γκρινιάζουν είτε για τη μη κυβερνητική αξιοποίησή τους είτε για τη φθίνουσα δημοσκοπική πορεία του κόμματός τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται, πέραν των άλλων, να αποφασίσει και ποιον θα προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία για την επόμενη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τυπικά, η κυβερνητική πρόταση χρειάζεται να υπερψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, 151 βουλευτών. Είναι, ωστόσο, θέμα γοήτρου να τύχει της καθολικής αποδοχής και των 158 βουλευτών της ΝΔ. Αυτό, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν… περίπατος. Υπό το κλίμα, ωστόσο, που διαμορφώνεται μετά την κάλπη, είναι περίπου μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη να κινηθεί πέραν της προσωπικής του πεπατημένης, αναζητώντας ένα πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει το όλον της γαλάζιας παράταξης.

Υπ’ αυτή την έννοια, η παραμονή της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά την πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό και την εκπεφρασμένη επιθυμία, πλαγίως έστω, του κ. Μητσοτάκη, να ανανεώσει τη θητεία της μέχρι το 2030, είναι μάλλον απίθανη. Και αυτό, διότι τουλάχιστον 15 βουλευτές της ΝΔ φέρονται να έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, ότι σε περίπτωση που προταθεί η ανανέωση της θητείας της, θα ακολουθήσουν τον δρόμο στον οποίον βάδισε ο Κ. Μητσοτάκης, καταψηφίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο για τον θεσμό του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρωθυπουργός φέρεται να αναζητά τον διάδοχο της κ. Σακελλαροπούλου εντός των τειχών, προκρίνοντας τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Παρότι ο ίδιος φέρεται να δέχεται πιέσεις από στελέχη της πάλαι ποτέ «αβερωφικής πτέρυγας» να παραμείνει στο πόστο του, το σενάριο τυχόν υποψηφιότητάς του είναι ισχυρό, καθώς ο κ. Τασούλας θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί εύκολα να συγκεντρώσει τη στήριξη του συνόλου της γαλάζιας ΚΟ. Ο πρώτος, άλλωστε, που εικάζεται βασίμως ότι δεν θα είχε αντιρρήσεις, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει την ενόχλησή του για την νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρίως (αλλά όχι μόνο) για τη στάση της στο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τη σπουδή της να παραστεί σε εορταστική βραδιά γαλάζιων μετά την υπερψήφισή του.

Στο τραπέζι φαίνεται ότι πέσει και η πρόταση για την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες υιοθέτησης.

Το “μασάζ” στους βουλευτές

-Ενόψει Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την επόμενη Τετάρτη, στο Μαξίμου έχει αρχίσει ένα σχετικό “μασάζ” σε αρκετούς βουλευτές που είναι προβληματισμένοι ή και ενδεχομένως ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ακόμα ένας ανασχηματισμός πέρασε και αυτοί δεν αξιοποιήθηκαν. Κάποιοι λένε ότι είχαν πάρει υπόσχεση την περίοδο που ψηφίστηκε ο γάμος των ομοφύλων, άλλοι είναι γενικώς αναξιοποίητοι. “Μασέρ” έχει αναλάβει ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης που εγκαταστάθηκε στον πρώτο όροφο του Μαξίμου και κάνει αρκετά ραντεβού, γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία από τις μέρες του στη Βουλή, αλλά και τη συνεργασία με πολλούς εξ αυτών από τις Εξεταστικές Επιτροπές.

Ο δεύτερος ανασχηματισμός και οι γκρινιάρηδες

-Ο Μητσοτάκης, πάντως, εξηγεί σε ανθρώπους που μιλά -και μπορεί να ακουστεί και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- ότι στα επόμενα τρία χρόνια που έχει μπροστά του θα κάνει σίγουρα έναν ανασχηματισμό ακόμα. Συνεπώς, αν κανείς δουλεύει με μεθοδικότητα και δεν είναι κατά σύστημα γκρινιάρης, μπορεί και να ανταμειφθεί, έστω ετεροχρονισμένα. Διότι, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ.Μ ξεκαθαρίζει ότι δεν επιβραβεύει τους “γκρινιάρηδες”, αυτούς δηλαδή που κάθονται απέξω και πετροβολούν, αναμένοντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει η πόρτα για να “στεγαστούν” και έτσι να σωπάσουν. Γνωρίζει, δε, πολύ καλά ποιοι βουλευτές λένε τι και σε ποιους, διότι η… πιάτσα είναι μικρή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *