Ζάεφ | Πώς η ΕΥΠ απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του

Ζάεφ | Πώς η ΕΥΠ απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του

Ο Κώστας Μελισσόπουλος αποκάλυψε το περιστατικό που έγινε το 2018 λίγο μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Την προσπάθεια δολοφονίας του Ζόραν Ζάεφ απέτρεψαν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίας το 2018, όπως αποκάλυψε το πρωί της Δευτέρας στο Mega, ο Κώστας Μελισσόπουλος.

Ο δημοσιογράφος φιλοξενήθηκε το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega» και μίλησε για το περιστατικό που έγινε λίγο μετά την Συμφωνία Των Πρεσπών.

«Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με ξένες, πληροφορηθήκαμε ότι απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του Ζόραν Ζάεφ. Δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο. Η αποκάλυψη αφορά στην κορυφή του παγόβουνου, υπάρχουν πολλές πτυχές της υπόθεσης ακόμα», είπε.

«Στα Βαλκάνια αυτή η κουλτούρα ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών δεν είναι άγνωστη. Όταν υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες σχετικά με ένα σχέδιο δολοφονίας ενός πολιτικού, οι βαλκανικές κυβερνήσεις τις λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους. Ενημέρωσαν το ελληνικό ΥΠΕΞ και την κυβέρνηση, και η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε το περιβάλλον Ζάεφ», πρόσθεσε ο ίδιος

Πώς απετράπη η απόπειρα δολοφονίας του

Όπως έγραψε ο Κώστας Μελισσόπουλος στην εφημερίδα «Βραδυνή», σύμφωνα με πηγή προερχόμενη από το «βαθύ κράτος» του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο εκείνη που αποτελούσε παράλληλα τον άτυπο σύνδεσμο με τις μυστικές υπηρεσίες, και το υπουργείο Άμυνας, και που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην όλη υπόθεση.

Η αντιπολίτευση του VMRO με επικεφαλής τον Μίτσκοσκι (ο οποίος αντικατέστησε τον Γκρούεφσκι, αλλά τότε θεωρούνταν υποχείριο του) είχε πολώσει το κλίμα σε επικίνδυνο βαθμό σε μια χώρα που οι απόπειρες δολοφονίας πολιτικών δεν ήταν άγνωστες.

Οι πανίσχυρες οργανώσεις των σκοπιανών της Αυστραλίας και του Καναδά εκφράζουν την οργή τους, και φέρονται να χρηματοδοτούν τις αντιδράσεις στα Σκοπιά, αλλά και να διαθέτουν κεφάλαια που θα διοχετευθούν στην «εξασφάλιση» ψήφων.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώνουν τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στα Σκόπια, εναντίον του Ζάεφ.

Η κυβέρνηση το διασταυρώνει με τις αμερικανικές υπηρεσίες οι οποίες γνωρίζουν τις αντιδράσεις αλλά δεν γνωρίζουν το βάθος τους.

Παράλληλα οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι «δυνάμεις που έχουν συμφέρον να μην υπογραφεί η συμφωνία θα επιδιώξουν να εμποδίσουν την αλλαγή του Συντάγματος (της τότε ΠΓΔΜ) από τη Βουλή».

Λίγο μετά ακολουθεί η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Οι Αμερικανοί υποκλέπτουν συνομιλίες στελεχών που κινούνται στο περιβάλλον του υπόδικου Γκρούεφσκι που βρίσκεται στην Ουγγαρία, από τις οποίες τεκμηριώνεται κινητικότητα γύρω από την προσπάθεια αποτροπής της αλλαγής του συντάγματος, ενώ επιβεβαιώνονται και επαφές με στελέχη που κινούνται σε οργανώσεις της Αυστραλίας και του Καναδά.

Η απόπειρα φέρεται να έχει χρηματοδοτηθεί από κάποιες οργανώσεις του εξωτερικού, και να έχει σχεδιαστεί από στελέχη μυστικών υπηρεσιών τρίτης χώρας, που εμφανίζονται στα Σκόπια, είτε ως εμπορικοί αντιπρόσωποι είτε ως στελέχη …Μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώνουν το υπουργείο Εξωτερικών ότι «επίκειται επιθετική ενέργεια κατά του Ζόραν Ζάεφ» χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

5145792

Ο τότε πρωθυπουργός δίνει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές της γειτονικής χώρας, και πρώτος ενημερώνεται ο τότε Υπ.Εξ. Νικόλα Ντιμιτρόφ, και μέσω άλλων «καναλιών» ενημερώνεται αναλυτικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν την διακριτική προστασία του σκοπιανού πρωθυπουργού, και στέλνουν μηνύματα προς ξένες πρεσβείες και το VMRO ότι «ξέρουν».

Εκείνους τους μήνες ο Ζόραν Ζάεφ είχε προστασία εφάμιλλη του προέδρου των ΗΠΑ, κάτι που ήταν εμφανές ακόμη και στους αδαείς, και που αποθάρρυνε κάθε σκέψη για επιθετική ενέργεια.

Η εκτίμηση της πηγής που μετέφερε στη «Βραδυνή» τις πληροφορίες, είναι πως από τη στιγμή που ψηφίστηκε η αλλαγή του Συντάγματος, υπήρξε υπόγεια συνεννόηση των ΗΠΑ με τον εξόριστο και υπόδικο Γκρούεφσκι και με πρεσβεία ισχυρής χώρας, όπου διαμηνύθηκε ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τυχόν «ατύχημα» στον Ζάεφ.

Αλλά ακόμη και σήμερα η προστασία του Ζόραν Ζάεφ, είναι ενδεικτική του φόβου του σκοπιανού ηγέτη, ο οποίος θυμάται την τύχη του Γκλιγκόροφ, ο οποίος γλίτωσε από θαύμα το 1995.

zaef tsipras.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *