Ιράν – Ισραήλ – Παλαιστίνη | Η στιγμή που οι Χούθι καταλαμβάνουν το φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν καταλάβει ένα φορτηγό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας, ενισχύοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι Χούθι, που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη και τις ακτές της στην Ερυθρά Θάλασσα, είχαν απειλήσει ότι θα στραφούν κατά ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

Υποστηρίζουν ότι το πλοίο είναι ισραηλινό, αλλά από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το εμπορικό πλοίο είναι βρετανικής ιδιοκτησίας, ιαπωνικής εκμετάλλευσης και στο πλήρωμά του δεν υπάρχουν Ισραηλινοί. Δεν κατονόμασε καμία εταιρεία, αλλά αργότερα η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Nippon Yusen δήλωσε ότι πρόκειται για το πλοίο «Galaxy Leader» που ναύλωνε στην περιοχή.


Ο Ράμι Ουνγκάρ

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομο με γνώση του θέματος, το πλοίο ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Ράμι Ουνγκάρ, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στο Ισραήλ με περιουσία άνω των 2 δισ. δολαρίων. Ασχολείται με τη ναυτιλία και ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς οχημάτων της χώρας. Έχει επίσης ιστορικό στενών δεσμών με δεξιούς Ισραηλινούς πολιτικούς.

Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδίδουν και άλλα διεθνή μέσα, επικαλούμενα τα καταχωρημένα στοιχεία ιδιοκτησίας του πλοίου που το συνδέουν με την Ray Car Carriers. Σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, «ως ιδιοκτήτης του πλοίου αναφέρεται η Ray Car Carriers», η μητρική εταιρεία της οποίας ανήκει στον Ουνγκάρ.

Ο Ουνγκάρ μίλησε στο Associated Press δηλώνοντας ότι γνωρίζει το περιστατικό, αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει καθώς περίμενε λεπτομέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλοίο που συνδέεται μαζί του δέχθηκε επίθεση το 2021 στον Κόλπο του Ομάν. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν κατηγορήσει το Ιράν εκείνη την εποχή.


Ο ρόλος του Ιράν

Και στην σημερινή περίπτωση όμως το Ισραήλ «έδειξε» το Ιράν, το οποίο άλλωστε στηρίζει και χρηματοδοτεί τους αντάρτες Χούθι. Σύμφωνα με το Ισραήλ, το Ιράν πιέζει τις ομάδες που υποστηρίζει στην περιοχή να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση. Όπως το έθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποιήθηκε πειρατεία στο πλοίο «με την καθοδήγηση του Ιράν».

Από την πλευρά του το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανάνι, δήλωσε ότι οι ισραηλινές κατηγορίες είναι «άκυρες» και «έχουν σκοπό να αποπροσανατολίσουν από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν».

«Έχουμε ανακοινώσει επανειλημμένα ότι οι ομάδες αντίστασης στην περιοχή εκπροσωπούν τις χώρες τους και λαμβάνουν αποφάσεις και ενεργούν με βάση τα συμφέροντα των χωρών τους», είπε. «Το Σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπέστη μια μεγάλη ήττα στην Παλαιστίνη και θέλει να βρει μια δικαιολογία για την ήττα που υπέστη κατηγορώντας την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», πρόσθεσε.

Η στιγμή που η πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν πέφτει από ελικόπτερο σε φορτηγό πλοίο ιδιοκτησίας Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου σε δραματική αεροπειρατεία στη μέση της θάλασσας

ΑΥΤΗ είναι η δραματική στιγμή που οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν απήγαγαν ένα πλοίο που ανήκει σε έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πλάνα που κυκλοφόρησε από την ομάδα που εδρεύει στην Υεμένη δείχνει ένα ελικόπτερο να προσγειώνεται στο φορτηγό πριν αρκετοί ένοπλοι κάνουν την τρελή τους επίθεση στο πλοίο.

Πλάνα δείχνουν τη στιγμή που οι Χούτι, μια ομάδα ανταρτών που υποστηρίζεται από το Ιράν, κατέλαβαν ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίο
Πλάνα δείχνουν τη στιγμή που οι Χούτι, μια ομάδα ανταρτών που υποστηρίζεται από το Ιράν, κατέλαβαν ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίοΠίστωση: Getty
Εθεάθησαν στελέχη που κρατούσαν όπλα να κρατούν υπό την απειλή όπλου μέλη του πληρώματος
Εθεάθησαν στελέχη που κρατούσαν όπλα να κρατούν υπό την απειλή όπλου μέλη του πληρώματοςΠίστωση: Getty
Το Galaxy Leader είναι ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο που ανήκει σε έναν Ισραηλινό μεγιστάνα
Το Galaxy Leader είναι ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο που ανήκει σε έναν Ισραηλινό μεγιστάναΠίστωση: Getty

Το ελικόπτερο μπορεί να φανεί να παραμονεύει πάνω από το ισραηλινό πλοίο, που ονομάζεται Galaxy Leader, προτού οι ένοπλοι Χούθι ανέβουν στο κατάστρωμα με τα όπλα τους σε ετοιμότητα.

Στη συνέχεια κρατούν το διεθνές πλήρωμα υπό την απειλή όπλου καθώς οι χειριστές διασχίζουν τα καταστρώματα φορώντας γιλέκα ασφαλείας.

Στο χαοτικό βίντεο, ένας από τους πράκτορες των Χούθι φαίνεται επίσης να φωνάζει το σύνθημα της ομάδας ενώ βηματίζει το πλοίο.

«Ο Θεός είναι ο Μεγαλος, Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στο Ισραήλ, Ανάθεμα οι Εβραίοι, Νίκη στο Ισλάμ», λέει.

Πιστεύεται ευρέως ότι οι Χούτι λαμβάνουν υποστήριξη από το Ιράν – το οποίο πιστεύεται ότι εξοπλίζει ενεργά την ομάδα και μάλιστα τους παρέχει πιθανούς στόχους.

Το φορτηγό πλοίο με σημαία Μπαχάμας είναι νηολογημένο σε βρετανική εταιρεία, η οποία ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό μεγιστάνα Abraham Ungar, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως Rami.

Το σκάφος εκμισθωνόταν στην ιαπωνική εταιρεία, Nippon Yusen, τη στιγμή της αιφνιδιαστικής αεροπειρατείας την Κυριακή.

Το Galaxy Leader έπλεε από την Τουρκία στην Ινδία με διεθνές πολιτικό πλήρωμα, χωρίς να επιβαίνουν Ισραηλινοί, όπως αναφέρθηκε.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε: «Η αεροπειρατεία του φορτηγού πλοίου από τους Χούτι κοντά στην Υεμένη στη νότια Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πρόκειται για ένα πλοίο που έφυγε από την Τουρκία καθοδόν προς την Ινδία με διεθνές πολιτικό πλήρωμα, χωρίς Ισραηλινούς».

Όμως επέμεινε ότι το πλοίο δεν ήταν Ισραηλινό.

Χθες, ο ιδιοκτήτης του σκάφους είπε ότι το πλοίο κρατείται τώρα στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη.

«Όλες οι επικοινωνίες χάθηκαν στη συνέχεια με το σκάφος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Galaxy Maritime Ltd που είναι εγγεγραμμένη στο Isle of Man.

«Η εταιρεία, ως ναυτιλιακή εταιρεία, δεν θα σχολιάσει περαιτέρω την πολιτική ή γεωπολιτική κατάσταση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν την κατάσχεση του πλοίου ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του σκάφους και του πληρώματος του.

«Η κατάσχεση των Χούτι του μηχανοκίνητου σκάφους Galaxy Leader στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος του και θα διαβουλευτούμε με τους συμμάχους μας και τους εταίρους του ΟΗΕ για τα κατάλληλα επόμενα βήματα».

Η αεροπειρατεία έρχεται αφού οι Χούτι υποσχέθηκαν ότι θα στοχοποιήσουν όλα τα πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ ή φέρουν ισραηλινή σημαία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν ότι το φορτηγό πλοίο ανήκε στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη σύλληψη του φορτίου ως «τρομοκρατία».

Ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντουλμαλίκ αλ Χούθι, απείλησε ότι θα κατασχέσει τη ναυτιλία σε μια φασαρία την περασμένη εβδομάδα.

Είπε: «Τα μάτια μας είναι ανοιχτά να παρακολουθούμε συνεχώς και να ψάχνουμε για οποιοδήποτε ισραηλινό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα».

Το πλήρωμα του Galaxy Leader αποτελείται από διεθνείς από τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τις Φιλιππίνες , το Μεξικό και τη Ρουμανία , δήλωσε η Galaxy Maritime.

«Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές πιστεύουν ότι η κατάσχεση αυτού του πλοίου αντιπροσωπεύει μια κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας διέλευσης για τον παγκόσμιο στόλο και μια σοβαρή απειλή για το διεθνές εμπόριο», πρόσθεσε.

Η Galaxy Maritime δήλωσε ότι «το βασικό μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια και η ασφάλεια των 25 μελών του πληρώματος που κρατούνται αυτή τη στιγμή από τους δράστες αυτής της εγκληματικής πράξης».

Αρχικά, το πρακτορείο Al Mayadeen με έδρα τον Λίβανο ανέφερε ότι στο πλοίο επέβαιναν 52 άτομα όταν κατασχέθηκε, αλλά τώρα επιβεβαιώθηκε ότι ο αριθμός του πληρώματος ήταν 25.

Η ανταρτική ομάδα Χούτι έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ μετά τη βάναυση σφαγή της 7ης Οκτωβρίου .

Έχουν τον πλήρη έλεγχο της Υεμένης και των ακτών της κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας.

Η εμπλοκή των Χούτι έχει πυροδοτήσει φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να επεκταθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή , καθώς το Ισραήλ προωθεί την επίγεια επίθεσή του.

Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν αφεθεί σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις προσπάθειές του να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη σφαγή 1.200 αμάχων από την τρομοκρατική ομάδα στις 7 Οκτωβρίου.

Οικογένειες που ζουν στη Γάζα έχουν παγιδευτεί στα βάναυσα διασταυρούμενα πυρά, με τακτικές κατηγορίες ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να τις χρησιμοποιήσουν ως «ανθρώπινες ασπίδες» .

Μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της λωρίδας έχει μετατραπεί σε μια κατεστραμμένη εμπόλεμη ζώνη – με ερειπωμένα κτίρια, λιγοστές προμήθειες και φρικτά δεινά για τον λαό της Γάζας.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν νότια εν μέσω της ισραηλινής επίθεσης από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών παραμένουν άγνωστα – αλλά οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίζονται ότι περισσότεροι από 11.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί.

Το Ισραήλ αμφισβητεί αυτούς τους αριθμούς – και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν τους είχε «καμία εμπιστοσύνη».

Ωστόσο,  ο Μπενιαμίν Νετανιάχου  παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ «δεν ήταν επιτυχές» στη μείωση των απωλειών αμάχων.

Είπε ότι οι θάνατοι, ωστόσο, πρέπει να κατηγορηθούν στη Χαμάς – όχι στο Ισραήλ.

Και καθώς η φρίκη συνεχίζεται, υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Η ομάδα ανταρτών κρατά επί του παρόντος 25 διεθνή μέλη πληρώματος στο Galaxy Leader
Η ομάδα ανταρτών κρατά επί του παρόντος 25 διεθνή μέλη πληρώματος στο Galaxy LeaderΠίστωση: Getty
Το Galaxy Leader ανήκει εν μέρει σε ισραηλινή επιχείρηση
Το Galaxy Leader ανήκει εν μέρει σε ισραηλινή επιχείρησηΠίστωση: Getty

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *