Τουλάχιστον τρεις «γραμμές» στη Ν.Δ. για τα Μνημόνια και τις εξελίξεις με τα Σκόπια | Ο Μητσοτάκης τα γνώριζε όλα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τουλάχιστον τρεις «γραμμές» στη Ν.Δ. για τα Μνημόνια και τις εξελίξεις με τα Σκόπια | Ο Μητσοτάκης τα γνώριζε όλα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Να ισορροπήσει ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. και εκφράστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, για τα προς κύρωση Μνημόνια συνεργασίας , επιχειρεί η κυβέρνηση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Διονύσης Τζουγανάτος

Όλα αυτά στον απόηχο της προσπάθειας της νέας εθνικίστριας Προέδρου της χώρας να καταστρατηγήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων της.

Επί ης ουσίας η τήρηση της Συμφωνίας δεν συναρτάται ούτε εξαρτάται από την κύρωση των Μνημονίων καθώς τα προβλεπόμενα σε αυτά εφαρμόζονται ήδη στην πράξη.

Ωστόσο η ανακίνηση της συζήτηση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών μόλις έναν μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου εντείνει τη νευρικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αυτό διότι ένα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. ήταν και παραμένει εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληά είναι κοινό μυστικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι οι διαρκείς αναβολές, επί τέσσερα χρόνια, για την υπερψήφιση των Μνημονίων οφείλονται στο γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές, προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έχουν διαμηνύσει ότι θα αντιδράσουν.

Από την κυβέρνηση ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι δεν προχώρησαν στην κύρωση των Μνημονίων επειδή έβλεπαν την πολιτική αλλαγή στα Σκόπια. Κατηγορούν, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμένοντας στο θέμα τώρα, ζητούν να χάσει η Ελλάδα ένα διαπραγματευτικό χαρτί, όπως υποστηρίζουν.

Το ΥΠΕΞ

Χθες, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η χώρα μας θα κυρώσει τα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία εφόσον, όμως, προηγουμένως υπάρξει πλήρης συμμόρφωση σε αυτή από την άλλη πλευρά. «Δεν είπα ποτέ – ότι θα έρθουν – εντός του έτους.

Είπα την επιθυμία μου να έρθουν εντός της δικής μου θητείας. Θα πρέπει πρώτα να πειστούμε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τη Συμφωνία. Λέμε ότι θα έρθουν [σ.σ. τα Μνημόνια] όταν θα έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεραπετίτης σημείωσε, επίσης, πως η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας ήταν γρήγορη με σωστά αντανακλαστικά καθώς, όπως είπε, δεν έχει υπάρξουν τόσες αντιδράσεις μέσα σε λίγες ώρες (πρόεδρος Ευρ. Συμβουλίου ΝΑΤΟ κ.λπ.).

Ο Μητσοτάκης τα γνώριζε όλα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μιας κι αναφέραμε τον κο Γεραπετρίτη να αναφέρουμε πως η αποκάλυψη του iEidiseis και του Δήμου Βερύκιου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε τα πάντα για το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών και μάλιστα την ίδια στιγμή που συντασσόταν το κείμενο, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Μαξίμου.

«Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος του παρασκηνίου που αφορά την τότε αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα δυο κεντρικά πρόσωπα που σήμερα εκ της θέσεως τους καλούνται να χρησιμοποιούν ως δόρυ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Καθ´ όλη την διάρκεια που συντάσσονταν το κείμενο της Συμφωνίας ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε λεπτομερή εικόνα μέσω του Νομικού Γραφείου που είχε αναλάβει την επεξεργασία των κειμένων!

Με τη σειρά του ο Γεραπετρίτης κρατούσε διαρκώς ενήμερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επομένως, και οι δυο, Γεραπετρίτης και Μητσοτάκης γνώριζαν λεπτό προς λεπτό τις δυσκολίες του διαπραγματευτικού αγώνα που διεξήγαγαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς και παρ´ όλα αυτά ούτε μια φορά η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έτεινε χείρα βοηθείας, έστεκε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας οχυρωμένη πίσω από τις ασπίδες των ακροδεξιών χλαμυδοφόρων», ανέφερε χθες στο κείμενό του ο Δήμος Βερύκιος.

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» φιλοξένησε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της την αποκάλυψη του iEidiseis με τίτλο: «Βαθύ λαρύγγι για τις Πρέσπες», έχοντας φωτογραφία τον υπουργό Εξωτερικών. «Ο Δήμος Βερύκιος υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών γνώριζε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, όσο αυτή συντασσόταν, και μετέφερε πληροφορίες στον Μητσοτάκη», αναφέρει επίσης η εφημερίδα και συνεχίζει: «Είχε εμπλοκή το δικηγορικό γραφείο; Ήταν νόμιμο να έχει γνώση των εγγράφων μιας απόρρητης διακρατικής συνθήκης;».

dimokratia_b5b4d.jpg

Η εκδοχή Βορίδη

Διαφορετική εκδοχή της κυβερνητικής οπτικής έδωσε προ διημέρου ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η Ν.Δ. είχε προβλέψει τις εξελίξεις. Διαμήνυσε, δε, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει θέση για να υπογράψει τα απαραίτητα πρωτόκολλα συνεργασίας. «Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι είναι μια κακή και δεσμευτική Συμφωνία και είχαμε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις», είπε. Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι «δεν την κυρώνουμε εδώ και 5 χρόνια και δεν θα τη φέρουμε προς κύρωση γιατί είναι κατασκευαστικά προβληματική».

«Τώρα αμφισβητείται αυτή η Συμφωνία, η αντιπολίτευση ζητάει να τη φέρουμε προς κύρωση. Όχι, δεν θα το κάνουμε, δεν θα απεμπολήσουμε και τον μοναδικό μοχλό πίεσης» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Η παραδοχή της Ντόρας Μπακογιάννη

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα κινείται η τοποθέτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τόσο σε πρόσφατη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ όσο και σε συζήτηση που – σύμφωνα με πληροφορίες – είχε χθες στη Βουλή με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, παραδέχθηκε ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να είχε ψηφίσει νωρίτερα τα Μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Εκτίμησε, πάντως, ότι η πραγματικότητα θα εκδικηθεί τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τις επόμενες ημέρες στα Σκόπια. Και αυτό καθώς εάν επιμείνουν σε αμφισβήτηση πτυχών της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα κλείσει ο δρόμος προς την Ε.Ε. και οι αντιδράσεις στη γειτονική χώρα θα είναι κολοσσιαίες σε αυτή την περίπτωση.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours