Γερμανία | Το φυσικό αέριο επαρκεί για λιγότερο από 3 μήνες | «Παράταση» για τα πυρηνικά εργοστάσια;

Γερμανία | Το φυσικό αέριο επαρκεί για λιγότερο από 3 μήνες | «Παράταση» για τα πυρηνικά εργοστάσια;

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» με τη Ρωσία και υποστηρίζει ότι, μετά από 20 χρόνια αποκύρηξης της ατομικής ενέργειας, η γερμανική πολιτική «κάνει μεταβολή» και αποφασίζει την παράταση της λειτουργίας τριών πυρηνικών εργοστασίων.

Πρόκειται για τα πυρηνικά εργοστάσια «Εμσλαντ» στην Κάτω Σαξονία, Ίζαρ 2 στη Βαυαρία και Νέκαρβεστχαϊμ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα οποία, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα τερμάτιζαν τη λειτουργία τους στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Το δημοσίευμα επικαλείται εκτίμηση κυβερνητικού αξιωματούχου στο Βερολίνο που δηλώνει ότι «τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ασφαλή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα παραμείνουν ασφαλή και μετά τις 31 Δεκεμβρίου».

Το βράδυ της Τρίτης, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε το δημοσίευμα της WSJ, λέγοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τα τρία πυρηνικά εργοστάσια» και «αυτό θα συμβεί μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των στρες τεστ που βρίσκονται σε εξέλιξη». Σε πιο κατηγορηματικό ύφος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο δηλώνει ότι το δημοσίευμα της WSJ «δεν ευσταθεί και στερείται βάσης».

Διαφορετικές απόψεις στη «συγκυβέρνηση»

Είναι γνωστό ότι, ανάμεσα σε άλλα σενάρια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η σημερινή κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς εξετάζει πλέον και το ενδεχόμενο παράτασης για τα πυρηνικά εργοστάσια. Μεγάλο μέρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) βλέπει θετικά μία τέτοια εξέλιξη, όπως και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), που επίσης συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Διαφορετική άποψη έχει το Κόμμα των Πρασίνων, αλλά και εκεί αναζωπυρώνεται η σχετική συζήτηση. «Εάν φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις, εάν δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά ούτε τα νοσοκομεία, τότε θα εξετάσουμε και αυτό το ενδεχόμενο», δηλώνει χαρακτηριστικά η «πράσινη» αντιπρόεδρος της Βουλής Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρντ σε τηλεοπτική εκπομπή.

Μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ο καγκελάριος Σολτς παραδέχεται ότι «η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί βιώσιμη μορφή ενέργειας», για να προσθέσει ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή διενεργείται ένα στρες τεστ, στο οποίο εξετάζουμε, εάν θα μπορούσε να παραταθεί για λίγο η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα τρία πυρηνικά εργοστάσια που συνεχίζουν τη λειτουργία τους συνεισφέρουν σήμερα μόλις το 6,4% του ρεύματος που καταναλώνεται σε όλη τη χώρα, ενώ το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει ποσοστό 10,1% και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 51,6%.

Pyriniki%20energia%20shutterstock
Γερμανία | Το φυσικό αέριο επαρκεί για λιγότερο από 3 μήνες | «Παράταση» για τα πυρηνικά εργοστάσια;

Γερμανία: Το φυσικό αέριο επαρκεί για λιγότερο από 3 μήνες

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να γεμίζουν γρηγορότερα από το κανονικό, αλλά η χώρα εξακολουθεί να δυσκολεύεται να έχει αρκετά καύσιμα για να ξεπεράσει τον ερχόμενο χειμώνα.

Ακόμα κι αν τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορέσουν να ανταποκριθούν στον στόχο της Γερμανίας να έχει πληρότητα 95% μέχρι τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε μόνο περίπου 2-1/2 μήνες ζήτησης θέρμανσης, βιομηχανίας και ηλεκτρικής ενέργειας, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις προμήθειες, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Federal Network Agency, ρυθμιστή ενέργειας της χώρας. Τα αποθέματα είναι σήμερα κατά 77% γεμάτα, δηλαδή δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αγωνίζεται να γεμίσει τα χειμερινά της αποθέματα αφού η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες για χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποίησε για δελτίο και αυτή την εβδομάδα επέβαλε τέλος στη χρήση φυσικού αερίου.

shutterstock germania fysiko aerio
Γερμανία | Το φυσικό αέριο επαρκεί για λιγότερο από 3 μήνες | «Παράταση» για τα πυρηνικά εργοστάσια;

«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι από ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Mueller σε συνέντευξή του την Τρίτη. «Πρέπει να το συνεχίσουμε.»

Με τον κίνδυνο ενός πιο δροσερού από το κανονικό φθινόπωρο και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών στον εφοδιασμό, ο στόχος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση να πληρωθούν οι χώροι αποθήκευσης κατά 85% μέχρι τον Οκτώβριο ενδέχεται να είναι δύσκολος, είπε ο Mueller. Η επίτευξη του στόχου του Νοεμβρίου του 95% φαίνεται «δύσκολο να επιτευχθεί», επειδή ορισμένες τοποθεσίες αποθήκευσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γεμίσουν, είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *