Tο σχέδιο του Χάμπεκ για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου στη Γερμανία

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) συγκεκριμενοποιεί τα σχέδιά του για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Handelsblatt. Την Παρασκευή, υπέβαλε δύο διατάγματα προς έγκριση από το υπουργείο. Το πρώτο από τα δύο διατάγματα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου και το δεύτερο ένα μήνα αργότερα.

Τα διατάγματα επηρεάζουν κάθε πολίτη καθώς και τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές. Σκοπός τους είναι να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία κατά 20%. Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων, οι μέχρι σήμερα προσπάθειες έχουν ήδη αποφέρει εξοικονόμηση μεταξύ 5% και 8%. Οι εξοικονομήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στη βιομηχανία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, τα δύο διατάγματα αναμένεται να επιφέρουν εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 2%. Ανεξάρτητα από αυτό, η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση τριών έως πέντε τοις εκατό.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 20%, πρέπει να εξοικονομηθεί άλλο πέντε έως δέκα τοις εκατό. Εδώ, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει σε πρόσθετες προσπάθειες εξοικονόμησης στη βιομηχανία και στη θέρμανση των κτιρίων. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως τη μείωση των θερμοστατών των θερμαντικών σωμάτων. Ο κανόνας του αντίχειρα είναι: Η μείωση της θερμοκρασίας του δωματίου κατά έναν βαθμό Κελσίου επιφέρει εξοικονόμηση πέντε έως έξι τοις εκατό.

Η μείωση της θερμοκρασίας δωματίου σε κατοικίες και χώρους εργασίας κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο θα μείωνε την κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γερμανία σε όλους τους τομείς κατά περίπου τρία τοις εκατό.

Ακολουθεί επισκόπηση των διαταγμάτων


Κανονισμός 1, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου: 

Περισσότερα περιθώρια για τους ενοικιαστές: Οι ενοικιαστές θα έχουν περισσότερα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας. Επί του παρόντος, υπάρχουν ρήτρες σε ορισμένα μισθωτήρια συμβόλαια που ορίζουν μια ελάχιστη θερμοκρασία στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτό σημαίνει ότι αν οι ενοικιαστές θέλουν να θερμαίνουν λιγότερο, παραβιάζουν τις συμφωνίες μίσθωσης. Ως εκ τούτου, οι συμβατικές αυτές υποχρεώσεις θα πρέπει να ανασταλούν προσωρινά, ώστε να επιτραπεί στους ενοικιαστές που θέλουν να εξοικονομήσουν ενέργεια και να χαμηλώσουν τη θέρμανση να το πράξουν. Οι ζημιές στα κτίρια πρέπει να αποφεύγονται με την κατάλληλη συμπεριφορά εξαερισμού.

Απαγόρευση θέρμανσης για μη δημόσιες πισίνες: Απαγορεύεται η θέρμανση πισινών που θερμαίνονται με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει μόνο για τις ιδιωτικές πισίνες που δεν χρησιμοποιούνται εμπορικά και βρίσκονται σε ιδιωτικούς κήπους ή κτίρια κατοικιών.

Θέρμανση των δημόσιων κτιρίων: Τα δωμάτια των δημόσιων κτιρίων όπου οι άνθρωποι δεν περνούν τακτικά χρόνο, όπως οι διάδρομοι ή οι μεγάλες αίθουσες, τα φουαγιέ ή οι τεχνικοί χώροι, δεν πρέπει πλέον να θερμαίνονται. Εξαιρέσεις ισχύουν εάν οι απαιτήσεις ασφαλείας αντιτίθενται σε αυτό.


Χώροι εργασίας σε δημόσια κτίρια: Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η υποδειγματική λειτουργία του δημόσιου τομέα στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, θα οριστεί προσωρινά ανώτατο όριο θερμοκρασίας 19 βαθμών σε δημόσια ακίνητα. Η συνιστώμενη ελάχιστη θερμοκρασία για τα γραφεία είναι 20 βαθμοί. Οι κλινικές και οι εγκαταστάσεις φροντίδας και άλλα κοινωνικά ιδρύματα θα εξαιρεθούν από αυτό.

Απαγόρευση των ταχυθερμοσίφωνων σε δημόσια κτίρια: Στα δημόσια κτίρια, οι λέβητες και οι ταχυθερμοσίφωνες δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζεστού νερού στους νιπτήρες, εκτός εάν οι κανονισμοί υγιεινής έρχονται σε αντίθεση με αυτό.

Φωτισμός κτιρίων ή μνημείων: Ο φωτισμός κτιρίων ή μνημείων που έχουν καθαρά αντιπροσωπευτική ή αισθητική λειτουργία πρέπει να απενεργοποιείται.

Καλύτερη ενημέρωση για την κατανάλωση ενέργειας: Οι προμηθευτές φυσικού αερίου καθώς και οι ιδιοκτήτες μεγαλύτερων κτιρίων κατοικιών θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους ενοικιαστές τους για την αναμενόμενη κατανάλωση ενέργειας, το σχετικό κόστος και τις πιθανές δυνατότητες εξοικονόμησης εγκαίρως, τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου θέρμανσης.

Υπαίθρια διαφήμιση: Οι φωτεινές διαφημιστικές εγκαταστάσεις πρέπει να απενεργοποιούνται μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ.

Ο κανονισμός 2 θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου:

Υποχρεωτικός ετήσιος έλεγχος θέρμανσης: Πολλές θερμάστρες καταναλώνουν περιττή ποσότητα ενέργειας, για παράδειγμα επειδή εξακολουθούν να λειτουργούν στην εργοστασιακή ρύθμιση ή χωρίς νυχτερινή μείωση. Όσοι υποβάλλουν τα συστήματα θέρμανσης σε τακτικό έλεγχο και τα βελτιστοποιούν, μπορούν επομένως να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μείωση των θερμοκρασιών ροής ή λιγότερη θέρμανση τη νύχτα. Όλοι οι ιδιοκτήτες κτιρίων με συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο πρέπει να διενεργούν αυτόν τον έλεγχο θέρμανσης. Για να διασφαλιστεί ότι αυτό θα πετύχει, ο έλεγχος θέρμανσης θα προβλέπεται στο μέλλον από το νόμο: με προθεσμία μέχρι το τέλος της προτελευταίας περιόδου θέρμανσης (2023/24).

Υποχρεωτική υδραυλική εξισορρόπηση: Με την υδραυλική εξισορρόπηση μπορεί επίσης να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποδοτικότητα, επειδή το νερό θέρμανσης κατανέμεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο μέλλον, όλοι οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτιρίων με παροχή κεντρικής θέρμανσης με βάση το φυσικό αέριο πρέπει να πραγματοποιήσουν την εξισορρόπηση αυτή, εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Αυτό ισχύει για εταιρείες και δημόσια κτίρια καθώς και για μεγάλα κτίρια κατοικιών με έξι ή περισσότερες κατοικίες. Για κτίρια κατοικιών με δέκα ή περισσότερες κατοικίες, αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, και για έξι ή περισσότερες κατοικίες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Δεδομένου ότι πρόκειται για μέτρο συντήρησης, το κόστος βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον εκμισθωτή.

Υποχρεωτική αντικατάσταση μη αποδοτικών αντλιών θέρμανσης: Η αντικατάσταση των μη αποδοτικών, μη ελεγχόμενων αντλιών θέρμανσης σε κτίρια με συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο θα καταστεί υποχρεωτική. Οι ανεξέλεγκτες αντλίες θέρμανσης, όπως οι αντλίες κυκλωμάτων θέρμανσης ή οι αντλίες κυκλοφορίας, είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας.

Υποχρέωση εφαρμογής μέτρων οικονομικής αποδοτικότητας στις εταιρείες: Οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας από τον επιχειρηματικό τομέα θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν ορισμένα μέτρα ενεργειακής απόδοσης από την 1η Οκτωβρίου. Η υποχρέωση αυτή ισχύει για τις εταιρείες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενεργειακό έλεγχο – δηλαδή ανάλυση της κατανάλωσής τους και των δυνατοτήτων εξοικονόμησης – σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου περί ενεργειακών υπηρεσιών.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που τίθενται εν προκειμένω είναι, για παράδειγμα, η αντικατάσταση του φωτισμού με LED, η βελτιστοποίηση των διαδικασιών εργασίας και των τεχνικών συστημάτων, ιδίως των συστημάτων πεπιεσμένου αέρα. Οι εταιρείες υποχρεούνται επίσης να πραγματοποιούν υδραυλική εξισορρόπηση των συστημάτων θέρμανσης και να αντικαθιστούν τις μη αποδοτικές αντλίες θέρμανσης.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours