Παγκόσμια Οικονομία | Πήραν μπρος οι μηχανές

οικονομία

Οι θετικές προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θεμελιώνουν το επιχείρημα πως οι εμβολιασμοί για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19 όχι μόνον αποτρέπουν την εκτόξευση των νοσηλειών αλλά διατηρούν ανοικτές τις οικονομίες παρά τον καλπασμό των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα. Βέβαια θα πρέπει να αναπληρωθούν ακόμη αρκετά κενά για να φθάσει η επιχειρηματική δραστηριότητα στα προ πανδημίας επίπεδα σε όλους τους κλάδους των οικονομιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όμως επικρατεί μια αισιοδοξία για την επιστροφή της ομαλότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο και αντανακλάται από τις ιστορικές επιδόσεις των χρηματιστηρίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 κινήθηκε την Παρασκευή ανοδικά επί δέκατη διαδοχική συνεδρίαση με αλλεπάλληλα ρεκόρ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη περίοδο με κέρδη τουλάχιστον από τη δεκαετία του ΄90.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, πάνω από το ήμισυ των εταιρειών έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία κέρδη που είναι υψηλότερα τουλάχιστον 5% από τις προβλέψεις των αναλυτών. Στη Wall Street, η κερδοφορία των εταιρειών το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε κατά 16,6% τις προβλέψεις των αναλυτών, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν νέα ρεκόρ την Παρασκευή, υπογραμμίζει το Reuters.

Πρόσφατα η Bundesbank προέβλεψε πως η γερμανική οικονομία θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στο τρίτο τρίμηνο χάρις στην ισχυρή βιομηχανία της, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 3,7%. Παρά την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,3% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο λόγω των στρεβλώσεων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, το υπουργείο Οικονομικών παραμένει αισιόδοξο. Εξάλλου μόνον η BioNTech, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις πωλήσεις των εμβολίων της στα 15,9 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως θα συνεισφέρει στο γερμανικό ΑΕΠ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

TOURISMOS JPEG εικόνα 1000 × 563 εικονοστοιχεία

Μερική η αποκατάσταση της τουριστικής κίνησης αλλά με θετική νότα

Ακόμη και στο σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου προβλέπεται η αποκατάσταση της τουριστικής
κίνησης κατά το ήμισυ από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την Berenberg Bank. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν, εξάλλου, τα στοιχεία του γερμανικού τουριστικού ομίλου TUI. Οι συνολικές κρατήσεις της TUI για το φετινό καλοκαίρι στην ηπειρωτική Ευρώπη ανήλθαν στα 4,2 εκατομμύρια έναντι των 9 εκατ. που ίσχυαν προ πανδημίας. «Έχουμε νέες κρατήσεις κάθε μέρα», σχολίασε αυτήν την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ταξιδιωτικού ομίλου, Φρίντριχ Τζούσεν. 

H Ελλάδα αποτελεί μια από τις θετικές εξαιρέσεις του κανόνα. Τα στοιχεία για την επάνοδο της τουριστικής κίνησης είναι λίαν θετικά καθώς τον Αύγουστο ήταν υψηλότερα από την προ Covid-19 εποχή, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οπότε οι προσδοκίες των οικονομικών αναλυτών για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ παραμένουν υψηλές παρά την μετάλλαξη Δέλτα. Συγκριτικά με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Ευρώπη αυτή τη φορά «δεν είχε τραπεζική κρίση ή κρίση δημοσίου χρέους ή πιστωτική κρίση», σχολιάζει η Σάρον Μπελ, στρατηγική αναλύτρια της Goldman Sachs. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενορχηστρώνει μια γενναιόδωρη και πολυμέτωπη δημοσιονομική πολιτική για να επουλωθεί το πλήγμα που άφησε η πανδημία στην οικονομία αλλά και να γεφυρωθεί το κοινωνικό χάσμα στη χώρα.

Με το βλέμμα στο φθινόπωρο και το χειμώνα

Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να μην επανέλθουν περιορισμοί στις μετακινήσεις σε μεγάλη κλίμακα και οι εμβολιασμοί στον ανεπτυγμένο κόσμο να διατηρήσουν σε σχετικό έλεγχο μια αύξηση των κρουσμάτων μετά το καλοκαίρι, δηλαδή τις κρίσιμες εποχές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Επί του παρόντος τα σημάδια είναι θετικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Βρετανίας. Ναι μεν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφθασαν τις 760 στις 10 Αυγούστου, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από τον μέσον όρο των 70 νοσηλειών στα μέσα Μάιου, παραμένουν χαμηλότερες από τις 4.000 στις αρχές Ιανουαρίου, σημειώνει η Berenberg Bank.

oikonomia coronavirus JPEG εικόνα 1200 × 800 εικονοστοιχεία Σε κλίμακα 79

Ύστερα από τη μελέτη μιας σειράς στοιχείων από όλες τις γωνιές του κόσμου, το πρακτορείο
Bloomberg διαβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,8% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Προβλέπει, επίσης, πως οι τιμές καταναλωτή μέσα στους επόμενους μήνες δεν θα αυξάνονται με την ίδια ορμητικότητα που παρουσιάζουν σήμερα. Στη Γερμανία, οι τιμές χονδρικής αναρριχήθηκαν 11,3% τον Ιούλιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 1974.

Ισχυρές είναι επίσης οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, αλλά θεωρείται πως είναι ένα παροδικό φαινόμενο και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού που έχει προκληθεί από την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών. Εντούτοις εκτιμάται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να περιορίζει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τις αρχές του 2022.

Εντούτοις, το τοπίο παραμένει ρευστό. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα και τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης για να αποτραπεί μια περαιτέρω εξάπλωση ώθησαν την Goldman Sachs να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη από το 5,8% στο 2,3% για το τρίτο τρίμηνο. Οι αρχές αποφάσισαν επίσης το τμηματικό κλείσιμο ενός από πιο πολυσύχναστα λιμάνια της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, προκαλώντας φόβους για περαιτέρω αναταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Οπότε ο παράγοντας της αβεβαιότητας θα είναι πάντα υπαρκτός όσο δεν έχει εξαλειφθεί η πανδημία του ιού SARS-CoV-2.

κείμενο Ζωρζέτ Ζολώτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *