Ταλιμπάν | Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν | Μαθήματα από το Αφγανιστάν

ταλιμπάν,

Ίσως το πιο θλιβερό γεγονός των ημερών μας είναι η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Είναι ένα θλιβερό γεγονός γιατί μια μεσαιωνικών αντιλήψεων ισλαμική σέχτα θα επιβάλει πάνω σε ολόκληρη την κοινωνία τη Σαρία, θα νομιμοποιήσει την υποβάθμιση της γυναίκας σε Άτομο με Ειδικές Ανάγκες και θα εξοντώσει κάθε φιλελεύθερο πνεύμα ως αντίθετο στον Ιερό Λόγο του Κορανίου και των Χαντίθ..

γράφει ο Δρ. Βλάσης Αγτζίδης Διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, Mαθηματικός

Πώς δικαιολογείται όμως η ταχεία και απρόσκοπτη επικράτηση;

Ως γνωστόν οι Ταλιμπάν προέρχονται από το εξτρεμιστικό-τζιχαντιστικό ισλαμικό κίνημα που δημιούργησαν οι Αμερικανοί (και οι Πακιστανοί με τους Σαουδάραβες) για να χτυπήσουν τους Σοβιετικούς…

Το ιστορικό παρελθόν

Για να θυμηθούμε λιγάκι την ιστορία: Η αμερικανική παρέμβαση θα συμβεί μετά τη σοβιετική επέμβαση του 1979 υπέρ του δυτικότροπου και φιλοσοβιετικού καθεστώτος και κατά κάποιων ισλαμιστικών σκοταδιστικων ομάδων που αντιδρούσαν στον εκδυτικισμο της αφγανικης κοινωνίας και τις σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των φτωχών αγροτών. 

Στα πλαίσιο ενός πολύ συγκεκριμένου πρότζεκτ της CIAοι ανά τον κόσμο εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι οργανώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και στάλθηκαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν τους ”άπιστους” στο πλαίσιο του τζιχαντ, δηλαδή του Ιερού ισλαμικού Πολέμου.

Το πρότζεκτ αυτό ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο, υποχρεώνοντας τους Σοβιετικούς να αποχωρήσουν το 1989.

Αργότερα (1996) οι Ισλαμιστές κατέλαβαν την Καμπούλ μετά από μια θριαμβευτική πορεία που θυμίζει τη σημερινή πορεία των Ταλιμπάν.

Η συνέχεια σημαδεύτηκε από σκληρό Εμφύλιο Πόλεμο μεταξύ των δύο βασικών ισλαμιστικών παρατάξεων που κράτησε περί τα δύο χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν οι Ταλιμπάν -με υποστήριξη του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας – οι οποίοι επικράτησαν.

Στο πλαίσιο που δημιούργησαν οι Ταλιμπάν δημιουργήθηκε η Αλ Κάϊντα από δυσαρεστημένος παλιούς στρατολογημένους από την CIA.

Φαίνεται λογικό – μετά την ενοχλητική παρένθεση της Αλ Κάιντα και την 20χρονη αδιέξοδο εμπλοκή – να έχουν ξαναενεργοποιήσει οι Αμερικανοί τους παλιούς δεσμούς. Εξάλλου το Πακιστάν – ο κύριος υποστηρικτής των Ταλιμπάν-ουδέποτε έπαψε να αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ και βάση των μυστικών υπηρεσιών και επιχειρήσεών τους.

611a1beb3b000053a9ee7b6c

Δεν δικαιολογειται αλλιώς η τόσο γρήγορη επικράτησή των Ταλιμπάν.

Είναι προφανές ότι στο γεωπολιτικό σκάκι οι Αμερικανοί επιχειρούν να εμπλέξουν στο πρόβλημα τους μεγάλους ανταγωνιστές τους, τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα, οι οποίοι θα αντιδράσουν νοιώθοντας την ανάσα του εξτρεμιστικού Ισλάμ στα σύνορά τους.

Οι Αμερικανοί κάνουν για άλλη μια φορά αυτό που έκαναν πριν 30 χρόνια(πετυχημένα τότε κατά των σοβιετικών): να χρησιμοποιήσουν τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους ενάντια στους εν δυνάμει εχθρούς τους.

Ένα ερώτημα είναι ο ρόλος της Τουρκίας. Νομίζω ότι το πολιτικό Ισλάμ που εξουσιάζει την χώρα θα καταφέρει να βρει κοινή γλώσσα με τους Ταλιμπάν μιας και ανήκουν στον ίδιο εξτρεμιστικό χώρο. Είδωμεν!!!

Πάντως η Αμερικανική πολιτική είναι από ανθρωπιστικής πλευράς εγκληματική. Τόσο κατά των γυναικών, όσο και κατά των προοδευτικών φιλελεύθερων Αφγανών…

india pakistan

Ήττα του ανθρωποκεντρικού μοντέλου

Ένα τελικό και γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι στο Αφγανιστάν ηττήθηκε το δυτικοκεντρικό κοινωνικό μοντέλο, όπως αυτό βαθμιαία διαμορφώθηκε από τον Διαφωτισμό. Η ειρωνεία είναι ότι το μοντέλο αυτό στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας εκφράστηκε από τους Σοβιετικούς και την προσπάθεια κομμουνιστικοποίησης των κοινωνιών μέσα από την επιβολή φιλικών καθεστώτων που βασίζονταν επιπλέον – εκτός από τις σκληρές μυστικές υπηρεσίες- στην ισότητα των φύλων και στην Καταστροφή των φεουδαρχικών οικονομικών δομών προς όφελος των φτωχών αγροτών.

Η αποκορύφωση της ειρωνείας είναι ότι το αντίθετο μοντέλο, δηλαδή το σκοταδιστικό Ισλάμ και η ιδέα του Τζιχάντ, προωθήθηκε από τους Αμερικανούς και τους δυτικούς συμμάχους τους. Είναι ακριβώς το σημείο όπου η Ιστορία σαρκάζοντας μας κλείνει πονηρά το μάτι….

6 thoughts on “Ταλιμπάν | Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν | Μαθήματα από το Αφγανιστάν

  1. Παράθεμα: ΗΠΑ | Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχιζε $300 εκατ. την ημέρα επί 20 χρόνια | Ο τελικός λογαριασμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος - De-Facto
  2. Παράθεμα: Το στοίχημα του Ερντογάν στο Αφγανιστάν γίνεται δυσκολότερο | Πιο Μαύρο κι από την Πίσσα - De-Facto
  3. Παράθεμα: Οι Ταλιμπάν προετοιμάζονται για την εξουσία στο Αφγανιστάν | Ο φόβος κυριαρχεί στην αφγανική κοινωνία - De-Facto
  4. Παράθεμα: Η Ρωσία μπορεί να μετανιώσει που αποφάσισε να στηρίξει τους Ταλιμπάν - De-Facto
  5. Παράθεμα: Η Ρωσία ήταν προετοιμασμένη για τους Ταλιμπάν | Πώς η Μόσχα εδώ και καιρό έχει "χτίσει γέφυρες" - De-Facto
  6. Παράθεμα: Τζιχαντιστές | Μετά το Αφγανιστάν, πώς θα κινηθεί το παγκόσμιο τζιχάντ; | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.