Άλμα… στο εμπόριο κρασιού το 2021

Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

Παρότι το 2021 ήταν πολύ δύσκολο χρονιά για τους οινοπαραγωγούς, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική όσον αφορά τις εξαγωγές κρασιών. Τα πρώτα στοιχεία για το διεθνές εμπόριο οίνου, που δημοσίευσε πρόσφατα Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), είναι “ρόδινα”.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Των Per και Britt Karlsson

Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικό, καθώς οι εξαγωγές το 2020 ήταν πιεσμένες λόγω, μεταξύ άλλων, και της πανδημίας του κορονοϊού. 

Έτσι, η σύγκριση με το τελευταίο “κανονικό” έτος, ήτοι με το 2019, μπορεί να είναι πιο σωστή. Και πάλι, η αύξηση του διεθνούς εμπορίου οίνου είναι αξιόλογη αν και όχι τόσο μεγάλη, καθώς αυξήθηκε κατά 6%, γεγονός που εξηγεί και τα εισαγωγικά στον τίτλο του άρθρου.

Βασικός καταλύτης για την αύξηση αυτή ήταν οι πωλήσεις αφρώδους οίνου, κατηγορία που σημείωσε αύξηση κατά 26% σε σχέση με το 2020 και 12% σε σύγκριση με το 2019.

Το εμπόριο εμφιαλωμένων κρασιών αυξήθηκε σε αξία κατά 12% έναντι του 2021 και κατά 22% σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, το εμπόριο κρασιού σε συσκευασία ασκού, σε αξία, σημείωσε άνοδο 9% σε σύγκριση με το 2020 και 10% έναντι του 2019.

Αντίθετα, μείωση κατέγραψε, παραδόξως, η αξία του εμπορίου χύμα κρασιού, η οποία υποχώρησε το 2021 κατά 1% σε σχέση με το 2020 και κατά ανάλογο ποσοστό (-1%) σε σύγκριση με το 20199.

Ενδιαφέρουσες αλλαγές προκύπτουν, όμως, και από την ανάλυση των στοιχείων ανά χώρα.

Εισαγωγές

Οι εισαγωγές οίνου της Κίνας υποχώρησαν, ενισχύοντας την πτωτική τάση του ρόλου που διαδραματίζει στην αγορά η ασιατική χώρα.
Αντίθετα, μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ολλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο, το Χονγκ Κονγκ και τη Δανία.

Οι πέντε κορυφαίοι εισαγωγείς, βάσει αξίας, είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Ολλανδία.

Εξαγωγές

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, αυτές της Αυστραλίας σημείωσαν σημαντική μείωση, κάτι που αναμφίβολα οφείλεται στους εμπορικούς φραγμούς που έχει θέσει η Κίνα.

Μεγάλη πτώση (σε σύγκριση με το 2019) παρατηρήθηκε, επίσης, στις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου, που κάνει κυρίως επανεξαγωγές οίνου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών στην Ολλανδία, την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, φαίνεται να καταδεικνύει ότι το Brexit έχει σημαντική επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο κρασιού.

Οι πέντε κορυφαίοι εξαγωγείς, πάντα βάσει αξίας, είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Χιλή και η Αυστραλία.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *