Κτίρια, Γραφεία, Logistics | Πυρετός επενδύσεων 1 δισ. ευρώ στα ακίνητα

Κτίρια, Γραφεία, Logistics | Πυρετός επενδύσεων 1 δισ. ευρώ στα ακίνητα

Επενδύσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ δρομολογούν οι Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), μέσα στους επόμενους μήνες με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται σε logistics, κτίρια γραφείων και εμπορικά ακίνητα. 

της Ελένης Μπότα 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το μεγάλο ύψος των υπό εξέλιξη επενδύσεων, τροφοδοτείται και από τις δύο μεγάλες ΑΕΕΑΠ που αναμένεται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο μέσα στο 2022, την Noval, θυγατρική του Ομίλου Βιοχάλκο αλλά και την Trade Estates του Ομίλου Fourlis. 

Ήδη η Noval προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου πάνω από 300 εκατ. ευρώ. 

Μεταξύ άλλων η Νoval δρομολογεί, σε συνεργασία με την Brooklane Capital, την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στην έκταση της πρώην Kodak στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι (πλησίον Αττικής Οδού). Το συνολικό ύψος της επένδυσης προβλέπεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2022 αναμένεται να ωριμάσει αδειοδοτικά και η υπό ανάπτυξη αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων (Νόμος 3894/2010) στο τέλος του 2019, σε μικτές χρήσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών χρήσεων, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 152 εκατ. την περίοδο 2022-2025.

Τα 250 εκατ. ευρώ αγγίζει το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει η Trade Estates, του Ομίλου Fourlis η οποία εστιάζει σε ποιοτικά ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα (καταστήματα λιανικής κ.ά.), καθώς και σε υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου. Ένα από τα μεγαλύτερα projects που δρομολογεί η εταιρεία είναι η συμφωνία ανάπτυξης “ενός μοναδικού εμπορικού πάρκου λιανικής (Retail Park)”, εντός του εμπορικού κέντρου στο Ελληνικό, συνολικής επένδυσης 55 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικό πρόγραμμα για νέα ακίνητα αξίας 400 εκατ. ευρώ για το επόμενο 18μηνο, εκ των οποίων ποσοστό πάνω από 80% είναι “πράσινα”, δρομολογεί η Prodea.

Πάνω από το 50% των συγκεκριμένων ακινήτων, θα χρηματοδοτηθεί από το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε μέσα στο καλοκαίρι η εταιρεία, αντλώντας 300 εκατ. ευρώ.

Στα πλέον προχωρημένα είναι το κτίριο γραφείων “Element” στην οδό Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι, επιφάνειας 7.500 τ.μ., το οποίο είναι προμισθωμένο, ενώ σε συνεργασία με την Dimnd αναπτύσει στο Μαρούσι, απέναντι από το The Mall το νέο “πράσινο” κτίριο όπου θα στεγαστεί η Kaizen Gaming.

Eπίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά που θα ολοκληρωθεί το 2023. 

Επενδύσεις συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Briq Properties μέσα στους προσεχείς μήνες μέσω των διαθέσιμων γραμμών χρηματοδότησης της. 

Από το σύνολο των επενδύσεων, περί τα 10 εκατ ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διανομής, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.000 τ.μ στον Ασπρόπυργο Αττικής στην θέση “Ήμερος Τόπος”. 

Κτίρια, Γραφεία, Logistics | Πυρετός επενδύσεων 1 δισ. ευρώ στα ακίνητα

Στην εν λόγω έκταση περίπου 105 στρεμμάτων έχουν ήδη χτιστεί 20.700 τ.μ χώρων logistics τα οποία έχουν μισθωθεί στην Info Quest Technologies. Το πρώτο αυτό κτίριο θα παραδοθεί στην μισθώτρια στις αρχές του 2022.

Η νέα επένδυση στο δεύτερο κτίριο logistics αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και να ολοκληρωθεί το 2023. Επίσης κεφάλαια συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την αναβάθμιση των γραφειακών χώρων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της ακολουθώντας τους κανόνες εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης (βιοκλιματικά) καθώς και 5,2 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και την επέκταση των ξενοδοχειακών της μονάδων.

Δύο επενδύσεις περί τα 15 εκατ ευρώ σχεδιάζει η Trastor. Η μία εξ αυτών αφορά την απόκτηση μιας εγκατάστασης logistics στον Ασπρόπυργο και η δευτερη στην επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων logistics που διαθέτει στην ίδια περιοχή. 

Τέλος, επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ ευρώ έχει σε εξέλιξη και η Intercontinental. Εκτιμάται δε ότι με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΑΑΠ θα αγγίξει τα 140 εκατ. ευρώ.

Κτίρια, Γραφεία, Logistics | Πυρετός επενδύσεων 1 δισ. ευρώ στα ακίνητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *