Webex | Lockdown | Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια

Webex | Lockdown | Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια - Λύκεια
Webex | Lockdown | Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια

Σκέψεις να ανοίξουν νωρίτερα από την άρση  του Lockdown γυμνάσια και λύκεια, γίνονται στην κυβέρνηση. Σαφώς και θα αξιολογήσουν μαζί με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων τα επιδημιολογικά στοιχεία και μετά θα αποφασίσουν.

Η πρόταση έπεσε χθες στο τραπέζι υπό την πίεση και των προβλημάτων στην τηλεκπαίδευση, τα οποία είναι μεγάλα και πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης.

sxoleio 1 2048x1406 1
Webex | Lockdown | Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια – Webex: Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε με συντεταγμένο και μαζικό τρόπο να δρομολογήσει τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, το σύστημα Webex φαίνεται πως δεν «αντέχει»

Σοβαρά προβλήματα με το Webex τα οποία συνεχίζονται και σήμερα.

Για αρχή να τονίσουμε πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μαθητών σε όλη τη χώρα ο οποίος δεν έχει πρόσβαση  σε κατάλληλες υποδομές (υπολογιστές, δίκτυο) ώστε να παρακολουθεί με συνέπεια τα μαθήματα. Αυτό μπορεί να προκύπτει από το ανάγλυφο της χώρας ή από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στην πλευρά των εκπαιδευτικών που δεν είναι όλοι καταρτισμένοι ή προετοιμασμένοι να κάνουν μάθημα μέσω υπολογιστή. Να τονίσουμε πως αυτό το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται δημόσια από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για αποφυγή  νέου μετώπου.

Η αποχή της εκπαιδευτικής κοινότητας  από τις εσωτερικές εκλογές σε ποσοστό 92% δεν ερμηνεύεται μόνο ως αποδοκιμασία των επιλογών της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αλλά και ως έλλειψη εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες.

sxolikixronia1
Webex | Lockdown | Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια

Πώς θα κινούνται οι μαθητές

Η δυνατότητα να κινούνται οι μαθητές με βεβαίωση κυκλοφορίας όπως συμβαίνει και με τα παιδιά του δημοτικού αφήνει ανοικτό παράθυρο για επανέναρξη των μαθημάτων εφόσον οι μετακινήσεις θα περιορίζονται στο απολύτως αναγκαίο .

Η εκπαιδευτική κοινότητα (διδάσκαλοι και διδασκόμενοι) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έδειξε ότι χρησιμοποιεί τη μάσκα με συνέπεια τους δύο μήνες πριν από το Lockdown.

Υπάρχει δε και το εξής ζήτημα. Οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων κλείνονται μέχρι το μεσημέρι στο σπίτι για την τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το SMS 6, όπως έχει παρατηρηθεί και από τα στοιχεία, είναι πολλές ώρες εκτός σπιτιού για διάφορες δραστηριότητες (ποδήλατο, τρέξιμο, αναταλλαγές επισκέψεων σε σπίτια).

Συναντιούνται δηλαδή στην ουσία και πάλι με τους συμμαθητές τους, επιστρέφοντας το βράδυ σπίτι που μπορεί δυνητικά να τους περιμένει κάποιο μέλος της οικογένειας που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώνεται στην πράξη ο περιορισμός της κυκλοφορίας γι αποφυγή διασποράς covid-19.

Αυτοί λοιπόν που προτείνουν την επανέναρξη των μαθημάτων αξιολογούν ότι είναι προτιμότερο οργανωμένα οι έφηβοι να απεγκλωβίζονται για τις ώρες των σχολικών μαθημάτων παρά να βρίσκονται τα πρωινά στο σπίτι με μία προβληματική τηλεκπαίδευση και τα απογεύματα να κινούνται κανονικά σχεδόν παντού.

20201109 143238
Webex | Lockdown | Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια

“Μη το πάθουμε όπως το 2011”

“Θα το πάθουμε με το Webex, όπως το παθε η Διαμαντοπούλου  το 2011 με τα σχολικά βιβλία και τις φωτοτυπίες” ακούστηκε να λέει στους διαδρόμους του υπουργείου στο Μαρούσι έμπειρο στέλεχος που βρίσκεται σε υπεύθυνες θέσεις από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα.

Και τότε όπως και τώρα με τη Cisco μπορεί κάποιοι άλλοι να είχαν την ευθύνη Αλλά αυτό που φτάνει στην κοινωνία ως προβληματική κατάσταση “το υπογράφει” πάντα η ηγεσία του Υπουργείου.

Σε περίπτωση βέβαια που βαρύνει στην απόφαση η αδυναμία στην τηλεκπαίδευση πρέπει για την επιστροφή στις τάξεις να υπάρξει και ο ανάλογος επικοινωνιακός χειρισμός.

Στα αρνητικά της πρότασης λοιπόν που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο να φανεί σαν ένα “μπρος-πίσω” στις αποφάσεις του λαμβάνονται την ώρα μάλιστα που η πίεση και η κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αυξάνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιώργου Καραμέρου μία πιθανή ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων για γυμνάσια και λύκεια είναι η 23η Νοεμβρίου. Και πάλι όμως η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρακολουθεί ώρα με την ώρα τις εξελίξεις και την κατάλληλη στιγμή θα αξιολογήσει τις όποιες εισηγήσεις.

Βέβαια με 35 νεκρούς την ημέρα κατά μέσο όρο από τον κορονοϊό κάθε απόφαση στο εξής θέλει πολύ σκέψη και σύνεση.

Τι φορτώνουν στην Κεραμέως

Ήδη η Υπουργός πλήττεται καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί, ακόμα και στελέχη της ΝΔ, που θεωρούν πως εμφανίζεται απροετοίμαστη να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις.

Θυμίζουν με νόημα τις μάσκες – αλεξίπτωτα και τα παγουρίνο (που προκάλεσαν γέλιο στους μαθητές), ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως από το πρώτο lockdown (αφού ήξεραν ότι θα ανοίξουν τα σχολεία κάποια στιγμή ) έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την τηλεκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.