Wall Street Journal | Γιατί ο Joe Biden πρέπει να σταματήσει να μιλάει δημόσια

Wall Street Journal | Γιατί ο Joe Biden πρέπει να σταματήσει να μιλάει δημόσια

– Wall Street Journal | Γιατί ο Joe Biden πρέπει να σταματήσει να μιλάει δημόσια

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

– Κάποια θέματα είναι πολύ σημαντικά για να αφήνονται στους προφορικούς αυτοσχεδιασμούς του Αμερικανού προέδρου

Εδώ δεν είμαστε CNN και ο ταπεινός ανταποκριτής μας δεν είναι γιατρός. Επομένως αυτή η στήλη δεν μπορεί να προσφέρει μια εξ’ αποστάσεως διάγνωση της ψυχικής υγείας του Αμερικανού προέδρου ή μια αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η γνωστικότητά του συγκρίνεται με αυτή άλλων παγκόσμιων ηγετών.

Από τον James Freeman/Wall Street Journal

Ωστόσο, ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς και θα ήμασταν όλοι πολύ πιο ασφαλείς εάν ο κ. Biden χρησιμοποιούσε πιο προετοιμασμένες δηλώσεις για θέματα όπως, ας πούμε, τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Δύο μήνες μετά από μια αμήχανη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι μια «μικρή εισβολή» από τη Ρωσία στην Ουκρανία μπορεί και να ήταν ανεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, ο Biden πέταξε για την Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα και κατέληξε να απαντά σε ερωτήσεις από δημοσιογράφους που έχουν έδρα στις Βρυξέλλες.

YouTube video
YouTube video

Ναι, είναι σημαντικό για όλους μας να μπορούμε να ακούμε τους εκλεγμένους μας αξιωματούχους και να εκτιμούμε τη σημασία των παρατηρήσεών τους καθώς και την ικανότητα και την πεποίθηση με την οποία υπερασπίζονται τις πολιτικές τους. Αλλά αυτός ο συγκεκριμένος εκλεκτός δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται. Ενώ εξετάζουμε τις επιπτώσεις, ο Biden θα πρέπει να προσπαθήσει να λέει όσο το δυνατόν λιγότερα δημοσίως κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς κρίσης.

Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο αφού τυγχάνει να είναι ο σημερινός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, δεν υπάρχει συνταγματική απαίτηση για τον πρόεδρο να κάνει απροσδόκητες παρατηρήσεις ή να εκφωνεί ομιλίες οποιουδήποτε είδους. Εάν χρειαστεί, μπορεί να στείλει μηνύματα στο Κογκρέσο αντί να μιλάει με νομοθέτες.

biden
Wall Street Journal | Γιατί ο Joe Biden πρέπει να σταματήσει να μιλάει δημόσια

Πριν από το ταξίδι της περασμένης εβδομάδας στην Ευρώπη και την πρόσφατη προεδρική περιπέτεια με τα ΜΜΕ, η πολιτική απάντηση του Biden στη ρωσική εισβολή ήταν αρκετά σαφής: Βοηθήστε τους Ουκρανούς, τιμωρήστε τους Ρώσους και προσπαθήστε να αποφύγετε τα σενάρια στα οποία θα μπορούσαν να παρασυρθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Μετά ήρθε η συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την απομαγνητοφώνηση του Λευκού Οίκου:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεια σας. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Προειδοποιήσατε λοιπόν για την πραγματική απειλή της χρήσης χημικών όπλων. Έχετε συγκεντρώσει συγκεκριμένες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο Πρόεδρος Putin αναπτύσσει αυτά τα όπλα, τα μετακινεί από τη θέση τους ή εξετάζει τη χρήση τους; Και θα απαντούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ με στρατιωτική δράση εάν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε, στην πρώτη ερώτηση, δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν πρόκειται να σας δώσω στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Νούμερο δύο, θα απαντούσαμε. Θα απαντούσαμε αν τα χρησιμοποιούσε. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης.

Επομένως, το αν η Αμερική πάει σε πόλεμο εξαρτάται τελικά από τον Vladimir Putin και από το ποια όπλα θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει και υπό ποιες συνθήκες; Το θέμα επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και για να το διευκρινίσουμε, σχετικά με τα χημικά όπλα: Εάν χρησιμοποιούνταν χημικά όπλα στην Ουκρανία, θα πυροδοτούσε μια στρατιωτική απάντηση του ΝΑΤΟ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το εκ νέου — αυτό, θα πυροδοτούσε μια αντίστοιχη απάντηση ή όχι, ρωτάτε (δηλαδή) εάν το ΝΑΤΟ θα το ενέκρινε. θα παίρναμε αυτή την απόφαση εκείνη τη στιγμή.

Δηλαδή, θα απαντούσαμε πως; Σε τι είδος; Εμφανιζόμενη αυτό το Σαββατοκύριακο στην εκπομπή «WSJ at Large» του Fox Business Network, η αρθρογράφος Tammy Bruce υπήρξε πολύ κατατοπιστική: «Η χρήση χημικών όπλων είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Ήταν προφανώς μια ηθική αποστροφή καθώς ο πρόεδρος έχει εμπειρία μισού αιώνα. Δεν πρόκειται για σφάλμα από έλλειψη εμπειρίας στα διεθνή. Είναι κάτι χειρότερο».

Δόξα τω Θεώ, ο Λευκός Οίκος παρουσιάστηκε πανέτοιμος για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Την Παρασκευή, στο Air Force One, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan απάντησε σχετικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Πρόεδρος Biden, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είπε ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο, κάτι που φαίνεται να συνεπάγεται στη χρήση χημικών όπλων ως αντίποινα. Μήπως εννοούσε κάτι άλλο; Ή τι προσπαθούσε να πει εκεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Όχι. Και ακούσατε σε μια άλλη απάντηση ότι θα απαντήσουμε ανάλογα, που σημαίνει, ξέρετε, θα επιλέξουμε τη μορφή και τη φύση της απάντησής μας ανάλογα με τη φύση της δράσης που θα λάμβανε η Ρωσία, αφού συντονιστούμε με τους Συμμάχους μας. Και ενημερώσαμε ήδη τους Ρώσους, όπως είπε δημόσια ο πρόεδρος πριν από μερικές εβδομάδες, ότι θα υπάρξει υψηλό τίμημα εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Και θα προχωρήσω περισσότερο στο να πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. Τέλος! Σε καμία περίπτωση.

Πολλοί από εμάς θα εμμείνουμε στην πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος ήταν μπερδεμένος και δεν κατάλαβε τι έλεγε. Φυσικά, η προεδρική σιωπή δεν είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, αλλά αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν χρειάζεται περισσότερες παραποιήσεις από τον Biden για θέματα τόσο σημαντικά όπως τα όπλα μαζικής καταστροφής.

BIDEN
Wall Street Journal | Γιατί ο Joe Biden πρέπει να σταματήσει να μιλάει δημόσια

4 thoughts on “Wall Street Journal | Γιατί ο Joe Biden πρέπει να σταματήσει να μιλάει δημόσια

  1. Παράθεμα: New York Times | Oι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδεσμεύσουν γρήγορα την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο | De-Facto
  2. Παράθεμα: SEC | Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ερευνά την Amazon | De-Facto
  3. Παράθεμα: Τι είναι Γενοκτονία | Εγκλήματα Πολέμου | Ποιος θα συλλάβει τον Πούτιν; | De-Facto
  4. Παράθεμα: Biden | Νέες ανησυχίες για τη νοητική κατάσταση του Αμερικανού προέδρου | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *