Η Wall Street δείχνει ήδη ποιον θέλει Προεδρο | Πώς οι εκλογές στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν τις αγορές

Η Wall Street δείχνει ήδη ποιον θέλει Προεδρο | Πώς οι εκλογές στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν τις αγορές

Η Wall Street δείχνει ήδη ποιον θέλει Προεδρο | Πώς οι εκλογές στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν τις αγορές

Εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές ήδη σκέφτονται το πώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και πώς θα πρέπει (από τώρα) να συναλλάσσονται προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι.

Από τον Joe Rennison/New York Times

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που στηρίζουν τα επιτόκια για τους καταναλωτές και τις εταιρείες, μειώνονται από την πρόσφατη κορύφωση τους τον Οκτώβριο. Παρά την αβεβαιότητα όσον αφορά τις πολιτικές προβλέψεις, οι διαχειριστές κεφαλαίων και μετρητών ήδη σκέφτονται το πώς οι εκλογές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεση στις αγορές.

Ο συνδυασμός που οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι ο πιο πιθανός να τονώσει μια αλλαγή στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Νοέμβριο -και επομένως το σενάριο στο οποίο οι traders αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο μυαλό τους- είναι ένα λεγόμενο κόκκινο κύμα, όπου ο πρώην πρόεδρος Donald J. Trump θα επιστρέψει στο Λευκό Οίκο μαζί με μια ρεπουμπλικανική σάρωση του Κογκρέσου.

Όταν ο Trump κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το 2016, και οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας, οι προσδοκίες για χαμηλότερους φόρους και χαλαρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον διόρθωσαν τις προσδοκίες ανάπτυξης και οι σημαντικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν. Αυτές οι πολιτικές, που μείωσαν τα έσοδα της κυβέρνησης και αύξησαν τις δανειακές της ανάγκες, προώθησαν επίσης μια απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Σε περίπτωση κόκκινου κύματος, οι επενδυτές περιμένουν κάτι παρόμοιο. «Νομίζω ότι κατευθυντικά θα δείτε κάτι που να ταιριάζει με αυτό», είπε ο Erik Weisman, επικεφαλής οικονομολόγος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην MFS Investment Management.

Ένα μπλε κύμα -μια σάρωση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και η επανεκλογή του Προέδρου Biden- θεωρείται λιγότερο πιθανό, και ως εκ τούτου λαμβάνει μικρότερη προσοχή, αν και αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες και υψηλότερο κόστος δανεισμού.

A big risk to making trades so far ahead of an election is that former President Donald J. Trump is fighting numerous legal battles.Credit…Doug Mills/The New York Times

Και αν οι εκλογές καταλήξουν σε μια διαιρεμένη κυβέρνηση, όπως είναι τώρα, τότε η προοπτική περαιτέρω νομοθετικού αδιεξόδου θα μετριάσει πιθανώς οποιαδήποτε ανταπόκριση στις αγορές. «Αυτό που θα παίξει σημαντικότερο ρόλο είναι αν θα έρθει ένα κόκκινο κύμα ή όχι», είπε ο Mike Gladchun, συνεργάτης διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο fund manager Loomis Sayles.

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες ιδέες όσον αφορά τις αγορές μετά τις αμερικανικές αγορές απηχεί μια στρατηγική που είναι ήδη δημοφιλής και συνδέεται άμεσα με τις εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.

«Αν υπήρχε ποτέ χρόνος για να στοιχηματίσεις κάποιος πιο νωρίς, αυτό θα ήταν», είπε ο Gladchun, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενώ δεν κάνει ακόμη προβλέψεις όσον αφορά τις εκλογές, έχει ήδη επενδυτικές συζητήσεις για αυτές.

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, τα οποία συνδέονται στενά με τις πολιτικές της Fed, και των πιο μακροπρόθεσμων αποδόσεων, που επηρεάζονται επίσης από την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το πόσα χρειάζεται η κυβέρνηση να δανειστεί.

Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται και η Fed αρχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο, όπως πολλοί αναμένουν φέτος, οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις της αγοράς αναμένεται κανονικά να μειωθούν. Εν τω μεταξύ, η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και οι ανησυχίες για τον κρατικό δανεισμό αναμένεται να διατηρήσουν υψηλά τα μακροχρόνια επιτόκια.

Ένα κόκκινο κύμα θα ήταν ένας άλλος λόγος για να στοιχηματίσετε σε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων short και long, λένε οι επενδυτές.

Investors are generally not expecting a blue wave — a Democratic sweep of Congress and President Biden’s re-election.Credit…Pete Marovich for The New York Times

«Θα ήταν πολύ νωρίς για να ξεκινήσει αυτού του είδους το εμπόριο αν ήταν ο μόνος λόγος, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχει ήδη νόημα χωρίς να σκεφτόμαστε τις εκλογές», δήλωσε ο Calvin Tse, επικεφαλής έρευνας στην BNP Paribas. «Οι εκλογές είναι ένας πιθανός θετικός άνεμος για τις αγορές».

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι αν κάποιος βιαστεί κυρίως γιατί ο Trump εξακολουθεί να δίνει νομικές μάχες σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της επιλεξιμότητάς του να εμφανιστεί ακόμη και στα εκλογικά ψηφοδέλτια τον Νοέμβριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *