Δένδιας για Τουρκία | «Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ… | …Δεν άλλαξαν θέσεις»

Δένδιας για Τουρκία | «Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ... | ...Δεν άλλαξαν θέσεις»

Δένδιας για Τουρκία | «Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ… | …Δεν άλλαξαν θέσεις»

Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις ούτε κατά κεραία, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Έντονα ανήσυχος δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε, παρά τους «χαμηλούς τόνους» που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, διατηρεί τις αναθεωρητικές της θέσεις. «Το υφέρπουν επιχείρημα είναι εκεί» ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι στην πρόσφατη Navtex η Τουρκία «συνδυάζει την κυριαρχία με την ναυσιπλοΐα». «Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις ούτε κατά κεραία. Εμείς τι συμπέρασμα πρέπει να συνάγουμε; Όταν μάλιστα συνδυάζει η Τουρκία σε Navtex την κυριαρχία με τη ναυσιπλοΐα. Το υφέρπουν επιχείρημα είναι εκεί. Όταν προγραμματίζουμε για την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις».

Δένδιας: Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ

«Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ», σημείωσε ο κ. Δένδια και πρόσθεσε: «Όταν έχω 100 εκατ. δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στη χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία. Αλλιώς εγκληματώ. Οι εισηγήσεις που κάνουμε γίνονται με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ. Δεν μπορώ να αγνοήσω την πρόκληση που διαφαίνεται πέραν του ορίζοντα» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν οποιοσδήποτε από εμάς θεωρεί ότι συνορεύει με χώρα που έχει τις αγαθότερες προθέσεις τότε δεν έχει σημασία να συζητάμε εδώ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά δεν το πιστεύει κανείς. Οφείλουμε να εξοπλίσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ ώστε να αντέξει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει»είπε ο υπουργός ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Όμως δεν μπορούμε και να μην εκμεταλλευτούμε το διάστημα σχετικής ηρεμίας του τελευταίου διαστήματος. Συναντήθηκα πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογο μου και του ζήτησα να διατηρηθεί το ήρεμο κλίμα. Πάντοτε αναζητούμε το ήρεμα κλίμα αλλά χρειάζεται δύο για να γίνει αυτό», σημείωσε.

Η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Ερωτηθείς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ εξήγησε ότι το πρότεινε στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για τη δημιουργία αυτόνομου και διακριτού στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ.

«Είμαι πρωτεργάτης των αμυντικών επιχειρήσεων της ΕΕ. Αν υπάρχει μέλλον για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έγκειται στη δυνατότητα να υπάρχει στρατιωτικός βραχίονας αυτόνομος όχι σε αντιδιαστολή με το ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει μια χώρα που θέλει περισσότερο να υπάρχει αυτός ο βραχίονας αυτή είναι η Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα υπήρξα πρωτεργάτης για την επιχείρηση Ειρήνη και τώρα για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. Για τη νομιμότητα επιχείρησης ουδέν θέμα τίθεται. Είναι ειρηνική επιχείρηση για την προστασία πλοίων. Αντιπυραυλικός θόλος των πλοίων που πλέουν στην περιοχή.

Αν ακυρωθεί το Σουέζ ακυρώνεται ο Πειραιάς και η χώρα μας ως κόμβος. Δεν παίρνουμε θέση αλλά αμφισβητούμε το δικαίωμα οπουδήποτε να βάλλει κατά των πλοίων μας. Δεν κάνουμε επιθετικές επιχειρήσεις κατά των βάσεων των πυραύλων και ντοουνς. Όμως για εμάς το μείζον είναι το θέμα δημιουργίας αμυντικού βραχίονα και οι ΑΣΠΙΔΕΣ είναι η μεγαλύτερη κοινή επιχείρηση της ΕΕ. Πιθανόν, είναι ο μεγαλύτερος αντιπυραυλικός στόλος που μαζεύτηκε ποτέ» είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *