Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν είτε θερμό είτε ψυχρό πόλεμο εναντίον της Κίνας

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν είτε θερμό είτε ψυχρό πόλεμο εναντίον της Κίνας

Αυξάνοντας την πίεση εναντίον του Πεκίνου σε διαφορετικά μέτωπα, η Ουάσιγκτον φαίνεται να αγνοεί την αντοχή και την ανθεκτικότητα της Κίνας, που απορρέει από την εξελιγμένη κουλτούρα της, λέει ο κοινωνιολόγος Δρ. Heinz Dieterich εξηγώντας στον Sputnik γιατί η τρέχουσα στρατηγική των ΗΠΑ στην Κίνα είναι ακανόνιστη και καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στις 13 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι “εντελώς παράνομοι”. Η ασιατική χώρα διεκδικεί έως και το 80% των 3,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της θάλασσας, σύμφωνα με τη λεγόμενη γραμμή εννέα σημείων. Αυτή η γραμμή σχεδιάστηκε το 1947, αλλά μέχρι το 2016, η Κίνα δεν είχε υποβάλει επίσημες αξιώσεις που ορίζονται ειδικά για αυτήν την περιοχή.

“Ο κόσμος δεν θα επιτρέψει στο Πεκίνο να αντιμετωπίζει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως κομμάτι μιας θαλάσσιας αυτοκρατορίας”, δήλωσε ο Πομπέο.

Σε απάντηση, η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση Τραμπ για «αύξηση της έντασης και υποκίνηση αντιπαράθεσης στην περιοχή».

Η Ουάσιγκτον αυξάνει την πίεση εναντίον του Πεκίνου

Η τελευταία κλιμάκωση πραγματοποιήθηκε μετά την αμοιβαία ανταλλαγή κυρώσεων κατά υυψηλόβαθμων αξιωματούχων στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες αρχικά είχαν πρόσχημα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Σινγιάνγκ Ουγκούρ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στις αρχές Ιουλίου.

Η διοίκηση Trump συνεχίζει να σφίγγει τον κλοιό στο εμπόριο της Κίνας, στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και στην τεχνητή κατασκευή νησιών. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το αντι-κινεζικό συναίσθημα αυξάνεται τώρα στις ΗΠΑ, με περίπου το 66% των Αμερικανών να σκέφτονται δυσμενώς την ασιατική χώρα, προκαλώντας εικασίες για έναν επερχόμενο ψυχρό πόλεμο με το Πεκίνο.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ζήτησε πρόσφατα από τους Κινέζους ανώτερους αξιωματούχους να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου τον Ιανουάριο του 2020.

“Οποιαδήποτε επιστημονικά ορθή μέτρηση της διεθνούς κατάστασης – οικονομικής, επιστημονικής, δημογραφικής, πολιτικής, στρατιωτικής ή COVID-19 – δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να κερδίσουν έναν” ψυχρό πόλεμο “ή έναν” θερμό πόλεμο “ενάντια στην Κίνα”, δήλωσε Ο Δρ Heinz Dieterich, διευθυντής του κέντρου Επιστημών για την μετάβαση (CTS) του Αυτόνομου Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Πόλης του Μεξικού και συντονιστής του Παγκόσμιου Προγράμματος Προηγμένης Έρευνας (World Advanced Research Project) (WARP).

200px DieterichCaracas2 %28cropped%29
Ο Δρ Heinz Dieterich

Η στρατηγική της Ουάσιγκτον εναντίον της Κίνας είναι ακανόνιστη και συνδέεται με την εσωτερική κομματική και κοινωνική διαίρεση που έχει εκδηλωθεί ως συστημική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η κρίση είναι συστημική διότι “επηρέασε την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική διάσταση”. Δραματικά αποδείχθηκε η κατάρρευση της ενδοεπιλεκτικής συναίνεσης μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων σχετικά με τον τρόπο διατήρησης του συστήματος παγκόσμιας κυριαρχίας της χώρας.

Η κρίση έχει επιδεινώσει επίσης την κοινωνική ανισότητα, το εθνικό χρέος έχει εκραγεί και οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινές, δήλωσε ο καθηγητής.

Εκτός από το ότι θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική σταθερότητα της χώρας, η κρίση στις ΗΠΑ απειλεί να επηρεάσει την παγκόσμια ισορροπία ισχύος και την παγκόσμια ειρήνη, προειδοποίησε ο Dieterich.

Η κατάρρευση της Διατλαντικής Εταιρικής Ένωσης

Ενώ οι ΗΠΑ επαινούν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στα δίκτυά της 5G, η κυβέρνηση Trump δεν μπορεί να καυχηθεί ότι έχει καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει κερδίσει την αντιπάθεια της Γερμανίας, του αδιαμφισβήτητου ηγέτη της Ένωσης.

Στις 28 Ιουνίου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas δήλωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον. Προειδοποίησε επίσης ότι οι τρέχουσες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα επιλυθούν στο εγγύς μέλλον, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την ψηφοφορία τον Νοέμβριο.

“Όσοι πιστεύουν ότι με έναν πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος τα πάντα θα είναι όπως πριν στη διατλαντική συνεργασία, περιφρονούν τις διαρθρωτικές αλλαγές”, δήλωσε ο Μάας στο Γερμανικό γραφείο Τύπου DPA.

Η διοίκηση του Trump έχει επανειλημμένα καταδικάσει στο Βερολίνο για ανεπαρκείς στρατιωτικές δαπάνες, αθρόα μετανάστευση και οικονομικό προστατευτισμό, καθώς και για τη συμμετοχή του στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 υπό την ηγεσία της Ρωσίας, το οποίο πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα, η ανοιχτή πολιτική εκφοβισμού των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και ανεπιτυχής, δήλωσε ο ακαδημαϊκός.

Η παράδοση από το Ιράν περίπου 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικής βενζίνης και συναφών εξαρτημάτων στη Βενεζουέλα, μια χώρα που υφίσταται εμπάργκο στις ΗΠΑ, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, έδειξε σαφώς ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον για «μέγιστη πίεση “ενάντια σε πυρηνικά ή ισχυρά κράτη δεν λειτουργεί, εξήγησε.

Παρά την επίδειξη δύναμης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν την Κίνα άμεσα, καθώς είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, δήλωσε ο Dieterich.

Ο ειδικός υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ εκ των πραγμάτων έχασαν τέσσερις πολέμους στην Ασία: τον εμφύλιο πόλεμο της Κίνας (1946-1949), τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), τον πόλεμο του Βιετνάμ (1955-1975) και πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν.

Το Μεταβατικό Επιστημονικό Κέντρο, με επικεφαλής τον Dieterich, ανέπτυξε ένα όργανο που δείχνει τη σχετική δύναμη των κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα είχαν κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Κίνας τη δεκαετία του 1950. “Αλλά ακόμη και ενάντια στον ελαφρώς οπλισμένο στρατό των αγροτών του Μάο Τσε Τουνγκ, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τον πόλεμο της Κορέας”, δήλωσε ο καθηγητής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως υπερδύναμη είναι σήμερα μόνο “μια σκιά αυτού που ήταν μετά το 1945”, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό που επιβεβαιώνει ότι έχει απομακρυνθεί από το να είναι “τίγρη με πυρηνικά δόντια”, όπως το όρισε ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ, ως ” χάρτινη τίγρη, “όπως το ονόμασε ο Μάο Τσε Τουνγκ.

Οι ΗΠΑ υποτιμούν τη βιωσιμότητα της Κίνας

Ο Dieterich υποθέτει ότι η Ουάσινγκτον υποτιμά την ανθεκτικότητα της Κίνας, ασκώντας τεράστια πίεση στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα της Κίνας, καθώς και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο επιστήμονας βλέπει τη βάση της αειφορίας της Κίνας στον εκλεπτυσμένο πολιτισμό της και στο «διαλεκτικό πνεύμα του Κομφούκιου, του Λάο-Τσε και του Βούδα Γκαουτάμα» που έχουν βοηθήσει πολλές φορές το έθνος να ξεπεράσει δραματικές ιστορικές προκλήσεις και άνοιξε το δρόμο για τον κοινωνικοοικονομικό του μετασχηματισμό και στην πολιτική.

Τους δύο τελευταίους αιώνες, οι Κινέζοι αντιστάθηκαν στην ιαπωνική επέμβαση, επέζησαν από τον εμφύλιο πόλεμο και συμμετείχαν στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ. Η χώρα υπέστη την πολιτιστική επανάσταση υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ και στη συνέχεια περαιτέρω κοινωνικοπολιτισμική μεταμόρφωση υπό τον Ντενγκ Σιαόπινγκ.

“Η κινεζική κοινωνία σημειώνει επί του παρόντος ένα δραματικό τεχνολογικό άλμα, προσπαθώντας να εκπληρώσει το στρατηγικό σχέδιο Made in China 2025 που ξεκίνησε από τον Xi Jinping”, δήλωσε ο Dieterich.

“Αυτές οι επιτυχίες έχουν παράσχει συντριπτική υποστήριξη από τον λαό προς την κυβέρνηση, ισχυρή εθνική ενότητα πίσω από σαφή στρατηγική ηγεσία, βασισμένη στις επιστημονικές αρχές του μαρξισμού, και μια διεθνή παγκόσμια δύναμη και θέση σε όλες τις σημαντικές μετρήσεις”, είπε.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεν παραμένει αδρανής καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό ενάντια στη χώρα.

Η ασιατική χώρα σφυρηλατεί ενεργά πολυμερείς συμμαχίες και ενισχύει τους δεσμούς με τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την ηγεσία της Γερμανίας. Επιπλέον, προωθεί τη συνεργασία στην περιοχή Indo-Pacific και Trans-Pacific.

Για να διατηρήσει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προσχωρήσει σε έναν συμμετρικό πολυπολικό κόσμο και να εγκαταλείψει τα σχέδια «να υποτάξει την Κίνα, τη Ρωσία και την Ευρώπη για να ανακτήσει την πρώην παγκόσμια υπεροχή της», δήλωσε ο Dieterich.

“Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη στο παγκόσμιο σύστημα είναι δυνατές μόνο μεταξύ οντοτήτων, οι οποίες έχουν περίπου το ίδιο ποσό εξουσίας”, πρόσθεσε.

Ομοίως, ο ακαδημαϊκός μοιράστηκε το όραμά του για το μέλλον του παγκόσμιου συστήματος και των διεθνών σχέσεων.

“Η μόνη σταθερή και βιώσιμη λύση για το είδος να επιβιώσει είναι ένας νέος οικολογικός πολιτισμός, που βασίζεται σε ένα μη εμπορικό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στο οποίο η ιδιωτική τυραννία της αγοράς – μια παγκόσμια πλουτοκρατική ελίτ των εμπόρων κέρδους – και τα αντιδημοκρατικά ολιγαρχικά πολιτικά συστήματα δεν καθορίζουν πλέον τη μοίρα του λαού “, κατέληξε ο Dieterich.

One thought on “Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν είτε θερμό είτε ψυχρό πόλεμο εναντίον της Κίνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.