Καθημερινά πλέον είναι τα «επεισόδια» στη βαθιά οικονομική και γεωπολιτική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με φόντο την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο οικονομικο-εμπορικό σύστημα και «προμετωπίδα» την κόντρα για το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ, τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών «Huawei», το εμπόριο, τη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, διά στόματος, αυτήν τη φορά, του υπουργού Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, ότι η Κίνα διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο – αστραπή», για να «καθιερωθεί στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας και να προσπεράσει τις ΗΠΑ ως κορυφαία υπερδύναμη στον κόσμο». (πηγή)
Στο μεταξύ, την ώρα που όλες οι οικονομίες του πλανήτη αναμένουν τη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά, την Πέμπτη η Κίνα καταγράφηκε ως η πρώτη χώρα του κόσμου που εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης μετά την πανδημία. Ανακοίνωσε αύξηση κατά 3,2% στο ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό.
Διάταγμα κυρώσεων για το Χονγκ Κονγκ
Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τον περιορισμό της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ από την κινεζική κυβέρνηση, που πλήττει αμερικανικούς, ευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς ομίλους, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε την Τρίτη το διάταγμα επιβολής κυρώσεων κατά της Κίνας. Το σχετικό νομοσχέδιο είχε εγκριθεί ομόφωνα – από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς – στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Με αυτό το διάταγμα, η Κίνα θα «λογοδοτήσει για κατασταλτικές ενέργειες» εναντίον του λαού του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο νόμος προβλέπει κυρώσεις που ενδέχεται να παγώσουν στις ΗΠΑ τα περιουσιακά στοιχεία των «υπευθύνων» και να απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα. Μπορούν, επίσης, να επιβληθούν κυρώσεις σε ξένες τράπεζες, οι οποίες – από τη σκοπιά των ΗΠΑ – συμβάλλουν στις προσπάθειες της Κίνας να υπονομεύσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Για παράδειγμα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ ενδέχεται να αρνηθούν δανεισμό σε αυτές τις τράπεζες.
Ο Τραμπ τόνισε, ακόμη, ότι υπέγραψε διάταγμα που τερματίζει κάθε προνομιακή μεταχείριση του Χονγκ Κονγκ και πλέον το επιχειρηματικό – χρηματοπιστωτικό κέντρο θα αντιμετωπίζεται όπως η Κίνα. «Χωρίς ειδικά προνόμια, καμία ειδική οικονομική σχέση και καμία εξαγωγή ευαίσθητων τεχνολογιών», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Από την πλευρά της, η Κίνα «για να προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντά της, θα προχωρήσει στην απαραίτητη αντίδραση και θα επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες των ΗΠΑ» που θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή των νέων αμερικανικών αποφάσεων. Απείλησε μάλιστα με κυρώσεις κατά της Ουάσιγκτον και για τις εξελίξεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία οι ΗΠΑ ενισχύουν σταθερά τη στρατιωτική τους παρουσία, ενώ στις αρχές της βδομάδας επανέφεραν σε έντονους τόνους και τις κατηγορίες για τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε πως «η προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Κίνας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».
Ηπιότερες είναι οι αντιδράσεις από την ΕΕ, αν και εκφράζει ανησυχίες και δυσφορία για τον νέο κινεζικό νόμο «εθνικής ασφάλειας» για το Χονγκ Κονγκ, που ουσιαστικά καταργεί την αρχή «μία χώρα δύο συστήματα» και δυσχεραίνει το περιβάλλον για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως θα υπάρξει «σαφώς αντίκτυπος στις σχέσεις μας».
Ενδεικτική, πάντως, είναι η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για διάδοχος της Αγκ. Μέρκελ στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Απέρριψε κατηγορηματικά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Κίνα για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, υπογραμμίζοντας πως η Κίνα είναι «πολύ μεγάλη, πολύ ισχυρή οικονομικά και τεχνολογικά πολύ προηγμένη για να της επιβάλουν οτιδήποτε οι κυρώσεις μας».
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως ο ‘Δρόμος του Μεταξιού’ (Belt Initiative) καταλήγει στην Ευρώπη, που σημαίνει τεράστια προσδοκία σε κέρδη και για την Κίνα αλλά και για τις Ευρωπαικές χώρες.
«Προειδοποιήσεις» και για τη «Huawei»
Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου εξαπέλυσε έμμεσες απειλές προς τη Μεγάλη Βρετανία για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τη «Huawei» από την κατασκευή του δικτύου 5G στη Βρετανία έως τα τέλη του 2027 (σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ), λέγοντας πως έχει πλήξει σοβαρά την επενδυτική εμπιστοσύνη της Κίνας στη χώρα.
«Η Κίνα αξιολογεί τις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόδωσαν τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Από την πρώτη στιγμή, η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τη Βρετανία για συνέπειες στις επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών και μάλιστα στη μετα-Brexit εποχή, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει «φιλόδοξες» συμφωνίες.
Η Κίνα κάλεσε τη Βρετανία να «διορθώσει τη λανθασμένη συμπεριφορά της», να προστατεύσει τις καλές εμπορικές τους σχέσεις και της συνέστησε να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις που να συνάδουν με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της.
Για την κόντρα με την Huawei να θυμίσουμε πως οι ΗΠΑ απαγορεύουν κάθε συνεργασία Αμερικάνικης εταιρείας με τον κινεζικό κολοσσό.
Αυτό σημαίνει πως και η Google δεν θα μπορεί να δίνει άδειες στην Huawei για την χρήση του Android. Αν και το Android είναι Open Source (ανοικτού κώδικα) συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα με το λειτουργικό, όμως μαζί με το Android έρχονται και υπηρεσίες, όπως το Google Play, που δεν είναι Open Source και η χρήση τους προϋποθέτει άδεια από την Google, άρα η Huawei δε μπορεί να χρησιμοποιεί. Ο Πρόεδρος Τραμπ απαίτησε την διακοπή συνεργασίας τόσο από την Google, όσο και από τις άλλες μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται με την Huawei, όπως η Intel, η Qualcomm και η Broadcom.
Ο λόγος για αυτήν την απαγόρευση ξεκίνησε από το 2018, όπου η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει πως τα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα της Huawei μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπία εναντίον τους, μέσω trojan horse.
Οι δύο χώρες (ΗΠΑ – Κίνα) προσπαθούν να περάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στην επόμενη μέρα της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου, εξ ου και ο αγώνας δρόμου να δοθούν άδειες για τεχνολογία 5G. Όμως, αυτό θέτει και το ζήτημα ποιες εταιρείες θα προσφέρουν την υποδομή για αυτά τα δίκτυα και από ποια χώρα θα προέρχονται.
Κατά συνέπεια η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ προς τον κολοσσό Huawei στο κομμάτι της ασφάλειας είναι σημαντική. Ήδη η Huawei έχει πτώση πωλήσεων παγκοσμίως, αν και όπως προείπαμε ο στόχος είναι το 5G.