Ασφυκτιούν οι Αμερικανοί | Το χρέος των πιστωτικών καρτών υπερέβη για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια

Ασφυκτιούν οι Αμερικανοί | Το χρέος των πιστωτικών καρτών υπερέβη για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια

Τα επίπεδα του χρέους των πιστωτικών καρτών των Αμερικανών κατέκτησαν ένα νέο, αλλά ανεπιθύμητο ορόσημο: Για πρώτη φορά, ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια,  το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

Από την Alicia Wallace/CNN Business

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν 4,6%, φθάνοντας στα 1,03 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία Τριμηνιαία Έκθεση της Fed της Νέας Υόρκης για το χρέος και την πίστωση των νοικοκυριών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
959555912 wide

Η αύξηση του χρέους των πιστωτικών καρτών και των υπολοίπων δανείων αυτοκινήτων βοήθησε στην αύξηση του συνολικού χρέους των νοικοκυριών κατά 1%, στα 17,06 τρισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών έχει αυξηθεί κατά 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2019, πριν από την πανδημία. Αυτές οι αυξήσεις έρχονται σε μια περίοδο που τα επιτόκια έχουν φτάσει ταχύτατα σε υψηλό 22 ετών.

«Καθώς τα επιτόκια περνούν από το επιτόκιο των ομοσπονδιακών ταμείων στα επιτόκια στεγαστικών δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτό επηρεάζει τους καθημερινούς καταναλωτές», είπε στο CNN η Sofia Baig, οικονομολόγος στην εταιρεία πληροφοριών Morning Consult. «Έτσι με αυξημένα επιτόκια, η πληρωμή αυτού του χρέους γίνεται πιο ακριβή και με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να αναλαμβάνουν περισσότερα χρέη, αυτός ο συνδυασμός θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε ορισμένα νοικοκυριά που έχουν πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς».

Η μέση πιστωτική κάρτα στις ΗΠΑ χρεώνει ένα επιτόκιο ρεκόρ σχεδόν 20,53%, σύμφωνα με το Bankrate.

Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξάνονται επί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, σε μερικά από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της Fed της Νέας Υόρκης.

Αν και η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι ισχυρή, η οικονομία αναπτύσσεται και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια έχουν βαρύνει τους καταναλωτές -ειδικά εκείνους που δεν ήταν μεταξύ των 14 εκατομμυρίων ιδιοκτητών σπιτιών που αναχρηματοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Bank of America ανέφερε ότι περισσότεροι έκαναν χρήση των 401(k) λογαριασμών τους λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας. Ο αριθμός των ατόμων που τράβηξαν από τις πιστωτικές κάρτες όλα τα υπόλοιπα τους κατά το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε 15.950, σημειώνοντας αύξηση 36% από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ενώ οι αναλήψεις λόγω των οικονομικών δυσκολιών πραγματοποιούνται από ένα μικρό κλάσμα των κατόχων συνολικών χρηματοπιστωτικών προγραμμάτων, είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν σοβαρές ρωγμές στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

«Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι τα πάνε πολύ καλά, το χρέος τους σε σύγκριση με το αναλώσιμο εισόδημά τους είναι ΟΚ, οι παραβατικές υποχρεώσεις τους είναι χαμηλές και η ανεργία επίσης χαμηλή», είπε ο Matt Schulz, επικεφαλής πιστωτικός αναλυτής για την LendingTree. «Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται δεν θα είναι εύκολα διαχειρήσιμο στο άμεσο μέλλον, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά».

Inflation o

Οι νέες παραβατικές υποχρεώσεις από τις πιστωτικές στις ΗΠΑ συνεχίζουν να ανεβαίνουν από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Fed της Νέας Υόρκης.

Τα ποσοστά μετάβασης σε πρόωρη παραβατικότητα για πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτων και στεγαστικά αυξήθηκαν για το τρίμηνο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Ενώ τα νέα ποσοστά παραβατικότητας στεγαστικών δανείων παραμένουν κάτω από αυτά που φαινόταν πριν από την πανδημία, οι κινητοί μέσοι όροι για καθυστερήσεις αυτοκινήτων και πιστωτικών καρτών είναι οι υψηλότεροι από το πρώτο τρίμηνο του 2018 και το πρώτο τρίμηνο του 2012, αντίστοιχα.

Αν και έχουν αυξηθεί, δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο όπου οι καταναλωτές να βιώνουν εκτεταμένη οικονομική δυσπραγία, έγραψαν ερευνητές της Fed σε μια ανάρτηση σε ιστολόγιο.

«Οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν αντέξει μέχρι στιγμής τις οικονομικές δυσκολίες της πανδημίας και της μεταπανδημικής περιόδου με ανθεκτικότητα», έγραψαν οι ίδιοι. «Ωστόσο, η αύξηση των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για ορισμένους δανειολήπτες και η επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων αυτό το φθινόπωρο μπορεί να προσθέσει πρόσθετη οικονομική πίεση για πολλούς δανειολήπτες φοιτητικών δανείων».

Να σημειώσουμε ότι οι πληρωμές των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων στις ΗΠΑ πρόκειται να ξαναρχίσουν τον Οκτώβριο μετά από παύση άνω των τριών ετών λόγω της πανδημίας Covid-19 και της ώθησης της κυβέρνησης Biden να δώσει χάρη όσον αφορά χρέη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *