Tο καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών

Tο καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών

Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνθηκαν εκ νέου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Michigan, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Επιπλέον, οι καταναλωτές προετοιμάζονται για ακόμη υψηλότερες αυξήσεις τιμών το επόμενο έτος σε σύγκριση με τις αναγνώσεις των προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με την έρευνα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Elisabeth Buchwald/CNN Business

Ο δείκτης, τον οποίο παρακολουθεί στενά η κυβέρνηση Biden, έπεσε κατά 13% από το 77,2% του Απριλίου στο 67,4%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση μέσα σε ένα μήνα από τα μέσα του 2021.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών θα μειώνονταν στο 76,9%.

Ωστόσο, η τελευταία ένδειξη εξακολουθεί να είναι καλύτερη από τον περασμένο Μάιο, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε στο 4%, έναντι της τελευταίας ένδειξης του 3,5%. Παρόλο που ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, μετατοπίζοντας τις εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για αργότερα.

Ίσως το πιο ανησυχητικό κομμάτι της έκθεσης για τη Fed αποτελούν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του επόμενου έτους που αυξήθηκαν στο 3,5% από 3,2% τον Απρίλιο, ακόμη πιο μακριά δηλαδή από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν επίσης, στο 3,1% από 3,0% τον Απρίλιο.

Δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό μπορούν να ασκούν έλεγχο αποτελεσματικά στο ρυθμό των αυξήσεων των τιμών, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αυτές τις εκτιμήσεις υπόψη κατά την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος της Fed του Chicago, Austan Goolsbee, δήλωσε την Παρασκευή ότι η άνοδος των στοιχείων «δίνει άσχημα μηνύματα για την πρόοδο στον πληθωρισμό». Ωστόσο, είπε ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν τη Fed όταν λέει ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, ενώ αναγνώρισε ότι «δεν φαίνεται καλή η κατάσταση σήμερα», σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Οικονομική Λέσχη της Minnesota. «Δεν υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, πολλά στοιχεία κατά την άποψή μου ότι ο πληθωρισμός θα ξεκολλήσει από το επίπεδο του 3% (και άνω)» δήλωσε επίσης ο ίδιος, ο οποίος δεν ψηφίζει κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά τη νομισματική πολιτική φέτος.

Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσφατη αισιοδοξία που είχαν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ για την κατάσταση της οικονομίας μειώνεται. Πέρα από τον πληθωρισμό, ανησυχούν επίσης για τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, δήλωσε σε μια ανακοίνωση της η Joanne Hsu, η διευθύντρια του Surveys of Consumers του πανεπιστημίου του Michigan.

Ο Bill Adams, επικεφαλής οικονομολόγος στην Comerica Bank, βρήκε την έρευνα ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς, κατά την άποψή του, «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να εξηγεί γιατί οι καταναλωτές είναι πιο απογοητευμένοι». Οι ανησυχίες σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, η οποία ανεβάζει τις τιμές του κοτόπουλου και του βοείου κρέατος, θα μπορούσαν να εξηγήσουν εν μέρει την κακή διάθεση, είπε. Υπάρχουν όμως επίσης ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τη μετανάστευση και την πρόσφατη πτώση των χρηματιστηρίων.

«Ένα άλλο πιθανό ζήτημα είναι το τέλος της φορολογικής περιόδου. Πολλοί Αμερικανοί πιθανότατα εξεπλάγησαν από τους υψηλότερους φορολογικούς λογαριασμούς φέτος μετά τα μεγάλα κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά το 2023 και τα υψηλότερα έσοδα από τόκους από τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα πέρυσι», ανέφερε ο Adams σε σημείωμα του την Παρασκευή.

Η αμερικανική οικονομία αυτή τη στιγμή αποδίδει πολύ καλά αν εξετάσει κανείς τα στοιχεία με τα παραδοσιακά κριτήσια. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας της χώρας παρέμεινε κάτω από το 4% για περισσότερα από δύο χρόνια, το μεγαλύτερο σερί τέτοιου είδους από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Αλλά είναι η μελλοντική κατάσταση της οικονομίας είναι αυτή που ανησυχεί τον κόσμο ακόμα περισσότερο από ό,τι συνήθως τον τελευταίο καιρό.

Η έρευνα του του Michigan, καθώς και η πιο πρόσφατη του Conference Board για τη στάση των καταναλωτών απέναντι στην οικονομία, υποστηρίζουν την αυξημένη αβεβαιότητα για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε σε σημείωμα της Παρασκευής ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial.

Συγκεκριμένα, «η αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού θα μπορούσε να καταστείλει τις καταναλωτικές δαπάνες τους επόμενους μήνες», είπε ο Roach, προσθέτοντας ότι βλέπει έναν αυξανόμενο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού (όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται). Ωστόσο, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου.

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και αναβάλλουν επ’ αόριστον την αγορά κατοικίας, σύμφωνα με έρευνα της New Fed που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η ενοικίαση απέχει επίσης πολύ από το παζάρι αυτές τις μέρες. Οι καταναλωτές προετοιμάζονται για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές της χώρας, ο ρυθμός των αυξήσεων των ενοικίων διαβρώνει τα πρόσφατα μισθολογικά κέρδη.

Ένα άλλο ανησυχητικό σημάδι είναι ο αυξανόμενος ρυθμός καθυστερήσεων των καταναλωτών σε δαπάνες όπως δάνεια αυτοκινήτων, λογαριασμοί πιστωτικών καρτών και ενοίκια. Η Fed της Νέας Υόρκης θα δημοσιεύσει νέα στοιχεία για το δανεισμό και το χρέος των νοικοκυριών την Τρίτη στις 11 π.μ. ET.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *