Ελλάδα – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)| Υπέγραψαν Κοινό Αμυντικό Δόγμα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:54 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ελλάδα - Ηνωμένα Αραβικά  Εμιράτα (ΗΑΕ)| Υπέγραψαν Κοινό Αμυντικό Δόγμα

Μια κολοσσιαίας σημασίας συμφωνία συνομολογήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Αμπού Ντάμπι, επισφραγίζοντας τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, στην οποία περιλαμβάνεται Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος.

Η συγκεκριμένη ρήτρα είναι το επιστέγασμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο επιδόθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτή, τα δύο μέρη -δηλαδή η Ελλάδα και τα ΗΑΕ- δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό.

Πρόκειται για μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της Αθήνας και του Αμπού Ντάμπι που έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ δύο χωρών που δεν συνορεύουν και έχουν άλλες συμβατικές δεσμεύσεις.

Η συγκεκριμένη Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής είναι πρωτοποριακή, καθώς δεν υπάρχει σε αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη την Τετάρτη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν στο Αμπού Ντάμπι, ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, εμβαθύνοντας στον μέγιστο βαθμό τις διμερείς σχέσεις με τα ΗΑΕ. Για την υλοποίηση της συμφωνίας θεσμοθετούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και προβλέπεται η σύσταση Ανώτατης Κοινής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα τίθενται οι βάσεις που θα επιτρέψουν τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης, καθώς και την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών. Το κείμενο της διμερούς συμφωνίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας επρόκειτο να γίνει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω της σημασίας που αποδίδεται στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε η συμφωνία να συνομολογηθεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στα Εμιράτα, τη δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο.

Η Συμφωνία Κοινής Συνεργασίας στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα ανοίγει νέους δρόμους, καθώς αφορά από τη μια την Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η οποία δεσμεύεται από τις σχετικές συμβατικές υποχρεώσεις, και από την άλλη τα ΗΑΕ, χώρα-μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι η συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ εδράζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου ξεκινώντας από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν στρέφεται εναντίον κανενός τρίτου μέρους.

Αντιθέτως, εξηγούν ανώτατοι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, η Συμφωνία Κοινής Συνεργασίας και η Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα με τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η κοινή διακήρυξη που υπεγράφη από τον κ. Δένδια και τον Εμιρατινό ομόλογό του δημιουργεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, του πολιτισμού, της ενέργειας, των ψηφιακών υπηρεσιών και της γεωργίας.

Εκπαίδευση τεχνικών στην ΕΑΒ

Προς οριστικοποίηση βαίνει συμφωνία της Αθήνας με το Αμπού Ντάμπι για την εκπαίδευση τεχνικών από τα ΗΑΕ στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Ο αρχηγός των εμιρατινών Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε την ενοικίαση χώρου εντός ελληνικής στρατιωτικής εγκατάστασης για περίοδο 10 ετών, ώστε να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για τη διαμονή των εκπαιδευόμενων από τα ΗΑΕ.

Λόγω εγγύτητας με την τεχνική βάση της ΕΑΒ, για την εγκατάσταση των τεχνικών από τα Εμιράτα επελέγη το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤ) στον Αυλώνα. Το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με στρατιωτική αντιπροσωπεία των ΗΑΕ, επέλεξε μια έκταση περίπου 90 στρεμμάτων μέσα στο ΚΕΤ, όπου θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και στη συνέχεια θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των τεχνικών από τα Εμιράτα.

Η «μικρή Σπάρτη» του Περσικού

Οι Ενοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων, θεωρούνται σύγχρονες και τεχνολογικά εξοπλισμένες με οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η Πολεμική Αεροπορία τους διαθέτει 78 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AGM-88 HARM, AGM-65 Maverick, AIM-120 AMRAAM, AIM-9 Sidewinder και αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon, αλλά και 68 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000.

Στα τέλη Αυγούστου, στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης και εν μέσω της διεξαγωγής ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα από το «Oruc Reis», τέσσερα F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταστάθμευσαν στην Κρήτη, όπου και παρέμειναν για δύο εβδομάδες συμμετέχοντας σε ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΑΕ διαθέτει 11 κορβέτες, ενώ η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι απέκτησε -πρώτη στον κόσμο- το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD της Lockheed Martin. Συνολικά, στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ υπηρετούν 100.000 άτομα.

Από το 2014 στα Εμιράτα είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για όλους τους άνδρες ηλικίας 18-30 ετών και η διάρκειά της είναι 16 μήνες. Μάλιστα, δαπανούν ετησίως περίπου το 5,6% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δυνάμεις. Χάρη στον ενεργό και αποτελεσματικό στρατιωτικό τους ρόλο, οι Ενοπλες Δυνάμεις τους χαρακτηρίστηκαν από τον πρώην υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις «μικρή Σπάρτη».

Η συμμαχία που τρομάζει τον Ερντογάν

Μια περιφερειακή συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ και ΗΑΕ αναμένεται να προκαλέσει έντονη ανησυχία στον Ταγίπ  Ερντογάν.Τα συγκεκριμένα κράτη Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και  Περσικού Κόλπου θεωρούνται “μπαρουτοκαπνισμένα” και έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην καταπολέμηση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και την ανάσχεση του  πολιτικό – θρησκευτικού Ισλάμ, το οποίο επιδιώκει να επεκτείνει ο Ερντογάν σε μουσουλμανικές χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.  

Η συγκεκριμένη συμμαχία έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη για τον τούρκο πρόεδρο. Διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις συμμαχίες με  ευρωπαϊκές δυνάμεις που  διατηρούν σχέση ισορροπίας με τον Ερντογάν, όπως η Γερμανία, επειδή  τις εκβιάζει με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και αναλώνονται μόνο σε ρητορικές καταγγελίες  των προκλήσεων  σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η ΕΕ είναι απούσα από τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς εξαιτίας των διαφορετικών εθνικών συμφερόντων των κρατών – μελών της, δεν ασκεί κοινή εξωτερική πολιτική. 

Είναι αξιοσημείωτο να επισημάνουμε, ότι τα ΗΑΕ ασκούν και μια μορφή ήπιας ισχύος (soft power) καθώς το Ντουμπάι αποτελεί διεθνή οικονομικό – επιχειρηματικό κόμβο και σημαντικό κέντρο της διεθνούς ναυτιλίας. To μοντέλο του Ντουμπάι επικεντρώνεται στη χρηστή διακυβέρνηση, τη δυναμική οικονομία και τη θρησκευτική ανοχή.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours