Αν αποτρέψουμε την τουρκική επιθετικότητα, τότε θα μιλάμε για ολική αλλαγή του ρου των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αν αποτρέψουμε την τουρκική επιθετικότητα, τότε θα μιλάμε για ολική αλλαγή του ρου των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Αν αποτρέψουμε την τουρκική επιθετικότητα, τότε θα μιλάμε για ολική αλλαγή του ρου των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Τουρκία έχει γίνει πιο προβλέψιμη από ποτέ. Αυτή η προβλεψιμότητα αποτελεί έναν έμμεσο σύμμαχο για την Ελλάδα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Προβλέψιμη δεν ήταν μόνο στο γεγονός που δεν αναφέρεται συχνά και είναι πως και στις 21 Ιουλίου αλλά και στις 9 Αυγούστου, η Τουρκία αποφάσισε να κάνει τις γνωστές της επιχειρήσεις, λόγω του οτι ήξερε οτι οι ελληνοαιγυπτιακές διαπραγματεύσεις προχωρούν, (21 Ιουλίου) και βέβαια μετά τις 6 Αυγούστου, όπου και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφού πρώτα η Τουρκία τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις που θα γίνονταν στο τέλος του Αυγούστου, εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου. 

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, μεγάλο μέρους του τουρκικού στόλου πηγαίνει προς την περιοχή ενώ το Oruc Reis έχει πάψει να εκπέμπει σήμα. Δε θα κάνει σε κανέναν αίσθηση αν η Τουρκία βγάλει ξαφνικά το Oruc Reis και με τη δέσμευση της περιοχής ανάμεσα από Καστελόριζο και Ρόδο να αποτρέπει ουσιαστικά τη δυνατότητα προσέγγισης, να ελέγχει ταυτόχρονα την πορεία του τουρκικού πλοίου σεισμικών ερευνών. Για ακόμη μια φορά, ο αριθμός πλοίων που η Τουρκία επιχειρεί να ετοιμάσει για τις προκλήσεις της, δείχνει πως προετοιμάζεται για σοβαρή πρόκληση η οποία δεν ολοκληρώθηκε την 21η Ιουλίου λόγω της αποφασιστικής απάντησης που επέδειξε η Ελλάδα. 

Πέραν αυτού του σεναρίου με το οποίο η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, ( και με το οποίο δοκιμάζει όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την αιγυπτιακή στάση) είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη στοχοθεσία της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει ένα λάφυρο -τρόπαιο για να προσπαθήσει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις, καθιστούν απαγορευτική μια προσφυγή στις κάλπες. Επομένως, ψάχνει μια κατάσταση που θα συσπειρώσει τον τουρκικό λαό. Επίσης, ψάχνει μια νίκη που θα αποδείξει ότι είναι ο μοναδικός Τούρκος ηγέτης.Η Ελλάδα θα είναι προετοιμασμένη να δεχθεί τουρκικά fake news και σκηνοθεσίες κάθε μορφής προκειμένου να καταστήσει πιο πυκνή την ομίχλη της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει οτι θα αναμετρηθεί με την ιστορία σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να κλιμακώσει και υποστεί ήττα. Αυτή θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι καθώς η τουρκική οικονομία, μπορεί να έχει πάνω από 100 δις δολάρια σαν συναλλαγματικό απόθεμα κατά τα fake news του Τούρκου προέδρου, όμως η πραγματικότητα είναι πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας θα εξαντληθούν μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο. 

Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί μέσα στις επόμενες μέρες για να καταφέρει κάτι εναντίον του Ελληνισμού. Αν δεν το καταφέρει και δεν το αποτολμήσει, θα το κατασκευάσει ώστε να μην εξαγριωθεί η τουρκική αντιπολίτευση που θα θεωρήσει υποχώρηση μια απόφαση του Τούρκου προέδρου για αποκλιμάκωση.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως η Τουρκία τορπίλισε τις συνομιλίες με την Ελλάδα που θα γίνονταν τέλη Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως κανένας διαμεσολαβητής δεν μπορεί να πιέσει την Ελλάδα σε τίποτε.

Η Τουρκία είναι δύσκολο να βρει καλύτερη περίοδο για τις παραβιάσεις της, καθώς από τα τέλη του τρέχοντος μήνα μέχρι και τα τέλη του Σεπτεμβρίου, η ΕΕ θα συνεδριάσει δύο φορές για ″χατίρι″της Άγκυρας. Η μια συνεδρίαση θα είναι στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Συνδιάσκεψης την οποία είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος Μακρόν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στη Γαλλία. 

Αν η Ελλάδα καταφέρει ξανά να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα, τότε θα μιλάμε για ολική αλλαγή του έως τώρα ρου των ελληνοτουρκικών σχέσεων

. Η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να εγκλωβίσει την Τουρκία και να την οδηγήσει σε εσωστρέφεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουρκική εσωτερική πολιτική. Η κλεψύδρα αδειάζει για την Τουρκία και σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να τη γεμίσει με άμμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *