14 πολεμικά των Τούρκων εξήλθαν από το ναύσταθμο Ακσάζ – Ο τουρκικός στόλος “κυκλώνει” το Καστελόριζο

14 πολεμικά των Τούρκων εξήλθαν από το ναύσταθμο Ακσάζ - Ο τουρκικός στόλος “κυκλώνει” το Καστελόριζο
Νέα ελληνο-τουρκική κρίση εν όψει! 14 πολεμικά των Τούρκων εκτός Ακσάζ

Νέα κρίση εξελίσσεται στο νότιο Αιγαίο και στη περιοχή του Καστελοριζου. Οι Τούρκοι έχουν βγάλει από το Ακσάζ 14 πλοία τα οποία «απλώνονται» στην περιοχή μεταξύ Καστελοριζου-Ρόδου-Καρπαθου.

Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων διαρκώς.
Σε μονάδες των Δωδεκανήσων υπάρχουν ήδη ανακλήσεις αδειών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Νέα ελληνο-τουρκική κρίση εν όψει! 14 πολεμικά των Τούρκων εκτός Ακσάζ

Την ίδια ώρα που 14 τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου και Καστελόριζου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε ανακοίνωση του , τονίζει ότι  «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης δραστικών δυνάμεων».

Ο Ζοσέπ Μπορέλ δηλώνει  έτοιμος να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου και αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις αναφέρει: «Η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Δεν θα συμβάλει για την εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο ελληνικός στόλος αλλά η Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται σε επιφυλακή και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι άδειες προσωπικού που επρόκειτο να αρχίσουν αύριο δεν θα δοθούν.

Μεγάλο τουρκικό ΜΜΕ επικαλούμενο και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι τουρκικά υποβρύχια και πολεμικά σκάφη του τουρκικού ΠΝ περιπολούν  δήθεν γύρω από το Καστελόριζο, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή.

Μάλιστα το τουρκικό δραματικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο τουρκικός στολίσκος είναι σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

Το ίδιο αφού αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα τουρκικά δικαιώματα στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά την συμφωνία με την Αίγυπτο, επισημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων αναχώρησε από την ναυτική βάση του Gölcük τις πρωινές ώρες και ευρίσκεται τώρα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο τουρκικός στολίσκος αποτελείται από φρεγάτες,κορβέτες, αποβατικά σκάφη,πλοία υλικοτεχνικής υποστήριξης και υποβρύχια και κινείται για να λάβει θέσεις πριν από την τελική αποστολή που θα του δοθεί πιθανότατα με τον απόπλου του γνωστού τουρκικού σεισμικού σκάφους.

Σε ετοιμότητα δηλώνουν οι Τούρκοι ότι είναι και η ναυτική βάση του Ακσάζ.

“Οι τουρκικές φρεγάτες που μεταφέρουν οκτώ πυραύλους Harpoon σε κατάσταση ειρήνης, τώρα είναι φορτωμένες με 16 Harpoons, ενώ αναφέρθηκε ότι όλοι οι εκτοξευτές πυραύλων των πολεμικών μας πλοίων ήταν φορτωμένοι με πυρομαχικά, γράφει το άρθρο.

Πρόκειται σαφώς για “υβριδικές επιχειρήσεις” της Άγκυρας στην Αθήνα με σκοπό το να μην αντιδράσουμε στο πλου του Ορούτς Ρέις πιθανότατα το επόμενο διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *