Τουρκικές λίρες: 4 μέρες κράτησε ο ‘τσαμπουκάς’ του Ερντογάν. Τι προβλέπει η Goldman Sachs

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:58 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
λίρες
Η Τουρκία πήρε πίσω την απαγόρευση συναλλαγών σε λίρες

Η Τουρκία πήρε πίσω την απαγόρευση συναλλαγών σε λίρες με CITIGROUP, UBS και BNP που είχε διατάξει την Πέμπτη, όταν η λίρα άγγιξε χαμηλό όλων των εποχών

Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση διαπραγμάτευσης λιρών με την BNP Paribas, την Citigroup και την UBS Group που είχε διατάξει μόλις τέσσερις μέρες πριν, καθώς αποφάσισε ότι οι τράπεζες εκπλήρωσαν τις υποχρεώσειες τους σε τοπικό νόμισμα προς τις τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Εκπρόσωπος της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση δεν ισχύει πλέον.

«Η αναστροφή της απαγόρευσης ήταν μια σιωπηρή παραδοχή της ζημιάς που υπέστη», είπε ο Τζούλιαν Ρίμερ, έμπορος της Investec Bank Plc στο Λονδίνο. «Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει σήμερα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας».

Η Τουρκία επέβαλε την απαγόρευση την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι κλασσικές παρεμβάσεις της στην αγορά με πώληση δολαρίων καθώς και οι νέοι κανόνες κατά της χειραγώγησης απέτυχαν να αναχαιτίσουν την κατρακύλα του νομίσματος. Ο περιορισμός της πρόσβασης ξένων επενδυτών σε τουρκικές λίρες έκανε πρακτικά αδύνατο για αυτούς να στοιχηματίσουν σε περαιτέρω υποχώρηση του νομίσματος με ανοιχτές πωλήσεις (short).

Το νόμισμα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό την Πέμπτη, αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν χωρίς να τα κατονομάζουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «από το Λονδίνο» για κερδοσκοπικές επιθέσεις στο νόμισμα. Η απαγόρευση είχε φρενάρει τις απώλειες. Από την άλλη στερώντας τη δυνατότητα διεθνούς εμπορευσιμότητας έβγαζε το τουρκικό νόμισμα από τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο η λίρα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την ισοτιμία της να κινείται στα επίπεδα από το 1 δολάριο προς 7,1 τουρκικές λίρες. Η ισορροπία του τρόμου στην αγορά συναλλάγματος παραμένει για το τουρκικό νόμισμα, καθώς τα στοιχήματα πτώσης και το κύμα εξόδου των διεθνών επενδυτών έρχεται να ενισχύσει η ανασφάλεια των Τούρκων πολιτών που μπροστά στο νέο κύμα υποχώρησης της λίρας σπεύδουν να την αλλάξουν έναντι δολαρίου στα τοπικά ανταλλακτήρια.

«Φαίνεται το ξανασκέφτηκαν, ίσως κάποιοι υπέρμαχοι της ορθόδοξης πολιτικής έπεισαν τη ρυθμιστική αρχή ότι το να πολεμάς τους ξένους παίκτες στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα επιτύχει τίποτα», δήλωσε ο Χένκρικ Γκάλμπεργκ, υπευθυνος μακροοιονομικής στρατηγικής της Coex Partners Ltd στο Λονδίνο. «Έτσι από αυτή την άποψη μπορεί να είναι καλό σημάδι».

Με τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματά του να έχουν πέσει κάτω από το μηδέν, το καθεστώς Ερντογάν έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swaps) με μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αυτές θα του εξασφάλιζαν ρευστότητα σε δολάρια – εν όψει και της εξυπηρέτησης ενός εξωτερικού χρέους του ιδιωτικού τομέα της τουρκικής οικονομίας που αγγίζει τα 170 δισεκ. δολάρια τον επόμενο 12μηνο.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η Τουρκία βρίσκει τις πόρτες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών κλειστές, με αποτέλεσμα να μην έχει άλλο τρόπο.

Λίρες και πρόβλεψη της Goldman Sachs

Η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει ακόμα χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ που έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα και θα φτάσει σε αχαρτογράφητα νερά, υποστηρίζει η Goldman Sachs. Προειδοποιεί δε για την αδυναμία της χώρας να αμυνθεί έναντι εκροών κεφαλαίου και εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής.

Ο οίκος περιμένει ότι το τουρκικό νόμισμα τους επόμενους 12 μήνες θα βρεθεί 14% χαμηλότερα σε ισοτιμία 8,25 λιρών ανά δολάριο. Το ιστορικό χαμηλό της περασμένης εβδομάδας ήταν 7,269 λίρες ανά δολάριο. Συγκεκριμένα πιστεύει ότι θα περάσει το 7,5 τον Αύγουστο, το 7,75 το Νοέμβριο και θα συνεχίσει να κατηφορίζει το 2021. Προειδοποιεί δε, σε επιστολή προς τους πελάτες της ότι «η αναμενόμενη υποτίμηση μπορεί να έρθει περισσότερο εμπροσθοβαρώς».

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η λίρα είναι το «πλέον ευάλωτο» από τα βασικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εξαιτίας «σημαντικών εξωτερικών αναγκών χρηματοδότησης, περιορισμένων αποθεμάτων ρευστότητας και πολιτικής αξιοπιστίας».

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την Τουρκία πριν την πανδημία, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα, εξαιρουμένου βραχυπρόθεσμα δανεισμένου χρήματος, μειώνονται εδώ και καιρό, γράφουν οι Financial Times. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει δραστικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία. Αυτή η κίνηση όμως έχει περιορίσει δραστικά την απόδοση που λαμβάνουν οι επενδυτές από τη διακράτηση τουρκικού ενεργητικού αφότου αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται στο 11%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *