Τουρκία | «Η Ελλάδα μπορεί να χάσει την κυριαρχία της σε 21 νησιά που έχει εξοπλίσει»

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Τουρκία | «Η Ελλάδα μπορεί να χάσει την κυριαρχία της σε 21 νησιά που έχει εξοπλίσει»

Ο απόστρατος αντιναύαρχος Καν Ερένογλου πρόσθεσε τον δικό του παραλογισμό σε αυτόν της Άγκυρας και μίλησε για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα για 21 από αυτά: «Η Ελλάδα μπορεί να χάσει την κυριαρχία της στα νησιά που έχει οπλίσει. Πρέπει να θέτουμε συχνά αυτό το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ».

Τα 21 από τα 23 νησιά που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού, αν και ήταν σε αποστρατικοποιημένη κατάσταση, εξοπλίστηκαν και μεταφέρθηκαν εκεί και στρατιώτες, αναφέρει το penceretv.com.

Ο Ερένογλου, ο οποίος συμμετείχε σε επτά συναντήσεις με την Αθήνα, υποστήριξε ότι υπήρχαν «προβλήματα που προέρχονται από την Ελλάδα στο Αιγαίο και όχι «ελληνοτουρκικό πρόβλημα».

Σχετικά με τις αξιώσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών, η Ελλάδα απαντά, σύμφωνα με το τουρκικό ΜΜΕ: «Έχουμε το δικαίωμα να εξοπλίσουμε τα νησιά και να γάλουμε στρατιώτες. Το μόνο ζήτημα που θα συζητήσουμε με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα. Εκτός από αυτό, δεν συζητάμε τίποτα άλλο».

Σύμφωνα με τον Ερένογλου «ο μόνος εχθρός για την Ελλάδα είναι η Τουρκία» και πρόσθεσε στην εφημερίδα Sözcü:

«Ο εξοπλισμός των νησιών και η απομάκρυνση των στρατιωτών είναι παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών. Υπάρχει επίσης μια δήλωση από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ότι όλα τα είδη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέτρων, πρέπει να ληφθούν εάν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας αυξηθούν πάνω από 6 ναυτικά μίλια. Τα νησιά και τα νησάκια δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αν δεν τηρούνται οι συμφωνίες. Παραβιάζοντας το νόμο, η Ελλάδα χάνει επίσης την κυριαρχία της σε αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα θέλει αυτό το ζήτημα να αποκλειστεί από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ). Ισχυρίζεται ότι το μόνο θέμα που πρέπει να πάει στο ICJ είναι η υφαλοκρηπίδα».

Και δεν σταμάτησε εκεί ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος: «Δεν υπήρξαν αποτελέσματα από τις συναντήσεις για τα Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που ξεκίνησαν το 1998. Τα κύρια προβλήματα δεν προέρχονται από την Τουρκία, αλλά από την Ελλάδα».

One thought on “Τουρκία | «Η Ελλάδα μπορεί να χάσει την κυριαρχία της σε 21 νησιά που έχει εξοπλίσει»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *