Η Ρωσία, η Κίνα και ο άγριος πόλεμος στο Διαδίκτυο | Οι ΗΠΑ στην αντεπίθεση

Η Ρωσία, η Κίνα και ο άγριος πόλεμος στο Διαδίκτυο | Οι ΗΠΑ στην αντεπίθεση
Η Ρωσία, η Κίνα και ο άγριος πόλεμος στο Διαδίκτυο | Οι ΗΠΑ στην αντεπίθεση

Τη στιγμή ακριβώς που η Ρωσία και η Κίνα δέχονται πιέσεις από δυτικές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για να ελέγξουν καλύτερα τον κυβερνοχώρο.

Του DAVID IGNATIUS (*)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι δύο χώρες θα προωθήσουν ένα ρωσικό σχέδιο για έναν διεθνή έλεγχο του παγκοσμίου Διαδικτύου, ενώ ταυτοχρόνως θα λογοκρίνουν αυτά που θα βλέπουν οι πολίτες τους.

  • Η συμφωνία της 28ης Ιουνίου αποκαλύφθηκε την επόμενη ημέρα από την κινεζική πρεσβεία στη Μόσχα. Και ισοδυναμεί με ένα μανιφέστο για τον ρωσοκινεζικό έλεγχο του Διαδικτύου μέσω της «άλωσης» οργανισμών όπως η Διεθνής Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

«Η Ρωσία και η Κίνα επισημαίνουν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της ITU και η εκπροσώπηση των δύο χωρών στα όργανά της», αναφέρεται στη συμφωνία.

Η επέκταση στον κυβερνοχώρο μιας υπάρχουσας συμφωνίας για «καλή γειτονία, φιλία και συνεργασία» δείχνει την εμβάθυνση της στρατηγικής ευθυγράμμισης της Μόσχας με το Πεκίνο. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Novosti, οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ επισημοποίησαν αυτή τη συμφωνία σε κοινή τηλεδιάσκεψή τους τον περασμένο μήνα.

PUTIN KINA RUSSIA03
FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Σιν Τζινπίνγκ στην πόλη Xiamen της Κίνας. EPA, MICHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL

Η ευθυγράμμιση της Ρωσίας με την Κίνα σε ζητήματα του κυβερνοχώρου διαψεύδει τις ελπίδες που έτρεφε η κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα μπορούσε να απομακρύνει τις δύο χώρες. Σύμφωνα με το Novosti, οι παλιές ιδεολογικές διαμάχες ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα νέο μοντέλο ρωσοκινεζικών σχέσεων.

Η συμφωνία των δύο χωρών έρχεται σε μια στιγμή που οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας ανακαλύπτουν νέες ενδείξεις συμμετοχής των αντίστοιχων κινεζικών και ρωσικών υπηρεσιών σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δυτικών εταιρειών.

Την ώρα όμως ακριβώς που οι υπηρεσίες των δύο χωρών κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στη Δύση, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις αναλαμβάνουν έναν ρόλο «αστυνομικών του Διαδικτύου», κατηγορώντας τις δυτικές εταιρείες τεχνολογίας ότι λειτουργούν μονοπωλιακά. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι επιδιώκουν επίσης να ανατρέψουν τη σημερινή διοικητική δομή του Internet και να την αντικαταστήσουν με μια δομή που θα ελέγχουν.

Η ρωσοκινεζική στρατηγική για τον έλεγχο του Διαδικτύου αναλύθηκε με ασυνήθιστες λεπτομέρειες σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου στη ρωσική επιθεώρηση International Affairs και είχε την υπογραφή της Ολγα Μελνίκοβα, διευθύντριας του Τμήματος Διεθνούς Ασφάλειας Πληροφοριών στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

  • Η Μελνίκοβα υποστήριξε σε εκείνο το άρθρο ότι το Διαδίκτυο αποτελεί πρακτικά «ένα μονοπώλιο που ελέγχεται από την αμερικανική κυβέρνηση» και επιτέθηκε στην εταιρεία «Διαδικτύου για την Εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών» (ΙCANN), που «κυβερνά» το Internet.

Σύμφωνα με τη Μελνίκοβα, ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει ο αμερικανικός έλεγχος είναι να ανατεθούν οι εξουσίες ελέγχου του Διαδικτύου στην ITU.

Ο στόχος των Ρώσων και των Κινέζων είναι προφανής. Και είναι ενθαρρυντικό ότι, ύστερα από τέσσερα χρόνια Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους περνούν στην αντεπίθεση.

(*) O Ντέιβιντ Ιγκνάσιους είναι αρθρογράφος της Washington Post – (Πηγή: Washington Post via ΑΠΕ-ΜΠΕ)

One thought on “Η Ρωσία, η Κίνα και ο άγριος πόλεμος στο Διαδίκτυο | Οι ΗΠΑ στην αντεπίθεση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *