«Καλοκαιρινός Εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος, ο Πολάκης και οι «προεδρικοί»

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:56 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
«Καλοκαιρινός Εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος, ο Πολάκης και οι «προεδρικοί»
«Καλοκαιρινός Εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος, ο Πολάκης και οι «προεδρικοί»

Στα ύψη εκτόξευσε το εσωκομματικό θερμόμετρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της τάσης των 53+, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατάφερε δε να αιφνιδιάσει και τα κορυφαία στελέχη και τους προοδευτικούς ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανοίγοντας τα χαρτιά του σε νεκρό -κατά γενική ομολογία- πολιτικό χρόνο.

Σε μια τρισέλιδη συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή», ο πρώην «τσάρος» επικαιροποίησε τις «κόκκινες γραμμές» του απέναντι στη διεύρυνση προς το Κέντρο και τη φυσιογνωμία εν γένει του ΣΥΡΙΖΑ στην μετά το 3ο Συνέδριό του εποχή, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ιδεολογική πυξίδα και το ήθος των στελεχών του κόμματος.

«Καλοκαιρινός Εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος, ο Πολάκης και οι «προεδρικοί»

«Ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική. Κανείς δεν μπορεί να την υπερασπιστεί ευθαρσώς, γίνεται με μισόλογα, με σημειολογικούς χρωματισμούς αγνοώντας τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα μετά το 2010» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος με το βλέμμα στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, όπως και όταν έθεσε δημόσια φρένο στα «δικαιώματα της ηγετικής ομάδας».

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που υπερασπίζεται αξίες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αγκυρωμένο στην κοινωνική υποκειμενικότητα, χρήσιμο και συμμετοχικό στην κίνηση της κοινωνίας» περιέγραψε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε ότι «για να γίνουν τα παραπάνω, προϋπόθεση είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι», βλέποντας προς την πλευρά Τσίπρα.

Η «πλατφόρμα Τσακαλώτου

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η «πλατφόρμα Τσακαλώτου» ήρθε εν μέσω της πανδημίας, με τον ίδιο να τονίζει πως «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την ημερομηνία του συνεδρίου» ανατρέπει πλήρως τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως απέναντι στο ζήτημα του Συνεδρίου, όπου είχε καλλιεργηθεί η εικόνα ενός μορατόριουμ όλων των τάσεων ως προς το χρόνο διεξαγωγής του.

Διαγράφοντας μια αμιγώς προσωπική τροχιά, ο κ. Τσακαλώτος τοποθετήθηκε και σχετικά με τις αποκαλύψεις του Τύπου για τα πεπραγμένα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες της διακυβέρνησής του, ζητώντας «να γυρίσουμε την ατζέντα στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Ωστόσο όταν η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με τέτοιες «αποκαλύψεις» δεν βρίσκω άλλη λύση από το να δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και μάλιστα να κάνουμε και χρήση όλων των ένδικων μέσων».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ακόμη «επιπόλαιη» την κριτική συντρόφων του ότι έπρεπε να ήταν «πιο δυναμικοί» απέναντι στους «αρμούς της εξουσίας», κρατώντας, δηλαδή σαφείς αποστάσεις από «εμπρηστικές» δηλώσεις άλλων στελεχών.

Τα «καινά δαιμόνια» που εισήγαγε αιφνιδιαστικά στο εσωκομματικό σκηνικό ο κ. Τσακαλώτος, προκάλεσαν την έκρηξη του πρώην υπουργού, Παύλου Πολάκη, ο οποίος διατελεί «λοχαγός» της «προεδρικής» τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλνοντας… «χαιρετισμούς από τα Σφακιά» στον κ. Τσακαλώτο (στον οποίο απευθύνεται με το μικρό του όνομα από την αρχή), ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Υγείας «έδειξε» τον πρώην «τσάρο» ως υπαίτιο της εκλογικής ήττας, εξαιτίας της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.

«Η ανακούφιση της (μεσαίας τάξης έπρεπε) να είναι ΑΜΕΣΗ και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δις ,έφταναν και τα 30…)» σχολίασε ο κ. Πολάκης, αντιτείνοντας στη δημιουργία ενός «μαζικού κόμματος», με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη πιο αιχμηρός απέναντι στον πρώην υπουργό Οικονομικών εμφανίζεται ο Παύλος Πολάκης, όταν απαριθμώντας τα κομματικά του «θέλω», «θέλω ένα κράτος που θα είναι επιτελικό γιατί θα κάνει ΜΟΝΟ 4 δουλειές: θα παράγει το σχέδιο, θα μοιράζει τα χρήματα, θα θέτει τους κανόνες και θα εκτελεί ετήσιο τελικό ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ έλεγχο όλων των αποκεντρωμένων του δομών και της τοπικής αυτοδιοίκησης» εξηγεί ο κ. Πολάκης και συνεχίζει, λέγοντας πως «έτσι θα ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, γιατί αλλιώς εμείς θα φωνάζουμε για ηθική και αυτοί θα κάνουν «απευθείας ανάθεση» των δις που μάζεψες με ένα μηχανισμό πρόθυμο και υπάκουο γιατί τσιμπάει κομμάτι της πίτας παρανόμως…..».

Παρότι το ιδιόλεκτο του κ. Πολάκη είναι πλέον αναγνωρίσιμο από μεγάλη μερίδα πολιτών, η κίνησή του να στοχεύσει μετωπικά, σε μια μορφή εσωκομματικής «μονομαχίας» τον κ. Τσακαλώτο, δεν ερμηνεύεται μόνο ως μια ακόμη ένδειξη αφοσίωσης και πίστης προς τον κ. Τσίπρα από πλευράς του πρώην Αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αλλά και ως εγγραφή προσωπικού πολιτικού κεφαλαίου, σε περίπτωση που οι εξελίξεις τρέξουν, πριν ή μετά το Συνέδριο.

Αναλυτικά, η ανάρτηση – απάντηση Πολάκη:

«Ευκλείδη,εγώ δε θέλω μόνο να «διαφημίζουμε» το ηθικό πλεονέκτημα!!

Τοχουμε έτσι κι αλλιώς και το αποδείξαμε!

ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

Δηλαδή :

-θέλω πχ μια Τράπεζα από τις 4 να περάσει στον έλεγχο του δημοσίου και βέβαια να φύγει ο Στουρνάρας από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας γιατί λειτούργησε ως Πέμπτη φάλαγγα εναντίον μας τα προηγούμενα χρόνια .

-θέλω να αντιστραφεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων (πχ των αεροδρομίων) που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το 15, γιατί τώρα και λόγω κορωναϊού μας ζητάνε και αποζημιώσεις από πάνω.

-θέλω ένα άλλο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης τώρα που με την προσπάθεια όλων μας βγήκαμε από τα μνημόνια, που να μην επαναλαμβάνει μόνο τη στήριξη των φτωχών αλλά και τη σοβαρή στήριξη των μικρομεσαίων, αποσπώντας ταυτόχρονα πλούτο και ισχύ από αυτούς που έχουν τα πολλά και βγήκαν σχετικά αλώβητοι από την κρίση .Δηλαδή θέλω να αμείψουμε την εργασία του εργάτη,τη διανοητική επάρκεια και δεξιότητα του επιστήμονα,την παραγωγή του αγρότη και όχι μόνο η κυρίως τον εργοδότη,το υλικό, το μεσάζοντα !

-θέλω ένα κράτος που θα είναι επιτελικό γιατί θα κάνει ΜΟΝΟ 4 δουλειές: θα παράγει το σχέδιο,θα μοιράζει τα χρήματα, θα θέτει τους κανόνες και θα εκτελεί ετήσιο τελικό ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ έλεγχο όλων των αποκεντρωμένων του δομών και της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα κάνουν ΟΛΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ που σήμερα συνεχίζει να κάνει ένα διεφθαρμένο και πελατειακό κεντρικό κράτος δυσκίνητο και γραφειοκρατικό που έχει φτιαχτεί 70 χρόνια τώρα (με παραλλαγές).

Έτσι θα ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ , γιατί αλλιώς εμείς θα φωνάζουμε για ηθική και αυτοί θα κάνουν «απευθείας ανάθεση» των δις που μάζεψες με ένα μηχανισμό πρόθυμο και υπάκουο γιατί τσιμπάει κομμάτι της πίτας παρανόμως…..

-θέλω τέλος να τιμωρηθούν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και όλοι αυτοί που τους βοήθησαν .Άρα θέλω θεσμικά μέτρα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και την εφαρμογή της (πχ μαζικές προσλήψεις δικαστών,ενοποίηση σε ένα στάδιο προανάκρισης και κύριας ανάκρισης και όχι αναβολή σε δικές μεγαλύτερη από δυο μήνες για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ) Η τιμωρία των τρωκτικών που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν είναι ούτε σκανδαλολογία,ούτε εμμονή ,ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Θέλω πολλά ,αλλά δεν θα τα πούμε όλα από εδώ..έχουμε συνέδριο μπροστά ….

Είναι ΤΕΛΟΣ προφανές πως για να γίνουν αυτά (ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ,ΕΤΣΙ;)

χρειαζόμαστε :

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που θα το φτιάξουμε έτσι όπως ,ακροθιγώς, είπα παραπάνω .Η δημοκρατία και τα δικαιώματα μόνο ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ !

ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΜΜΑ που να αντιστοιχίζεται με το 32% της κοινωνίας που και στην ήττα μας, ακούμπησε την ελπίδα της πάνω μας και δεν επιτρέπεται πλέον να είναι εκτός των οργανωμένων μας δυνάμεων (με οποιαδήποτε πρόφαση «καθαρότητας»)

ΑΡΧΗΓΟ τον Αλέξη Τσίπρα ,που ήταν ο μόνος ΗΓΕΤΗΣ της αριστεράς που την κρίσιμη στιγμή που έσπαγε το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπε το «πάμε να κυβερνήσουμε» και φτάσαμε στο 36,5% συσπειρώνοντας με το λόγο και την παρουσία του και ταξικά και πολιτικά τα κοινωνικά στρώματα των κάτω ,της νεολαίας και σοβαρού κομματιού των μεσαίων (που οι τελευταίοι μας γύρισαν την πλάτη γιατί μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 18 έπρεπε η ανακούφιση της να είναι ΑΜΕΣΗ και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δις ,έφταναν και τα 30…)

Αυτά …. Χαιρετισμούς απ τα Σφακιά!»

με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours