Πάνω που πίστευε ο Αλέξης Τσίπρας ότι ηρέμησε, μετά το ζήτημα Παπαδημούλη, ήρθε η υπόθεση του Νίκου Παππά να ταράξει την πολιτική ζωή του τόπου.
Σε πρώτη φάση ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει το Νίκο Παππά, με το δεύτερο να στέλνει τα δικά του μηνύματα προς το εσωκομματικό ακροατήριο. Προτού προχωρήσουμε θα θυμίσουμε λίγο την υπόθεση, που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες.
Το ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας, Σάμπυ Μιωνής, από τη συνομιλία του με τον -τότε υπουργό Επικρατείας- Νίκο Παππά και η οποία έλαβε χώρα το 2016 έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ανακοίνωση του Σάμπυ Μιωνή:
Υπέβαλα, σήμερα (σ.σ 22/6/2020), στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, αντίγραφο της συνομιλίας μου με τον πρώην Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, που έλαβε χώρα στο εξωτερικό την 21η Μαΐου 2016.
Στη συνομιλία αυτή, ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στο ερώτημά μου “πως διαβάζεις τον Παπαγγελόπουλο”, μου είπε ξεκάθαρα ότι “ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα” και ότι “ξέρω, καταλαβαίνω και μαθαίνω” ότι “κάποιοι βγάζουν λεφτά” και, μάλιστα, “πολλά λεφτά”. Επιπλέον, μου ανέφερε ότι ο Παπαγγελόπουλος “έκανε το δικό του outsourcing”.
Από την πρώτη στιγμή, κατέθεσα ενόρκως, ότι ο Νίκος Παππάς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε πράξη εκβίασης, πράγμα το οποίο επαναλαμβάνω και σήμερα. Αντιθέτως, προσπάθησε να είναι μέρος της λύσης, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με το πρόβλημα. Όμως γνώριζε. Γνώριζε, όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και η ομάδα του “είχαν τη δική τους ατζέντα” και “έβγαζαν πολλά λεφτά”, όπως ο ίδιος μου είπε.
Στην ίδια συνομιλία, ο Νίκος Παππάς, για άλλη μία φορά, μου ζήτησε “να βγει να μιλήσει” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, για την σύζυγο του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού Πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Θεωρώ άδικο και ανήθικο να στοχοποιείται ένας αθώος και να του ζητείται, σαν αντάλλαγμα, να καταθέσει ψευδώς εναντίον άλλου αθώου προσώπου με το οποίο συνδέεται φιλικά. Ο κ. Παπασταύρου, ασφαλώς, δεν δέχτηκε ποτέ να μπει σε αυτή τη συλλογιστική και, ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που, στην περίπτωσή του, υπήρξε πλήρης κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας και δημιουργία ουσιαστικά τεκμηρίου ενοχής, σε σωρεία διαδικασιών, στις οποίες τελικώς δικαιώθηκε.
Πήρα την απόφαση να καταγράψω τη συνομιλία μου με τον Νίκο Παππά τον Μάιο του 2016, για να προστατεύσω εμένα, τους συνεργάτες μου και την οικογένειά μου και να αποδείξω τον εκβιασμό που δεχόμουν, ελλείψει άλλου μέσου έννομης προστασίας μου. Δύο μήνες νωρίτερα, στις 10 Μαρτίου 2016, ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος με είχε εκβιάσει, ευθέως, στο γραφείο του Νίκου Παππά, ζητώντας να πληρώσω δήθεν «έξοδα» στον Ιωάννη Φιλιππάκη, όταν δεν του όφειλα τίποτα. Από τη στιγμή που αρνήθηκα κατηγορηματικά να πληρώσω και σε λιγότερο από σαράντα ημέρες, έλαβαν χώρα, μεταξύ άλλων, τα εξής αντίποινα:
α) Μέσα σε 7 ημέρες, οι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, υπό την εποπτεία της Ελ. Τουλουπάκη, ταξίδεψαν στο Παρίσι, για να συναντήσουν για δεύτερη φορά τον Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να συνεχίσουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και των συνεργατών μου. Προκαταρκτική εξέταση, η οποία ξεκίνησε από ψευδή καταγγελία του Ιωάννη Φιλιππάκη στον συνεργάτη του, Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, η οποία τελικά μπήκε στο αρχείο τον Ιούνιο του 2019, καθώς δεν προέκυψαν καν ενδείξεις τέλεσης κανενός αδικήματος, αποδεικνύοντας ότι όλα ήσαν κατασκευασμένα. Στο πλαίσιο αυτής της αρχειοθέτησης, αξιολογήθηκε και η από 4/1/2019 έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία στηρίχτηκε στους ψευδείς ισχυρισμούς των μελών της εγκληματικής συμμορίας, Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα.
β) Την 23.03.2016, δεκατρείς ημέρες μετά, οι ίδιοι Εισαγγελείς, Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, παραγγέλλουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και σε βάρος του δικηγόρου μου, Σταύρου Παπασταύρου, για το αδίκημα της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.,-
γ) Τριάντα οκτώ ημέρες μετά την άρνησή μου να υποκύψω στον εκβιασμό, γίνεται έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι που διέμεναν οι υπερήλικες γονείς μου, την παραμονή του εβραϊκού Πάσχα, προφανώς για εκφοβισμό, από την οποία δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο. Και τέλος,
δ) Σαράντα ημέρες μετά, “θάβεται” δικαστική συνδρομή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, η οποία αθώωνε τόσο εμένα όσο και τον δικηγόρο μου, Σταύρο Παπασταύρου, καταρρίπτοντας τις σε βάρος μας στημένες κατηγορίες.
Μετά από τον κυκεώνα των παραπάνω ενεργειών σε βάρος μου, όταν αρνήθηκα να εκβιαστώ, ήταν μονόδρομος για εμένα η καταγραφή της συνομιλίας μου με τον Νίκο Παππά, ούτως ώστε να αποκαλύψω αυτά που συνέβαιναν και να προστατεύσω τον εαυτό μου και την νομιμότητα. Μάλιστα, είναι προς τιμήν του Νίκου Παππά ότι, στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, συναίνεσε ρητώς στη δημοσιοποίηση του σχετικού ηχητικού υλικού.
Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη αυτής της πράξης μου. Θεωρώ, όμως, υποχρέωσή μου να συμβάλλω, με όλες μου τις δυνάμεις, στην τιμωρία των υπευθύνων, ώστε να ξεριζωθεί οριστικά αυτό το παραδικαστικό καρκίνωμα.
Επιστρέφοντας στα ενδοΣΥΡΙΖΑικά δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς ο χρόνια προσωπικός φίλος (σιαμαίοι χαρακτηρίζονταν) και δεξί του χέρι Νίκος Παππάς, ακούγεται να κάνει αναφορές σε κάποιους που βγάζουν λεφτά”, “στο μαγαζί” και “στις ατζέντες”, ενώ τα όσα λέει για τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εκθέτουν ανεπανόρθωτα την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Νίκος Παππάς ποτέ δεν έγινε πλήρως αποδεκτός από τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ. Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και άλλοι δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι, ενώ οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Θανάσης Καρτερός κρατούσαν αποστάσεις λόγω Τσίπρα (το λεγόμενο από μακριά κι αγαπημένοι).
Τι είπε ο Νίκος Παππάς στο MEGA
Για το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας του με τον Μιωνή που έπεσε σαν βόμβα στο πολιτικό σκηνικό μίλησε ο Νίκος Παππάς – «Δεν γνώριζε ο Τσίπρας»
«Είναι η δική μου φωνή στο ηχητικό. Και βεβαίως αναφερόμουν στις business που κάνει κι έκανε ο κ. Παπασταύρου με τον κ. Μιωνή. Και κομμάτια αυτής της δραστηριότητας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πολύ πρόσφατα, αναφέρομαι στα 2,6 εκατ. ευρώ που είχε παρέμβει ο κ. Σαμαράς το 2013», είπε μιλώντας στο ΜEGA o Νίκος Παππάς για το ηχητικό ντοκουμέντο με τη μεταξύ τους συνομιλία που παρέδωσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή.
Αναφορικά με την καταγγελία του περί «κατασκευασμένων συνομιλιών», ο κ. Παππάς τόνισε πως «είναι προφανές πως η συνομιλία έχει προηγούμενο κομμάτι και κομμάτι μετά από αυτό που δημοσιοποιήθηκε. Είναι ακόμα προφανές πως σε επίμαχα σημεία έχει αποσιωπητικά και τον όρο “ακατάληπτο”. Και από εκεί και πέρα ξεκινά ένα γαϊτανάκι. Ο κ. Μιωνής ηχογραφούσε αυτή τη συνομιλία και προσπαθούσε να εκμαιεύσει πράγματα από μένα. Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι εννοούσα μόνο τις δικές του ασχολίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Απασχολούσε καιρό τις Αρχές, είχε εκκρεμότητες με την ελληνική δικαιοσύνη».
Ο κ. Παππάς διευκρίνισε πως όταν είπε πως «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά», αναφερόταν στον κ. Μιωνή: «Τα 2,6 εκατομμύρια με ένα έμβασμα είναι πάρα πολλά λεφτά. Αυτοί που εξεγείρονται γιατί δεν ζητούν την δικαστική συνδρομή από τον Παναμά, για να δούμε ποιο είναι αυτό το έμβασμα;», διερωτήθηκε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας πως εξήγησε στον κ. Μιωνή πως: «αν η δική σου επιχειρηματική ατζέντα είναι ενάντια στα συμφέροντα της χώρας, θα μας βρεις απέναντι. Ο ίδιος είχε εκκρεμότητες με τις φορολογικές Αρχές, έχει πέσει σε αντιφάσεις…» «Για την ατζέντα μιλώ για τον οποιονδήποτε», σημειώνει, ερωτηθείς γιατί δεν απευθύνεται στον κ. Μιωνή σε β’ ενικό πρόσωπο.
Επιπλέον, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι όταν μιλούσε για «μαγαζάκι» αναφερόταν στον Σάμπυ Μιωνή, τις δικές του επιχειρήσεις και τα χρήματα που έβγαζε. «Το μαγαζί του κ. Μιωνή, είναι ένας άνθρωπος που διαχειρίστηκε τη μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων της λίστας Λανγκάρτ», είπε.
Διερωτήθηκε μάλιστα «γιατί έχει μπει στη δημόσια πολιτική συζήτηση ο κ. Μιωνής, διότι ήρθε και κατέθεσε στην προανακριτική για την Novartis». Όπως, μάλιστα, ανέφερε, ο «Μιωνής μου ζητά να τον διορίσω πρόξενο της Ελλάδας στο Ισραήλ. Εξηγεί ότι έχει πληρώσει μεγάλα ποσά…» Ως προς τη σύζυγο του πρωθυπουργού, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Η κυρία Μητσοτάκη, ήταν μονίμως στην ατζέντα της συζήτησης με τον κ. Μιωνή. Μου εξηγούσε ότι ο κ. Παπασταύρου -ο οποίος είναι άμεσος συνεργάτης του- έχει μια εγγύτητα με την κ. Μαρέβα που θα τον απέτρεπε ό,τι κι αν ήξερε, ό,τι κι αν έβλεπε να μην τα πει δημοσίως».
Αναφορικά με το γιατί συναντήθηκε με τον επιχειρηματία, ανέφερε: «Ο μόνος λόγος που υπήρξε η δική μας παρουσία στην υπόθεση, είναι η παραίνεση από το κράτος του Ισραήλ. Αποδεικνύεται όμως, ότι στο παρελθόν έχουν γίνει διαμεσολαβήσεις στο ανώτατο επίπεδο, και εννοώ τη διαμεσολάβηση τού κ. Σαμαρά το 2013, που κουμπώνει με το έμβασμα των 2,6 εκατ. ευρώ. Υπάρχει ένας πρωθυπουργός που ζητά από εκδότη να μην ενοχλεί τον Παπασταύρου και τον Μιωνή, επειδή έχουν βοηθήσει τη ΝΔ, κι αποδεικνύεται μετά από καιρό -κι αναρωτιέμαι τι έχει γίνει με τη Δικαιοσύνη- ότι υπάρχει έμβασμα 2,6 εκατομμυρίων ευρώ». Ο ίδιος τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη συνάντηση με τον Μιωνή.
«Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε την εν λόγω συνάντηση», τόνισε και ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν πρωτοβουλία του κ. Μιωνή ο οποίος ζητούσε επισταμένα τη συνάντηση γιατί ήθελε να στήσει την ηχογράφηση. «Και οι άλλες συναντήσεις έγιναν κατόπιν δικής του επιμονής», πρόσθεσε. «Έγιναν διάφορες συναντήσεις, ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται για κάθε μία ξεχωριστά», είπε ο κ. Παππάς.
O δρόμος προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο θα είναι μακρύς, ενώ το ίδιο το συνέδριο εμφανίζεται ως το πεδίο στο οποίο θα γίνει το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Μέχρι τότε φαίνεται πως ο εσωκομματικός εμφύλιος θα μαίνεται, εκτός κι αν προκύψει κάποιο θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, οπότε και θα συσπειρωθεί (για λόγους αυτοσυντήρησης) η Αξιωματική Αντιπολίτευση.