Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 | Σε τι στοχεύουν τα κόμματα την Κυριακή | Οι «τρύπες» της ΝΔ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 | Σε τι στοχεύουν τα κόμματα την Κυριακή |

Αν δεν το θυμάστε … την Κυριακή έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές!

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αξίζει να δούμε ορισμένα σημεία αυτών των … ‘βωβών’ εκλογών.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;

Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τρεις μήνες μετά από διπλές εκλογές και θρίαμβο του κυβερνώντος κόμματος σε αυτές, αλλά και με την αντιπολίτευση να μην έχει προλάβει να ανασυγκροτηθεί, η επικράτηση της ΝΔ έχει προεξοφληθεί. Πολύ περισσότερο που η ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν συνεργάστηκαν σε κρίσιμους μεγάλους δήμους και περιφέρειες, αλλά και τα λεγόμενα «πρωτοκλασάτα» στελέχη αρνήθηκαν να είναι υποψήφια, ώστε να μην έχουν έξοδα ή, το κυριότερο, να αποφύγουν την εκλογική ήττα!

ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ;

Ναι, το πολύ άσχημα καλοκαίρι για την κυβέρνηση, η αποτελεσματικότητα της οποίας μετατρέπεται από μεγάλο της όπλο σε μεγάλο της μειονέκτημα. Μπορεί να μην αλλάζει το πολιτικό κλίμα ωστόσο και απώλειες θα υπάρξουν και καταγραφή στο συλλογικό υποσυνείδητο των πολιτών.

Ενδιαφέρον θα έχει πολιτικά να δούμε πώς αντιδράσουν οι πολίτες σε περιοχές που επλήγησαν από φωτιές ή πλημμύρες.

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΔ;

Μια νίκη που θα της δίνει πολιτικό χρόνο και αντοχές το επόμενο διάστημα, κυρίως έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που θα αποτελέσουν τη «μητέρα των μαχών» έως τις επόμενες εκλογές. Στόχος η εκλογή πέντε τουλάχιστον υποψηφίων περιφερειαρχών, μεταξύ αυτών και του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική, από την πρώτη Κυριακή και η μη εκλογή κανενός υποψηφίου της αντιπολίτευσης- μπορεί να εκλεγούν κατά σειρά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Γαλιατσάτος στα Ιόνια και ο Απόστολος Γλέτσος στη Στερεά και ο κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία Δ. Κουρέτας, μετά την καταστροφή του κάμπου.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αναμέτρηση των «γαλάζιων» γίνεται με «αντάρτες» όπως στν Έβρο, τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στα Ιόνια, ενώ ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις σε Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο, όπου τυχόν εκλογή Μουτζούρη και Τατούλη θα είναι προσωπική ήττα του πρωθυπουργού!

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;

Οι διαλυτικές τάσεις που υπήρξαν μετά τις εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για οποιοδήποτε στόχο, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις εκλογής ή καλής επίδοσης κάποιων στελεχών του. Είναι σαφές πως το όποιο αποτέλεσμα δεν χρεώνεται στη νέα του ηγεσία, αποτελεί όμως ευθύνη της η χάραξη μιας στρατηγικής του κόμματος στην Αυτοδιοίκηση. Η αλήθεια είναι πως οι επιλογές από το 2015 και μετά, με ελάχιστες καλές επιλογές, θυμίζουν σε κάποιες περιπτώσεις τα … «Παρατράγουδα» της Αννίτας Πάνια!

ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει την κύρια ευθύνη που δεν προχώρησε η συνεργασία των λεγόμενων «προοδευτικών δυνάμεων», επιλέγοντας να θέσει ως στόχο την καταμέτρηση δυνάμεων, ώστε να αναδειχθεί -όπως ήταν ο στόχος- …αξιωματική αντιπολίτευση!

Σε ένα χώρο προνομιακό για την ίδια, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας εκ νέου δυνάμεις και στηρίγματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Δεν είναι επίσης τυχαίο πως ουκ ολίγα στελέχη του εντάχθηκαν χωρίς καμία συνέπεια στους συνδυασμούς της ΝΔ, ενώ όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη ή οι βουλευτές αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι!

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο Περισσός, με συνεκτική πολιτική και πρόσωπα παρόντα στην αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, δείχνει πως θα έχει άνοδο, όπως ανοδική πορεία έχει και μετά τις εκλογές, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις! Είναι χαρακτηριστικό πως Γιάννης Πρωτούλης και Νίκος Σοφιανός, σε Αττική και Αθήνα, μετρούνται και τρίτοι, με τάση να ανέβουν -τουλάχιστον στην περιφέρεια- και ψηλότερα!

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Κομβικό σημείο η επίδοση του Ηλία Κασιδιάρη στο Δήμο Αθηναίων. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν έχει ακραιφνή υποψήφιο στην Αττική ή σε πολλές ακόμα περιφέρειες, ενώ γεννούνται περισσότερα ερωτηματικά για το ενδεχόμενο υπόγειας συνεννόησης αν όχι με το Μαξίμου, τουλάχιστον με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Μπροστά σε «μαύρες τρύπες» η ΝΔ σε Δήμους και Περιφέρειες – Περιοδείες Μητσοτάκη

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, εκτιμούν ότι ο στόχος «13 στις 13» που έχει τεθεί και δημόσια από τον πρωθυπουργό για τις περιφέρειες, είναι δύσκολος και ενδεχομένως μη ρεαλιστικός.

Καλά ενημερωμένες πηγές, αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό που θεωρούν εφικτό το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς, είναι να κόψουν οι υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ υποψήφιοι στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο σε έως οκτώ περιφέρειες της χώρας.

Το εκλογικό τοπίο έχει μεταβληθεί αρκετά για τη ΝΔ κυρίως λόγω των πολλαπλών προβλημάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και της παρεπόμενης δυσαρέσκειας. Κάτι που αποτυπώθηκε και στις τρεις πρώτες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που είδαν την προηγούμενη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν λελογισμένη φθορά στην κυβερνητική εικόνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *