Στις ΗΠΑ του Trump το τουρκικό λόμπυ κάνει πάρτυ εκατομμυρίων.Στοιχεία από το 2014 μέχρι τώρα

Trump

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, η  παρασκηνιακή δύναμη της Τουρκίας ξαφνικά διογκώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι εκπρόσωποι της χώρας και οι φιλοκυβερνητικές φιλανθρωπικές οργανώσεις έλαβαν εκατομμύρια σε νέες χρηματοδοτήσεις.

Ήταν το ίδιο έτος που εμφανίστηκαν διαρροές βίντεο με τον, τότε, Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δίνει εντολή στον γιο του Μπιάλαλ να διώξει μεγάλα χρηματικά ποσά που συνδέονταν με ένα πρόγραμμα νομιμοποίησης πολλών δισεκατομμυρίων. Ξέπλυμα χρήματος δηλαδή.

“Τώρα, αυτό που λέω είναι να διώξετε όλα όσα έχετε στο σπίτι “, μπορούσε να ακουστεί ο Ερντογάν να λέει στο γιο του, σε ηχογραφήσεις που είδαν τα εκατομμύρια στο YouTube και μεταφράστηκαν από την τουρκική εφημερίδα Zaman.

“Τι μπορώ να κάνω σε μένα, μπαμπά”, απάντησε ο Bilal σε εκείνο το αντίγραφο. “Υπάρχουν τα χρήματά στο χρηματοκιβώτιο.”

Δημοσιεύθηκαν στις αρχές του 2014 και τα βίντεο απεικόνιζαν τον Ερντογάν να ανησυχεί ότι η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης θα διενεργούσε επιδρομές στους κορυφαίους αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του τότε συμμάχου του Reza Zarrab, ενός εμπόρου χρυσού επιφορτισμένου με τις δωροδοκίες. Η τουρκική κυβέρνηση αμφισβήτησε την αυθεντικότητά των βίντεο, αλλά οι αναλυτές  δεν βρήκαν στοιχεία μοντάζ ή άλλης επεξεργασίας.

Ο Ζαράμπ θα εμπλέξει  τον Ερντογάν σε μια συνωμοσία με δωροδοκίες για να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν τρία χρόνια μετά. Ο Ερντογάν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί, ασκώντας έντονη πίεση στον Προέδρο Donald Trump μέσω του δικηγόρου του, Rudy Giuliani.

AnnualLobbyRise

Το Courthouse News μελέτησε τη βάση δεδομένων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την άσκηση πίεσης από λομπύστες του εξωτερικού προκειμένου να εντοπίσει τους πέντε μεγαλύτερους αποδέκτες χρημάτων που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση από το 2014 έως το 2018: Amsterdam & Partners, Ballard Partners, Gephardt Group, Greenberg Traurig και Public Affairs Mercury. Οι προϋπολογισμοί των πέντε αυτών, συμπεριλαμβανομένων των υπεργολάβων τους, υπερδιπλασιάστηκαν συλλογικά κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, από περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια το 2014 σε περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

Η Gephardt Group, μια παλιά φιλοτουρκική ομάδα πίεσης που πήρε το όνομα της από τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος που την ίδρυσε, έκοψε δεσμούς με την κυβέρνηση στα τέλη του 2016. Η νέα φουρνιά  Τούρκων “αντιπροσώπων”, που αντικατέστησαν την Gephardt, ήταν βαθιά συνδεδεμένη με τον Τραμπ και τους συνεργάτες του. Την συγκεκριμένη περίοδο, προϋπολογισμοί φιλανθρωπικών οργανώσεων υπέρ της Τουρκίας που συνδέονταν τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον οργανισμό TRUBA (Τουρκική Εθνική Επιστημονική Ψηφιακής Υποδομής) έφτασαν στα ύψη.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν, γνωστός υιός από τις ηχογραφήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το 2014, υπέγραψε τα έγγραφα συνεργασίας με το αμερικανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Turken Foundation μόλις λίγους μήνες μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα ηχητικά ντοκουμέντα με τον πατέρα του. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανακάλυψε τα στοιχεία που αποκαλύπτουν αυτή τη συμφωνία. Αυτά δείχνουν ότι άλλο ένα από τα παιδιά του Ερντογάν, η Έσρα Αλμπαγιάκ, ήταν μέλος του συμβουλίου του ιδρύματος Turken Foundation.

Το εν λόγω ίδρυμα, καθώς απολαμβάνει πλήθους φοροαπαλλαγών, δεν έχει την υποχρέωση να αποκαλύψει τους δωρητές του, αλλά ανέφερε ότι έλαβε συνεισφορά άνω των 24 εκατ. δολαρίων το επόμενο οικονομικό έτος. Η οργάνωση χρησιμοποίησε περισσότερα από 17,5 εκατ. για τα ακίνητα όπου θα δημιουργούνταν φοιτητικές εστίες για μουσουλμάνους. Πρόκειται για περιοχές γύρω από ουρανοξύστη 32 ορόφων στο κέντρο του Μανχάταν. Επίσης, φέτος, αγόρασε το αγρόκτημα του θρυλικού Μοχάμεντ Άλι στο Μίσιγκαν έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν από τη WikiLeaks έδειξαν το ενδιαφέρον του Μπιλάλ Ερντογάν για μια άλλη ιδιοκτησία στο Μανχάταν, αξίας 25 εκατ. δολαρίων, την οποία είχε προτείνει το 2013 η εκπρόσωπος του Trump, Elena Baronoff. Γνωστή ως η “ρωσική χείρα” του Trump, η Baronoff πέθανε από λευχαιμία δύο χρόνια αργότερα. Το ίδρυμα Turken δεν απάντησε σε μήνυμά μας σχετικά με την υπόθεση. Εδώ μιλάμε για κατάρρευση των κορυφαίων παραγόντων στο φιλοτουρκικό λόμπι μεταξύ 2014 και 2018.

Η Gephardt εκτός

Πριν από δέκα χρόνια περίπου, το 2009, μια έρευνα της ProPublica διαπίστωσε ότι οι λομπίστες της Τουρκίας επικοινωνούσαν με μέλη του Κογκρέσου πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στον κόσμο. Ένα χρόνο πριν από αυτό το άρθρο, η Τουρκία υπέγραψε για πρώτη φορά τη σύμβασή της με τον πρώην βουλευτή του Μισσούρι Richard Gephardt.

Η Τουρκία κατάφερε να προβάλει μια εικόνα του Ερντογάν ως γέφυρα μεταξύ του πολιτικού Ισλάμ και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ωστόσο το σκάνδαλο διαφθοράς του Ερντογάν -και η αντίδρασή του σε αυτό- ξεκίνησαν την αμαύρωση αυτής της διεθνούς καλή θέλησης από τα τέλη του 2013.

erdogan election

Μόλις διέρρευσαν οι ηχογραφήσεις στο διαδίκτυο, ο Ερντογάν προσπάθησε να κλείσει το Twitter και να αποπέμψει τους εισαγγελείς που ανέλαβαν την εξέταση της υπόθεσης. Τα στοιχεία που αναγκάστηκε να φανερώσει ο Gephardt λόγω του “Νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων” υποδεικνύουν τα θέματα ελευθερίας του διαδικτύου που αντιμετώπιζε η εταιρεία στην Τουρκία κι επιβεβαίωναν τις ανησυχίες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για το “Μέλλον της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Εν μέσω της ολοένα και πιο αυταρχικής διακυβέρνησης του Ερντογάν, ο όμιλος Gephardt προσέλαβε πέντε υπεργολάβους για να βοηθήσουν στη διαχείριση της άσχημης διεθνούς εικόνας της Τουρκίας: Την Dickstein Shapiro LLP και LB International Solutions το 2014. Τις Greenberg Traurig και Capitol Counsel το 2015 και τον Βrian Forni το 2016.

Δεν ήταν δυνατή η επαφή με τη Gephardt. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Greg Carnrick, δεν απαντούσε στο τηλέφωνο και στο e-mail. Όταν ρωτήθηκε η πρώην εκπρόσωπος της Gephardt Janice O’Connell για ποιόν λόγο τερμάτισαν το οκταετές συμβόλαιό της εταιρείας με την τουρκική κυβέρνηση, η απάντηση ήταν μονολεκτική: «Όχι», απάντησε η O’Connell. Ορισμένοι υπεργολάβοι της Gephardt συνέχισαν να εργάζονται για την Greenberg Traurig, μια πανίσχυρη δικηγορική εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων που έκλεισε συμβόλαιο με την Τουρκία τον ίδιο χρόνο που ο Τζουλιάνι ανέλαβε πελάτη τον Zarrab.

Ο ρόλος του Giuliani ενισχύεται

Το 2017, τη χρονιά της δίκης του Zarrab, η τουρκική κυβέρνηση κινήθηκε πολύ πιο επιθετικά σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο. Έχοντας ξεγράψει την Gephardt, υπέγραψε με 2 εταιρείες συνδεδεμένες με πανίσχυρους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς. Η Ballard Partners, την οποία το Politico αποκαλούσε το «πιο ισχυρό λόμπι στην Ουάσινγκτον του Trump» έβγαλε το περασμένο φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη πάνω από 4 εκατ. δολάρια με δύο συμβόλαια: περίπου 2 εκατ. από την τουρκική πρεσβεία και περισσότερα από 2 εκατ. από την τράπεζα της Τουρκίας, Halkbank. Για το ποσό αυτό, η εταιρεία επιστράτευσε τρεις πράκτορές της που έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με το State Departmen, το υπουργείο Οικονομικών και τον Λευκό Οίκο.

Top5Lobby

Η δεύτερη εταιρεία, η Greenberg Traurig, είχε ελαφριά… ‘κλίση’ προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ως προς τις δωρεές που λάμβανε από το 2016, αλλά είχε έναν συνεργάτη που ήταν σε άμεση επαφή με τον Trump: τον Τζουλιάνι. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης πηγαινοερχόταν μεταξύ του Λευκού Οίκου και Άγκυρας για να πιέσει για ανταλλαγή κρατουμένων ώστε να εμποδίσει τον Zarrab να μιλήσει εις βάρος του Ερντογάν για τις παράνομες συναλλαγές δισεκατομμυρίων μέσω της Halkbank.

Η αυξανόμενη φήμη του Τζουλιάνι ως σκιώδους υπουργού Εξωτερικών, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ουκρανία, ανησύχησε τους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, επτά γερουσιαστές υπέγραψαν επιστολή και ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αξιολογήσει εάν ο Giuliani συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις εγγραφής για ξένους πράκτορες.

Η γερουσιαστής Tammy Duckworth, μια από τους υπογράφοντες, ακόμα περιμένει μια απάντηση καθώς παρακολουθεί την σχετική έρευνα τελευταία. «Έχω ρωτήσει υπουργείο Δικαιοσύνης δύο φορές … και δεν έχω λάβει μια απάντηση», δήλωσε η Duckworth στο Courthouse News σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Δεν είμαι λοιπόν σίγουρη πως ο κ. Τζουλιάνι, ο οποίος ούτε εξελέγη από τον αμερικανικό λαό ούτε εξουσιοδοτήθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ,γιατί είναι εκεί έξω ασκώντας ουσιαστικά εξωτερική πολιτική για λογαριασμό του προέδρου, επειδή είναι ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Trump; ». Ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε o Τζουλιάνι απάντησαν στα αιτήματα.

duckworth

Η Duckworth έλεγε επίσης ότι δεν είναι βέβαιο αν «ο κ. Τζουλιάνι αποκομίζει προσωπικά κέρδη από τις δραστηριότητές του, για παράδειγμα, στην Τουρκία». Τα έγγραφα του δικαστηρίου δείχνουν ότι ο Τζουλιάνι πληρώθηκε απευθείας από τον Ζάραμπ, ο οποίος παραδέχτηκε το σύστημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Greenberg Traurig και ο Giuliani έκοψαν δεσμούς το 2018, καθώς ο πρώην δήμαρχος δούλευε όλο και περισσότερο για τον Trump. Ο μέτοχος της εταιρίας Robert Mangas, ο οποίος υπέγραψε τη σύμβαση με την Τουρκία, ισχυρίζεται ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ με τον Τζουλιάνι για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την Τουρκία. «Ο κ.Mangas και ο κ. Τζουλιάνι δεν συνεργάστηκαν ποτέ σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Zarrab», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jill Perry.

Η Greenberg Traurig, οι δωρεές της οποίας έκλιναν προς το Δημοκρατικό κόμμα το 2018, πλησίασε και τα 2 κόμματα στο Κογκρέσο. Τελευταία, καταγράφηκαν πολλά e-mails και δύο συναντήσεις με τον Ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον επικεφαλής του προσωπικού της βουλευτή Ilhan Omar, το μοναδικό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος που δεν ψήφισε υπέρ τη αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το γραφείο της Ομάρ δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση για το θέμα.

Η εταιρεία κέρδισε πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια (αμοιβές+έξοδα) από την Τουρκία, καταβάλλοντας περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια αυτού του ποσού σε υπεργολάβους για τις εταιρείες Capitol Counsel, Baker Donelson και LB International Solutions, της οποίας η πρόεδρος, Lydia Borland, βοήθησε τους Τούρκους να δώσουν χορηγίες σε Αμερικανούς πολιτικούς.

Εχθροί του Ερντογάν

Καθώς εξόντωνε έναν – έναν τους αντιπάλους του, ο Ερντογάν κήρυξε πόλεμο και στους πρώην συμμάχους του εντός του κόμματος του. Πρόκειται για οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου κληρικού που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβανία. Η βασική εταιρεία που ανέλαβε να κυνηγήσει τον Γκιουλέν για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης ήταν η Amsterdam & Partners, η οποία προσέλαβε τουλάχιστον 14 υπεργολάβους, σύμφωνα με τα αρχεία. Αυτές οι συμφωνίες κοινοποιήθηκαν στο πλαίσιο του “νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων (Foreign Agents Registration Act). Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς πιστεύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει συνάψει σκοτεινές συμφωνίες με έναν τουλάχιστον σύμμαχο του Trump.

Pennsylvania-based Turkish cleric Fethullah Gulen
Fethullah Gulen (Photo credit: Voice of America)

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Trump Michael Flynn θα παραδεχόταν ότι απέκρυψε τους δεσμούς της τουρκικής κυβέρνησης με την “The Truth Campaign”, μια πρωτοβουλία που κυνηγάει αδυσώπητα τον Γκιουλέν. Η ολλανδική εταιρεία Inovo BV κατέβαλε $ 600.000 στο Flynn Intel Group μέσω συμβολαίου το οποίο περιλάμβανε και μια στήλη στην εφημερίδα The Hill. «Οι δυνάμεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ αντλούν την ιδεολογία τους από ριζοσπάστες κληρικούς όπως ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει στήσει μια απάτη», ανέφερε η εφημερίδα The Hill. «Δεν πρέπει να του παρέχουμε ασφαλές καταφύγιο».

bijan kian
Ο Bijan Kian

Η στήλη του Flynn συνέκρινε τον Γκιουλέν με τους μουλάδες του Ιράν και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τα έγγραφα του δικαστηρίου αργότερα έδειξαν ότι οι Τούρκοι πληρεξούσιοι του Flynn είχαν γράψει αρκετά αποσπάσματα. Ένας από τους υποτιθέμενους “ghostwriters” (συγγραφείς- φαντάσματα), μέλος της μεταβατικής ομάδας του Trump, ο Bijan Kian, ενώ καταδικάστηκε επειδή δεν είχε καταγραφεί ως ξένο λόμπι, στη συνέχεια η καταδίκη αναιρέθηκε. Ο ιδρυτής της Inovo, Ekim Alptekin, κατηγορήθηκε επίσης, αλλά δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και θεωρείται ότι ζει στην Τουρκία.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Flynn συζήτησε ένα σχέδιο με τους Τούρκους αξιωματούχους να μεταφέρουν υπόγεια τον Γκιουλέν στην Τουρκία αποφεύγοντας τις επίσημες διαδικασίες έκδοσης. Ο Flynn αρνήθηκε ότι προσπάθησε να απαγάγει τον κληρικό, αλλά ο πρώην διευθυντής της CIA James Woolsey είπε ότι ήταν μάρτυρας της συζήτησης.

Αποκαλύφθηκαν και άλλες επιθέσεις ενάντια στον Γκιουλέν από ΜΜΕ πληρωμένα από την Τουρκία. Η Amsterdam & Partners, με επικεφαλής τον δικηγόρο Robert Amsterdam, κατέβαλε περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές, δυσφημίζοντας τον Γκιουλέν ενώ κατέβαλε σχεδόν τα ίδια λεφτά σε μια 12άδα υπεργολάβους για να βοηθήσουν σε αυτή την αποστολή. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης, η Amsterdam & Partners αρνήθηκε ότι η “σταυροφορία” ενάντια στον Γκιουλέν ήταν οικονομικά παρακινημένη.

«Είναι περισσότερο η αφοσίωση μας στον σκοπό παρά το κέρδος» παρατήρησε ο δικηγόρος Robert Amsterdam. Αυτός ο σκοπός έχει βρει πολλούς θιασώτες στην κυβέρνηση Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Τζουλιάνι, τον οποίο το Bloomberg ανέφερε ότι πίεσε να μειωθούν οι κυβερνητικές επιχορηγήσεις στα σχολεία των ΗΠΑ που συνδέονται με το Γκιουλέν.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μένα», δήλωσε ο Robert Amsterdam για τον Τζουλιάνι. Ο Amsterdam ήταν επικριτικός έναντι του Γκιουλέν, αναπαράγοντας το αφήγημα της τουρκικής κυβέρνησης για τον σκοτεινό ρόλο του Γκιουλέν στο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο Amsterdam αγόρασε ακόμη και μια πινακίδα εναντίον του Γκιουλέν. Η πινακίδα, που έδειχνε το πρόσωπο του Γκιλέν δίπλα στις λέξεις “Παιδιά σε κίνδυνο”, προοριζόταν να στηθεί σε έναν αυτοκινητόδρομο στο χωριό που ζεί ο Γκιουλέν στο Saylorsburg της Πενσυλβάνια.

bijan kian

Ο Άμστερνταμ παραδέχτηκε ότι είχε πληρώσει για την πινακίδα, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν στήθηκε ποτέ, λόγω πιέσεων από την οργάνωση του Γκιουλέν. Η “Συμμαχία για τις Κοινές Αξίες”, μια οργάνωση ομπρέλα που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν, απάντησε ότι «δεν γνώριζαν» κάτι, αλλά «δεν εκπλήσσονταν» ότι ο Άμστερνταμ προσπάθησε να τοποθετήσει το μήνυμα αυτό κοντά στο σπίτι του κληρικού.

«Μέσα από τους πράκτορές της, η κυβέρνηση Erdoğan έκανε αρκετές προσπάθειες να κακοποιήσει και να παρενοχλήσει τον κ. Gülen και τους επισκέπτες του στο ησυχαστήριό του», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου Alp Aslandogan. «Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τη διοργάνωση μεγάλων και “βρόμικων” διαμαρτυριών, την αποστολή δυσφημιστικών φυλλαδίων σε γείτονες, πετώντας αεροπλάνα με δυσφημιστικά σήματα και παρουσίαση δυσφημιστικής ταινίας σε τοπικό θέατρο».

Το κίνημα Γκιουλέν, γνωστό και ως Hizmet, (“υπηρεσία”) περιγράφει τον εαυτό του ως μια ομάδα αφιερωμένη στον δια-θρησκειακό διάλογο. Η κυβέρνηση Ομπάμα απέρριψε την τουρκική πίεση για την έκδοση του Γκιουλέν, με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπογραμμίζει ότι τα δικαστήρια των ΗΠΑ απαιτούν δίκαιη διαδικασία και αποδεικτικά στοιχεία. «Μόνο ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2016. «Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αν ο πρόεδρος έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια του, αυτό που θα συνέβαινε θα ήταν να κατηγορηθεί για παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Αναφερόμενος στην εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του Γκιουλέν, το Aslandogan πρόσθεσε: «Αν τα γεγονότα ήταν δικαίωναν την πλευρά της κυβέρνησης Ερντογάν, θα είχαν ξοδέψει πολύ λιγότερο λεφτά και θα είχαν μια ελπίδα επιτυχίας».

Μέσω γνωστών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, ο υπεργολάβος του Άμστερνταμ, η Stroud Communications, βοήθησε να βγει το βιβλίο του με τίτλο «Empire of Deceit», κατηγορώντας τα σχολεία του Γκιουλέν για απάτη. Ο τίτλος ενέπνευσε τον ιστόστοπο παρωδία του Empire of the Deceit που στήθηκε από επικριτές του Άμστερνταμ, ο οποίος ανέφερε ένα άρθρο της Globe & Mail που περιγράφει τον Καναδό δικηγόρο «νόμιμο όπλο επί πληρωμή και στυγνό εκμεταλλευτή των δημοσίων σχέσεων».

Η Mercury Public Affairs, η οποία πληρώθηκε πάνω από 87.000 δολάρια από τη σύμβασή της με τον Άμστερνταμ, καταχωρήθηκε αργότερα ως ξένος πράκτορας καθώς συνεργάστηκε απευθείας με δύο Τούρκους πελάτες. Η εταιρεία έβγαλε 1,6 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μετά την ανακοίνωσή της πρόσληψης του Μπράιαν Λάντσα, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής επικοινωνίας του Trump.

Και τις δύο φορές που ο Trump ανακοίνωσε την απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία -στα τέλη του 2018 και το 2019- εκπλήσσοντας κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ-είχε μόλις μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και η Mercury έσπευσε να υπερασπιστεί την απόφαση του Trump. Η Mercury Public Affairs, η οποία δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Τύπου, κυκλοφόρησε ένα άρθρο του κορυφαίου Τούρκου διπλωμάτη Μεβλούτ Τσαβούσογλου που περιγράφει τους εδώ και πολύ καιρό συμμάχους των ΗΠΑ Κούρδους ως τρομοκράτες και ένα άλλο του Ερντογάν, που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Δουλειά ή ευχαρίστηση στο ξενοδοχείο του Trump;

Έχοντας έναν νέο πράκτορα με στενούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο πλήρωσε για να αναλάβει άλλα δύο τουρκικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα: Το Αμερικανοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (TAIK) και το Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο (ATC).

Bubble Lobby

Κάθε χρόνο, τα δύο φιλανθρωπικά σωματεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φιλοξενήσουν μια πλούσια τουρκοαμερικανική διάσκεψη, η οποία συγκεντρώνει ισχυρά στρατιωτικά, επιχειρηματικά και πολιτικά πρόσωπα και από τις δύο χώρες για να ανακατευτούν και να συζητήσουν το μέλλον των διμερών σχέσεων. Τα τελευταία δύο συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσινγκτον.

Ο σημερινός πρόεδρος της TAIK Mehmet Ali Yalçındağ είναι πρώην συνεργάτης της Ιβάνκα Trump στο Trump Tower Istanbul. Ο Alptekin ήταν πρώην πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον νόμο για την εγγραφή ξένων πρακτόρων, η Mercury έπρεπε να αποκαλύψει όλες τις επαφές της με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ο Lanza επανειλημμένα τηλεφώνησε και έστειλε emails στον Αναπληρωτή Γραμματέα του Τμήματος Εμπορίου Earl Comstock για λογαριασμό του TAIK το 2018.

Την επόμενη χρονιά, ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross θα είναι ένας από τους “διακεκριμένους επισκέπτες” του συνεδρίου ο οποίος πόζαρε σε φωτογραφία δίπλα στον Yalcindag.

Ο Τουρκικός Συνασπισμός της Αμερικής (Turkish Coalition of America), ο οποίος οργανώνει μια ισχυρή τουρκική λίστα 109 Αμερικανών βουλευτών, αγωνίστηκε για περισσότερα μετρητά από την προηγούμενης δεκαετία, αναφέροντας ότι είχε λιγότερα έσοδα το 2014 και το 2016. Το 2017, η εν λόγω οργάνωση ανέφερε  έσοδα 4.6 εκατ. δολάρια, μακράν ρεκόρ δεκαετίας, αφού έλαβε μια μεγάλη επιχορήγηση από το Τουρκικό Πολιτιστικό Ίδρυμα (Turkish Cultural Foundation), άλλο φιλανθρωπικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος του συνασπισμού Lincoln McCurdy τόνισε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση συμμορφώνεται με μη κερδοσκοπικούς κανόνες στην υπηρεσία της αποστολής της για την προώθηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Οι περιορισμένες προσπάθειες άσκησης πιέσεων από την TCA είναι πλήρως ανεξάρτητες και δεν συντονίζονται ούτε ελέγχονται από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό ή εκστρατεία πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας της κυβέρνησης της Τουρκίας», όπως είπε μέσω email ο McCurdy, πρώην πρόξενος εμπορικών υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δαπάνες για την άσκηση πιέσεων (lobbying) που αναφέρθηκαν από τον όμιλο αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος αυτού που ξοδεύει συνολικά. Ο Οργανισμός Τουρκικής Κληρονομιάς, ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε το 2015, έλαβε γρήγορα εξέχουσα θέση, με εισφορές άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια τριών ετών.

Όταν τη Βουλή εξακολουθούσε να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους το 2017, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων άκουσε κατάθεση από τον πρόεδρο των οργανώσεων Ali Cinar για την υποτιθέμενη απειλή για την Τουρκική Δημοκρατία από τους μαχητές του Γκιουλέν και τους Κούρδους. «Δεν υπάρχει καμία τουρκική νομοθεσία που να περιλαμβάνει οποιαδήποτε διάταξη που θα οδηγούσε σε φυλάκιση δημοσιογράφων λόγω του δημοσιογραφικού τους έργου», δήλωσε ο Ali Cinar στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας όμως, η προσβολή του προέδρου είναι έγκλημα και η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει σπάσει κάθε ρεκόρ παγκοσμίως στις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

trump erdogan r collage 2912

το κείμενο είναι μετάφραση του Βαγγέλη Γεωργίου με αλλαγές του de-facto

Πηγή: Courthousenews

2 thoughts on “Στις ΗΠΑ του Trump το τουρκικό λόμπυ κάνει πάρτυ εκατομμυρίων.Στοιχεία από το 2014 μέχρι τώρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.