
Η αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, μετά τη αποτυχία της συμφωνία του ΟΠΕΚ +, μοιάζει με παίγνιο δειλίας (chicken game), σύμφωνα με την Καναδική εφημερίδα The Globe and Mail.
“Στο παίγνιο δειλίας (chicken game) δύο οδηγοί μπαίνουν πίσω από το τιμόνι των αυτοκινήτων σε έναν αγώνα με κατεύθυνση ο ένας εναντίον του άλλου. Όποιος αποφύγει την μοιραία σύγκρουση πρώτος (στρίψει το τιμόνι πρώτος) θεωρείται χαμένος και αδύναμος. Κλασική θεωρία των παιγνίων . Αυτό συμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας”. Έτσι αναλύει ο συντάκτης του άρθρου, Eric Reguly, την τρέχουσα κατάσταση στα ενεργειακά.
Το άρθρο σημειώνει ότι η Ρωσία έχει αρκετά οικονομικά μαξιλαράκια ασφαλείας.
«Ανεξάρτητα από εάν μιλάμε για επιχειρήσεις ή κράτη, ο νικητής είναι αυτός με τον ισχυρότερο ισολογισμό,» γράφει η εφημερίδα Globe and Mail.
Ταυτόχρονα, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας είναι 80 δισεκατομμύρια περισσότερα από εκείνα της Σαουδικής Αραβίας, και ο λόγος του ρωσικού χρέους προς το ΑΕΠ είναι μόνο 15 τοις εκατό. Στο Ριάντ, το ποσοστό αυτό είναι 25 τοις εκατό. Κατά την άποψη του αρθρογράφου, αυτό δίνει στη Μόσχα πολύ μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία.
Επιπλέον, το δημοσίευμα επισημαίνει τις ευρείες δυνατότητες εξισορρόπησης του προϋπολογισμού της Ρωσίας. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η Μόσχα, ακόμη και με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, αντέχει και με μια τιμή των 38 δολαρίων ανά βαρέλι για να έχει προϋπολογισμό χωρίς ζημία, και το Ριάντ χρειάζεται μια τιμή δύο φορές πιο υψηλή.
Η Globe and Mail γράφει επίσης ότι σε αυτόν τον πόλεμο η Ρωσία αντιτίθεται όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία, αλλά και προσπαθεί να διώξει τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου από την αγορά.
Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «μετωπικής σύγκρουσης» σε αυτό το παίγνιο δειλίας (chicken game).
“Η Ρωσία φαίνεται να έχει περισσότερη οικονομική σταθερότητα από τη Σαουδική Αραβία σε αυτόν τον όχι καθαρό πετρελαϊκό πόλεμο, και η Μόσχα επιμένει ότι μπορεί να αντέξει την τιμή των 30 δολαρίων το βαρέλι ή ακόμα λιγότερο για αρκετά χρόνια. Ίσως. Αλλά δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι καμία πλευρά δεν θα στρίψει το τιμόνι”, καταλήγει ο αρθρογράφος.
Η αποτυχία της συμφωνίας OPEK+ και το chicken game
Η συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των τρίτων χωρών (ΟΠΕΚ +) σχετικά με τη μείωση της παραγωγής καυσίμων τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2017.
Έχει επεκταθεί επανειλημμένα αν και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2019 η συμφωνία προέβλεπε μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το επίπεδο του Οκτωβρίου 2018, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 η συμμαχία μειώνει επιπλέον την παραγωγή κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.
Ο Νόβακ ανακοίνωσε την Παρασκευή τη λήξη των δεσμεύσεων μείωσης της παραγωγής με τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ από την 1η Απριλίου. Η Μόσχα δεν συμφώνησε ποτέ με την πρόταση του ολιγοπωλίου για περαιτέρω μείωση της παραγωγής λόγω της εξάπλωσης ενός νέου τύπου κοροναϊού: η Ρωσία προσφέρθηκε να διατηρήσει τις τρέχουσες ενεργειακές συνθήκες, ενώ η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου. Ο υπουργός προειδοποίησε ότι η αγορά ενδέχεται να αντιδράσει θυμικά σε αναφορές για τερματισμό της συμφωνίας.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε για την αλλαγή των παραμέτρων της συμφωνίας ούτε για την επέκτασή της. Ωστόσο, πριν από τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει την παραγωγή και να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κατέρρευσαν.
Για την Ελλάδα ειδικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου ανάπτυξης τη Δευτέρα η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε υποχωρήσει στο 1,562 ευρώ το λίτρο.
Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς καυσίμων, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 8% οι λιανικές τιμές των καυσίμων.