Ο μόνος τρόπος για να μην διεκδικήσει ο Τραμπ ξανά την προεδρία των ΗΠΑ

Ο μόνος τρόπος για να μην διεκδικήσει ο Τραμπ ξανά την προεδρία των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών υποψήφιος για την προεδρία βαρύνεται με τέσσερις βαρύτατες ποινικές υποθέσεις, με μία εκ των οποίων να αφορά την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος. Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποια συνταγματική πρόβλεψη που να απαγορεύει στον πρώην πρόεδρο να θέσει ξανά υποψηφιότητα παρά τις υποθέσεις που ήδη τον βαρύνουν. Κάποιοι αναφέρουν μάλιστα πως σε περίπτωση που κερδίσει μπορεί κάλλιστα να δώσει χάρη στον εαυτό του, μία αρμοδιότητα που είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε προέδρου.

Πώς μπορεί να ακυρωθεί η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Guardian, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τιμ Κέιν ανέφερε ότι πιστεύει πως o μόνος τρόπος για να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ είναι η 14η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε, σε συνέντευξη του στο ABC, ότι «Κατά την άποψή μου, η επίθεση στο Καπιτώλιο εκείνη την ημέρα σχεδιάστηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό σε μια συγκεκριμένη στιγμή και αυτός ήταν η διατάραξη της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας, πράγμα για το οποίο υπάρχει ειδική πρόβλεψη από το Σύνταγμα», δήλωσε σε συνέντευξή του στον παρουσιαστή του ABC, Τζορτζ Στεφανόπουλο την Κυριακή. «Έτσι, νομίζω ότι υπάρχει ένα ισχυρό έρεισμα που μπορεί να υποστηριχθεί».

Ο Κέιν, ο οποίος το 2016 έθεσε υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι «η διάταξη είναι συγκεκριμένη», αναφερόμενος στο τρίτο τμήμα της 14ης τροπολογίας.

administration 1846270 1920

Λευκός Οίκος

Τι αναφέρει το τρίτο τμήμα της 14ης τροπολογίας

Σύμφωνα με το τρίτο τμήμα της τροπολογίας, «Κανένα άτομο δεν θα γίνεται Γερουσιαστής ή Αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο, ή εκλέκτορας για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο, ή θα κατέχει αξίωμα, δημόσιο ή στρατιωτικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε οποιαδήποτε Πολιτεία, το οποίο, έχοντας στο παρελθόν ορκισθεί, ως μέλος του Κογκρέσου ή ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών ή ως μέλος οποιουδήποτε Πολιτειακού κοινοβουλίου ή ως εκτελεστικός ή δικαστικός αξιωματούχος οποιασδήποτε Πολιτείας, να υποστηρίζει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενεπλάκη σε ανταρσία ή στάση εναντίον τους ή παρείσχε βοήθεια ή άσυλο στους εχθρούς των.»

Παρόλα αυτά έχει προστεθεί μία ρήτρα, η οποία αναφέρει πως μόνο το Κογκρέσο μπορεί με ψήφο των δύο τρίτων των μελών κάθε σώματος να ακυρώσει την απαγόρευση.

Τι αναφέρουν διακεκριμένοι νομικοί

Ο Κέιν προστίθεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό νομικών εμπειρογνωμόνων που επιδιώκουν να εμποδίσουν τον Τραμπ να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα βάσει της 14ης τροπολογίας. Ένα άρθρο δύο καθηγητών νομικής που πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιοδικό Law Review του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια εξετάζει τη ρήτρα υπό το πρίσμα της εμπλοκής του Τραμπ στις προσπάθειες υπονόμευσης των εκλογών του 2020.

Το άρθρο, που γράφτηκε από τους συνταγματολόγους William Baude και Michael Stokes Paulsen, καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η εφαρμογή της παραγράφου 3 σημαίνει ότι οι συνταγματικές της απαγορεύσεις από τη μελλοντική ανάληψη πολιτειακών και ομοσπονδιακών αξιωμάτων επεκτείνονται στους συμμετέχοντες στην απόπειρα ανατροπής των προεδρικών εκλογών του 2020, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων.»

42EKTB66VNNNHLPLABVTDT2MG4

Σύνταγμα των ΗΠΑ

Το πεδίο εφαρμογής της ρήτρας

Εν τω μεταξύ, ένα παρόμοιο άρθρο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Atlantic από τον συνταξιούχο συντηρητικό ομοσπονδιακό δικαστή J Michael Luttig και τον ομότιμο καθηγητή δικαίου του Χάρβαρντ Laurence Tribe απηχούσε παρόμοιες απόψεις. «Η ρήτρα σχεδιάστηκε για να λειτουργεί άμεσα και έμμεσα σε όσους προδίδουν τους όρκους τους στο Σύνταγμα, είτε παίρνοντας τα όπλα για να ανατρέψουν την κυβέρνησή μας, είτε διεξάγοντας πόλεμο εναντίον της κυβέρνησής μας επιχειρώντας να ανατρέψουν μια προεδρική εκλογή μέσω ενός πραξικοπήματος», έγραψαν οι Luttig και Tribe.

«Οι προσπάθειες του πρώην προέδρου να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020 και η συνακόλουθη επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, τον τοποθετούν ευθέως εντός του πεδίου εφαρμογής της ρήτρας έκπτωσης, και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα να υπηρετήσει ως πρόεδρος ποτέ ξανά», πρόσθεσαν. Η 14η τροπολογία αναφέρθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του προκριματικού προεδρικού ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών τον περασμένο μήνα από τον πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας Άσα Χάτσινσον.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία αυτού του γεγονότος, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών νομικών, οι οποίοι λένε ότι μπορεί να αποκλειστεί βάσει της 14ης τροπολογίας από το να γίνει πρόεδρος, ξανά, ως αποτέλεσμα της εξέγερσης. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να τον αποκλείσει, σύμφωνα με τους κανόνες μας και σύμφωνα με το σύνταγμα», δήλωσε ο Χάτσινσον.

Επιμέλεια Γιάννης Κουτρουμπής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *