EuroAsia Interconnector | Ανοίγει ξανά ο ενεργειακός διάδρομος με Ισραήλ μέσω Κύπρου

EuroAsia Interconnector | Ανοίγει ξανά ο ενεργειακός διάδρομος με Ισραήλ μέσω Κύπρου

Το ενεργειακό “τρίγωνο” Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ενεργοποιείται ξανά με την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία σήμερα Δευτέρα. Ας δούμε τι αναφέρει η Βίκυ Σαμαρά στο news247 για το θέμα.

Είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ από τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με την ΕΕ να προχωρά σε αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της, η συνεργασία των τριών χωρών αποκτά ακόμη μεγαλύτερο γεωπολιτικο ενδιαφέρον.

Πρόκειται επίσης και για την πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την εκλογική επικράτησή τους. Η ατζέντα των συζητήσεων των τριών ηγετών περιλαμβάνει ασφάλεια, άμυνα, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμό και φυσικά ιδίως την ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Θα συζητηθεί ακόμη το σχήμα συνεργασίας 3+1, δηλαδή Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και ΗΠΑ. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για εναλλακτικές ενεργειακές διαδρομές από τη Μέση Ανατολή προς τη Δύση είναι εξάλλου δεδομένο.

Σημειωτέον ότι ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος έφτασε χθες στη Λευκωσία, στις δηλώσεις του στάθηκε ιδίως στη συνεργασία των τριών χωρών όσον αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου. Προανήγγειλε ειδικότερα ότι στις σημερινές συναντήσεις θα επικεντρωθεί σε δύο ενεργειακά μονοπάτια, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως όταν το 2022 οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τον EastMed ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε κάνει ενεργειακό άνοιγμα στο Ισραήλ, μετά από 12 χρόνια τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών. Πράγματι ένας αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία είναι ο πιο σύντομος και οικονομικός ενεργειακός δρόμος προς την Ευρώπη. Γεωπολιτικά όμως, ο EastMed και η πλωτή μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο είναι πιο “ώριμες” λύσεις, ακριβώς διότι οι σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας χαρακτηρίζονται από αστάθεια και ούτε το Ισραήλ ούτε η ΕΕ θέλουν να εξαρτώνται από την Άγκυρα.

Σημειωτέον ότι τον περασμένο Ιούλιο ο Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του Ισραηλινού προέδρου. Τον Ιούλιο είχε αρχικά προγραμματιστεί και η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, που επίσης αναβλήθηκε για τον ίδιο λόγο.

Πριν την έναρξή της τριμερούς ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για μια συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των τριών ηγετών και η Ολομέλεια της Τριμερούς Συνόδου.

Σημειωτέον ότι αύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα επισκεφθεί την Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, με στόχο την επανέναρξη του ελληνοτουρκικου διαλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό δύο ενδιαφέρουσες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα υπό τον υπουργό Εξωτερικων, παρουσία υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου. Η πρώτη είχε ως θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Η δεύτερη αφορούσε στην λεγόμενη «θετική ατζεντα», στη συνεργασία δηλαδή των δυο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποδομές και μεταφορές.

Ο νέος ελληνοτουρκικός διάλογος όμως δεν ξεκινά με καλούς οιωνούς, αλλα στον απόηχο νέων επιθετικών δηλώσεων Ερντογάν, που προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

EuroAsia | Μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική μάχη με τον αγωγό EuroAsia

Ας δούμε τι γράφαμε τον Ιούλιο του 2023 για το θέμα του Euroasia Interconnector.

Θα διασυνδέσει ηλεκτρικά Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ – Η κρίσιμη τεχνική συμφωνία με τους Νορβηγούς -Και η Αίγυπτος στην εξίσωση – Θα σώσει η Κύπρος την παρτίδα με τον αγωγό τελικά;

Σε πρώτο πλάνο και πάλι η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η υψηλή πολιτική παρουσία στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, γνωστού ως Eurasia Interconnector, το μεγάλο ενδιαφέρον από κυβερνήσεις της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία) αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διά της επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον είναι σήμα για την αντιμετώπιση των σοβαρών ενεργειακών προκλήσεων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν και η Τουρκία κάνουν τη μεγάλη ρελάνς με εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Λόγω του πολύ υψηλού κόστους ενέργειας και των δυσκολιών στην εξασφάλιση ενεργειακής προμήθειας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός καθιστούν αδήριτη την ανάγκη ενεργειακών διασυνδέσεων και σημείων υποδοχής για τη μεταφορά ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου.

Συνεπώς η δημιουργία ενός ισχυρού διακρατικού ηλεκτρικού διαδρόμου στην περιοχή αποτελεί τη λύση στο περίπλοκο ενεργειακό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου και η Ελλάδα πρέπει να είναι στο επίκεντρο του εγχειρήματος.

«Από τον Άννα στον Καϊάφα» το πλαφόν του φυσικού αερίου - «Οι διαβουλεύσεις τελείωσαν, είμαστε στο σημείο μηδέν», λέει η Ελλάδα
EuroAsia | Μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική μάχη με τον αγωγό EuroAsia

Η σχέση της Αθήνας με το Κάιρο έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια στρατηγικό χαρακτήρα, με πρωτοβουλία του ίδιου του Προέδρου Σίσι, τόσο με την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών και την κοινή στάση απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και με τον κοινό βηματισμό πάνω στα μεγάλα ενεργειακά έργα.

Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας.

Το έργο, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αιολικά, φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάρκα, ισχύος περίπου 9,5 GW θα παράγουν πράσινη ενέργεια στην Αίγυπτο, μέρος του οποίου θα μεταφέρονται αρχικά 3 GW προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η διαδρομή που ακολουθεί είναι 954 χλμ και ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Ν. Μάκρη Αττικής. Παρακάμπτει δε με αυτήν τη διαδρομή ευαίσθητες γεωπολιτικά θαλάσσιες περιοχές. Ο τελικός έκτος κατάλογος των έργων PMI/PCI αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ η οριστική απόφαση με τα project που απαρτίζουν την 6η λίστα έργων αναμένεται πριν το τέλος της χρονιάς ενδεχομένως το Νοέμβριο.

221014083849 EuroAsia Map
EuroAsia | Μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική μάχη με τον αγωγό EuroAsia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *