Εκλογές 2023 | Στο τραπέζι και η 25η Ιουνίου για τις δεύτερες κάλπες | Οι «μουγκές εκλογές» δημιουργούν νευρική κρίση στα κόμματα

Εκλογές 2023 | Στο τραπέζι και η 25η Ιουνίου για τις δεύτερες κάλπες | Οι «μουγκές εκλογές» δημιουργούν νευρική κρίση στα κόμματα

Με το νου στις επόμενες κάλπες, της ενισχυμένης αναλογικής, είναι ήδη το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, ψάχνει την καταλληλότερη ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παρ ότι μέχρι πρόσφατα θεωρείτο δεδομένο ότι οι κάλπες θα στηθούν ξανά στις 2 Ιουλίου, φαίνεται ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού το ξανασκέφτονται.

Προφανώς αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν καταγραφεί το εκλογικό αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής, αλλά ήδη έχει πέσει στο τραπέζι, όπως λένε οι πληροφορίες, η Κυριακή 25 Ιουνίου.

Συνταγματικά επιτρέπεται και όπως λένε κάποιοι στο γαλάζιο επιτελείο, ίσως είναι προτιμότερο για πολλούς λόγους να μην είναι μακρά η επόμενη προεκλογική περίοδος.

Οι «μουγκές εκλογές» δημιουργούν νευρική κρίση στα κόμματα

Tρεις ημέρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στις πιο …μουγκές εκλογών ίσως ολόκληρης της μεταπολίτευσης.

Τα κομματικά επιτελεία ανησυχούν ιδιαίτερα λόγω του μεγάλου ποσοστού των πολιτών που δεν τοποθετείται ως προς το τι θα πράξει στις 21 Μαΐου. Τα ανησυχεί ακόμα ο μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων, που την Πέμπτη πριν τις κάλπες δείχνει να ξεπερνάει κατά πολύ τις 600.000.

Τέλος, τα ανησυχεί ιδιαίτερα η αποχή, όχι μόνο ως προς το ύψος της, αλλά και ως από πού αυτή θα προέρχεται. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώστας Καραμανλής έχασε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου, λόγω κυρίως της αυξημένης αποχής των «γαλάζιων» ψηφοφόρων– κάτι που φοβίζει και σήμερα το μέγαρο Μαξίμου.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι από αυτές τις εκλογές δεν βγαίνει κυβέρνηση, προκειμένου να …κάψει την απλή αναλογική, συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση της αποχής, καθώς κάποιοι επιλέγουν να πάνε στις δεύτερες κάλπες, όπου οι πιθανότητες συγκρότησης είναι πολύ περισσότερες.

Σε αυτό το πλαίσιο, επόμενες ημέρες τα επιτελεία των κομμάτων ρίχνουν το βάρος τους, την αύξηση της συσπείρωσής τους, τη μείωση της αποχής και την αποφυγή μεγάλου λάθους από τον αρχηγό τους.

2d2858f368d23ec9eabc446a300c102b XL


Τι μπορεί να γίνει τις δυο ημέρες που απομένουν ως τη λήξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου;

Λίγα πράγματα.

Θα επιχειρηθεί ακόμα μεγαλύτερη πόλωση, η οποία όμως δεν περνάει στην κοινωνική βάση, όχι τουλάχιστον στο βαθμό που είχαμε συνηθίσει έως τώρα.

Επίσης, θα επιδιωχθεί η δημιουργία κλίματος νίκης, μέσω των τελευταίων συγκεντρώσεων των κομμάτων. Ο Κ. Μητσοτάκης, για παράδειγμα, μιλάει σήμερα στην Θεσσαλονίκη και αύριο στο …Θησείο (αποφεύγει το Σύνταγμα, λόγω αδυναμίας να το γεμίσει), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα (να δούμε κι αν θα το γεμίσει βέβαια) κι αύριο στην Πάτρα.

Τι άλλο περιμένουμε; Τις συνήθεις δημοσκοπήσεις των δυο τελευταίων ημερών, όπου αναμένεται να επιχειρηθεί η «διόρθωση» των έως τώρα προβλέψεών τους, αναλόγως και των ευρημάτων τους, ώστε να μην εκτεθούν στην κοινή γνώμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *