Οι 4 φυλές των αναποφάσιστων | Νέοι ψηφοφόροι, γυναίκες, κάτω των 45 και «απολιτίκ»

Οι 4 φυλές των αναποφάσιστων | Νέοι ψηφοφόροι, γυναίκες, κάτω των 45 και «απολιτίκ»

Οι αναποφάσιστοι εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό μεταξύ 10% και 12%, αποτελώντας τον κρίσιμο παράγοντα για την έκβαση του αποτελέσματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2021.

Έξι στους 10 είναι γυναίκες, επτά στους 10 είναι κάτω των 45 ετών, ενώ όπως έχουν δείξει δημοσκοπήσεις κατά το παρελθόν, αποφασίζουν τι θα ψηφίσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή: Πάνω από την κάλπη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η ανάλυση της «γκρίζας ζώνης» των αναποφάσιστων δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν διαμορφωμένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, εντάσσονται σε αυτούς που αποκαλούνται ως «απολιτίκ». Πρόκειται για ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ιδιαιτέρως σημαντικά, Μάλιστα, η επικοινωνιακή πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές δείχνει ότι ακριβώς στοχεύει σε αυτό το κοινό των αναποφάσιστων.

Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή 2night Show του Γρηγόρη Αρναούτογλου, όπως και στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου είχε ακριβώς αυτή τη στόχευση στους αναποφάσιστους, εκ των οποίων η πλειοψηφία εκτιμάται ότι είναι γυναίκες. Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να προσεγγίσει αυτό το κοινό μέσω του TikTok και επανειλημμένες αναφορές στους νέους.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναποφάσιστοι φαίνεται – σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τις εκλογές – είναι αυτοί που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη. Οι μισοί δε, από αυτούς, αποφασίζουν την τελευταία στιγμή που παίρνουν τα ψηφοδέλτια μέσα στο εκλογικό κέντρο. Εκεί επιλέγουν τελικά τι θα ψηφίσουν. Αποτελούν δε, το 5% του εκλογικού σώματος.

Τι δείχνουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Στις προηγούμενες εκλογές, η ΝΔ επικράτησε στην ψήφο των γυναικών με 8,4%. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, είναι φανερή η επιλογή του επιτελείου της Πειραιώς να κάνει σειρά εμφανίσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικές εκπομπές που απευθύνονται στο γυναικείο κοινό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να τιμήσει τις γυναίκες, καθώς σε ποσοστό 50% τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα. Όσον αφορά τους νέους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως παρακαταθήκη το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, όταν «σάρωσε» στις νεαρές ηλικιακές ομάδες. Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις – καταγράφει υψηλά ποσοστά στις νεαρές ηλικίες, ποντάροντας ιδιαίτερα στους 17άρηδες που θα ψηφίσουν σε εθνικές εκλογές για πρώτη φορά.

Ο γρίφος των «απολιτίκ»

Οι λεγόμενοι «απολιτίκ» είναι εκείνη η μερίδα των αναποφάσιστων, που δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τα κόμματα. Προφανής ο λόγος. Δεν αρέσκονται σε κομματικά συνθήματα, αναζητούν «αλλαγή» αλλά με «αχαρτογράφητα» πολιτικά χαρακτηριστικά και εντοπίζονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες. Ωστόσο, ένα σημαντικό τμήμα εξ αυτών κατέβηκε στους δρόμους μετά την τραγωδία των Τεμπών και φώναξε συνθήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις τους καταγράφουν αλλά δύσκολα αποκρυπτογραφούν τις προθέσεις τους. Η τελική «σούμα» θα βγει στις κάλπες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *