Ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό των φρεατίων στο Δήμο σου | Γιατί γίνονται ποτάμια οι δρόμοι των πόλεων
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Άλλη μια κακοκαιρία έκανε την εμφάνιση της στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά, οι δρόμοι των πόλεων εξελίχθηκαν σε ορμητικά ποτάμια και απείλησαν ζωές, ενώ μεταξύ άλλων επανέρχεται στο προσκήνιο το αιώνιο ερώτημα (αυτών των ημερών): γιατί δεν είναι ποτέ καθαρισμένα τα φρεάτια υδροσυλλογής των ομβρίων υδάτων.
Όλοι γνωρίζαμε μέρες πως θα έρθει η κακοκαιρία και τα ερωτήματα τώρα που τελειώνει η καταστροφή είναι μεγάλα. Είναι αμείλικτα.
Να θυμίσουμε επίσης πως επιστήμονες και δημοσιογράφοι φώναζαν για τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει λόγω των καμμένων εκτάσεων. Αυτό διότι τα λεγόμενα φερτά υλικά είναι πάρα πολλά.
Δεδομένα αυτές οι περιοχές δεν είχαν το χρόνο να ασχοληθούν με τον καθαρισμό των φρεατίων. Οι πυρκαγιές έκαιγαν μερικές μέρες πριν. Επίσης δεδομένα, η βροχόπτωση ήταν ακραία.
Ποιες όμως, είναι οι δικαιολογίες άλλων πόλεων;
Ποιος καθαρίζει τα φρεατια των Δήμων
Μπροστά σε πολλές πολυκατοικίες υπάρχουν φρεάτια υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων. Δηλαδή, νερών της βροχής.
Αν μπορούμε να το εξηγήσουμε σε δύο αράδες.
Τα φρεάτια υδροσυλλογής εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου.
Αυτά της αποχέτευσης ‘ανήκουν’ στην ΕΥΔΑΠ.
Ο καθαρισμός των φρεατίων υδροσυλλογής των oμβρίων υδάτων εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου «ο οποίος οφείλει να προβαίνει στον έλεγχο καλής λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου των όμβριων υδάτων σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (με αριθμό Δ17α/06/52/ΦΝ 443/20-03-2007, ΦΕΚ 398/ τ Β’/ 21-03-2007) και την Εγκύκλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (με αριθμό 9354/ 18-12-2018 και Α.Δ.Α. ΨΕΓΥ46ΜΚ6Π-ΕΙΖ)».
Οι εργασίες γίνονται πριν τη χειμερινή περίοδο «πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων» και έχουν τρεις σκοπούς:
α) τη διασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των ομβρίων υδάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα,
β) την εξάλειψη των εστιών ρύπανσης και μόλυνσης και
γ) τον περιορισμό στο ελάχιστο του κινδύνου πρόκλησης πλημμύρας.
Οι Δήμοι υποχρεούνται να έχουν προυπολογισμό για αυτά τα έργα κάθε χρόνο (οι εργασίες είναι απαραίτητες κάθε χρόνο). Στις υποχρεώσεις τους είναι και ο διαγωνισμός μέσω του οποίου βρίσκουν τον ανάδοχο που τα αναλαμβάνει.
Ο Δήμος Αιγάλεω για παράδειγμα, έκανε την πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 25/5 του 2023, για το έργο προϋπολογισμού 31.000 ευρώ. Το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτει τα 19.042,64 ευρώ (τα φρεάτια είναι 4,458).
Εκτός λεκανοπεδίου Αττικής, οι όποιες εργασίες γίνονται πάλι από ανάδοχο, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα σε αυτόν, το Δήμαρχο και τον πρόεδρο της όποιας δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης (ΔΕΥΑ).
Πάντα υπάρχουν και τα έκτακτα, που τακτοποιούνται με απευθείας ανάθεση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού που ενημέρωσε στις 29/5 του 2023, πως προχωρά σε απευθείας ανάθεση του έργου (σύμφωνα με το Ν 4412/2016, άρθρο 269), προϋπολογισμού 18.786 ευρώ «λόγω καθίζησης φρεατίου ομβρίων» στη ΔΚ Επανομής που έκανε «κατεπείγουσα» την ανάγκη επιδιόρθωσης του.
Απευθείας ανάθεση έκανε και ο Δήμος Βέλου-Βόχας την πρώτη ημέρα του Ιουνίου (προϋπολογισμού 19.964 ευρώ), για καθαρισμό φρεατίων με μηχάνημα που δεν διέθετε η αρχή (εξ ου και ήταν κατεπείγουσα η επέμβαση).
Για άλλα παραδείγματα μπορείτε να κάνετε ένα click εδώ.
Η χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών
Δεν θα εξηγήσουμε τη διαδικασία καθαρισμού. Δεν ενδιαφέρει τον πολίτη. Τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Πάμε στην χρηματοδότηση.
Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει χρήματα στους Δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής χρήματα για τον καθαρισμό και τη συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων εντός της περιοχής ευθύνης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Συνολικά διατίθενται 650.000 ευρώ.
Με αυτά τα χρήματα οι Δήμοι χρηματοδοτούν
- τον Καθαρισμό από φερτά υλικά των εσχαρών των φρεατίων υδροσυλλογής και του σώματος των φρεατίων υδροσυλλογής.
- τον Καθαρισμό των συνδετήριων αγωγών μεταξύ φρεατίων και κεντρικού αγωγού όμβριων.
- τον Έλεγχο από τυχόν φθορές και την κατά περίπτωση συντήρηση-επισκευή για την καλή κατάσταση και λειτουργία των εσχαρών των φρεατίων υδροσυλλογής, του σώματος των φρεατίων υδροσυλλογής και των φρεατίων επίσκεψης, των συνδετήριων αγωγών μεταξύ φρεατίων υδροσυλλογής και κεντρικού αγωγού όμβριων καθώς και των καλυμμάτων των φρεατίων επίσκεψης των αγωγών όμβριων.
- τον Έλεγχο παροχετευτικότητας των αγωγών όμβριων και τον κατά περίπτωση καθαρισμό αυτών.
Η χρηματοδότηση γίνεται απολογιστικά, ανάλογα με την πρόοδο των έργων και με παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο Υπουργείο και τα χρήματα που παίρνει κάθε δήμος εξαρτώνται από τον αριθμό φρεατίων υδροσυλλογής.
Έτσι, το 2019 ο Δήμος Αθηναίων των 23.163 φρεατίων πήρε 98.942,29 ευρώ.
Ο Δήμος Μάνδρας Ευδυλλίας των 650 φρεατίων πήρε 2.776,52 και αυτός της Νέας Σμύρνης των 4.500 φρεατίων, πήρε 19.222,05 ευρώ.
Φτάνουν;
Πόσο πραγματικά κοστίζει ο καθαρισμός
Ο Δήμος Αμαρουσίου είχε δημοσιεύσει μελέτη που έκανε για τις εργασίες καθαρισμού απόσμησης φρεατίων υδροσυλλογής, για το 2022.
Η δαπάνη για τα 690 φρεάτια εκτιμήθηκε στα 74.400 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Μέσω του Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών δόθηκαν 2.947,38 ευρώ. Τα υπόλοιπα δίνονται από τον Δήμο.
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής προκήρυξε το Νοέμβριο του 2022 ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για την παροχή υπηρεσιών «καθαρισμού-συντήρησης φρεατίων υδροσυλλογής και αγωγών ομβρίων και αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στην Περιφέρεια Αττικής», με τον προϋπολογισμό να φτάνει στα 1.612.903,23 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Ενημέρωνε και ότι «θα πραγματοποιηθεί από τη Δ/νση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, με κριτήριο ανάθεσης την χαμηλότερη τιμή».
Υπάρχει μια απόκλιση.
Το βασικό όμως θέμα , είναι αυτό : αν όντως, γίνονται τα έργα ή μένουν όλα στα χαρτιά.
Μεγάλο θέμα είναι η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων
Αν πιστέψατε πως θα ήταν τόσο ξεκάθαρο το ποιος έχει αρμοδιότητα και ποιος όχι μάλλον ξεχάσατε πως μιλάμε για την Ελλάδα και την απίστευτη γραφειοκρατία της.
Τρεις διαφορετικοί φορείς μπορεί να εμπλέκονται για δύο φρεάτια που απέχουν μεταξύ τους λίγα μέτρα: αν το φρεάτιο βρίσκεται σε λεωφόρο ο καθαρισμός του είναι ευθύνη της περιφέρειας, όμως αν είναι σε κάθετο δρόμο η ευθύνη είναι του δήμου, η δε σχάρα είναι του υπουργείου Υποδομών, ενώ το «από κάτω», η απορροή, είναι αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ.
Σε ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου το 2021 για την «Καθημερινή» περιγράφηκε το χάος που έχει ως συνέπεια ούτε τα έργα να γίνονται, ούτε όμως και να αποδίδονται εκεί που πρέπει οι ευθύνες. Ουσιαστικά είναι όλοι υπεύθυνοι και την ίδια ώρα ανεύθυνοι…
«Τα φρεάτια στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ τα φρεάτια στους κάθετους δρόμους είναι αρμοδιότητας του δήμου» ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» η Νέλλη Παπαχελά, γενική γραμματέας του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Η κυρία Παπαχελά, πρώην αυτοδιοικητικό στέλεχος στον Δήμο Αθηναίων, σημείωσε επίσης ότι «είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι η οδός Αθηνάς, που περνά μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, δεν βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων».
Οπως εξήγησε δε η ίδια, σε πολλά σημεία της πόλης οι αγωγοί ομβρίων έχουν μικρή διατομή, είτε γιατί είναι σχεδιασμένοι για την υποδοχή μικρότερου όγκου νερού, είτε λόγω παλαιότητας, και η εκτέλεση έργων απαιτεί πολύ υψηλά κονδύλια. Σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στον Κολωνό, στα σημεία που πλημμύρισε ο δρόμος δεν υπάρχουν καν φρεάτια απορροής, αφού όταν στρώθηκαν οι δρόμοι δεν υπήρχε ανάλογη πρόβλεψη. Στην περιοχή του Κολωνού δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων της ΕΥΔΑΠ. «Υπήρχε μια μελέτη από το ’98, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί εμπλέκονται πολλοί (ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια, δήμος)» επεσήμαναν στο ίδιο ρεπορτάζ πηγές του Δήμου Αθηναίων.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της (αν)αρμοδιότητας παραμένει.
Με πληροφορίες από news247