Μέσα σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, αρχής γενομένης από τη Λάρισα όπου «μετακόμισε» από χθες σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο για να συμμετάσχει στο Συντονιστικό Κέντρο που αποφασίστηκε άρον άρον να στηθεί στην περιοχή.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η ατμόσφαιρα είναι τόσο βαριά που ορισμένες πηγές με γνώση του παρασκηνίου δεν αποκλείουν την πιθανότητα ανασχηματισμού, μικρού ή μεγαλύτερου, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προσωποποιηθούν οι ευθύνες και να «σωθεί ό,τι σώζεται», όπως λένε χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν δρα συνήθως εν θερμώ, ωστόσο οι επόμενες λίγες εβδομάδες φαίνεται πως θα είναι οι τελευταίες για κάποιους υπουργούς και τους θώκους τους.
Ποια πρόσωπα μπαίνουν στο στόχαστρο του Κ. Μητσοτάκη;
«Αν δεν λεγόταν Βαρβιτσιώτης, θα είχε αποπεμφθεί», έλεγε με νόημα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που είναι σε θέση να γνωρίζει το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε στο Μαξίμου μετά τις άστοχες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τον θάνατο (δολοφονία) του 36χρονου Αντώνη στο Blue Horizon.
Συγκεκριμένα, μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα όσα είχε πει ο υπουργός του, η πρώτη σκέψη που έκανε ήταν να προχωρήσει στην απομάκρυνσή του. Ωστόσο, έπειτα από μια μίνι σύσκεψη που είχε με τους Παπασταύρου, Σκέρτσο και Μπρατάκο, αποφάσισε να παραπέμψει στο κοντινό μέλλον τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.
Ιδιαίτερα βαρύ είναι πλέον το κλίμα και για τον Βασίλη Κικίλια, που φαίνεται εντελώς αδύναμος να αντεπεξέλθει στις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί από την ημέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Για πρώτη φορά στο Μαξίμου υπήρξε εισήγηση για την αντικατάσταση τόσο του Κικίλια, όσο και του υφυπουργού Τριαντοπούλου.
Τα λάθη για τα οποία εγκαλείται η κυβέρνηση
Η κακοκαιρία Daniel ήταν πρωτοφανούς έντασης. Αυτό είναι ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές ωστόσο δεν εγκαλείται γι αυτό η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη κριτικής ακόμα και από φίλιες δυνάμεις για την καθυστερημένη μετάβαση του στρατού στις πληγείσες περιοχές, αλλά και για την έλλειψη προετοιμασίας τόσο πριν την έλευση των ακραίων καιρικών φαινομένων – για την οποία ήταν ενήμερη – όσο κυρίως για όσα υποσχέθηκε το 2020, μετά την κακοκαιρία Ιανός και δεν έπραξε στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν.
Η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» στο κυβερνητικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς υπάρχουν εύλογοι φόβοι για το τί θα αποκαλυφθεί όταν τα νερά θα υποχωρήσουν από τις πλημμυρισμένες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, ιδιαίτερα στα κεφαλοχώρια, που χάθηκαν κάτω από τόνους λασπόνερων.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ολιγοήμερη αναβολή της ομιλίας και της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη και επιβεβλημένη. Όχι μόνο πολιτικά αλλά και γιατί οι ανυπολόγιστες καταστροφές αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο σε αλλαγή προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που επρόκειτο να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από το Βελίδειο.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, στο τραπέζι των συσκέψεων βρίσκεται η επανεξέταση του πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, η οποία τελικώς θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σειρά αλλαγών, παραδεχόμενος ότι τα υφιστάμενα υπηρεσιακά πρωτόκολλα αποδείχθηκαν ανεπαρκή και απαιτείται επαναξιολόγηση.
Επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, η οποία μετατέθηκε, λόγω της κακοκαιρίας, για τη ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, θα ανακοινώσει αλλαγές στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας.
«Είναι δεδομένο ότι όταν έχεις αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει ζήσει ποτέ η χώρα μας, όταν πέφτει στην Αττική τόσο νερό σε 12 ώρες, όσο δεν πέφτει σε δυόμιση και τρία χρόνια στην Αττική, είναι δεδομένο ότι όλα τα υπηρεσιακή σχέδια συνεχώς προσαρμόζονται. Οφείλουμε να είμαστε όσο γίνεται ένα βήμα μπροστά. Άρα, ναι, όλα αυτά αξιολογούνται και συνεχώς εντάσσονται συνολικά στην πολιτική μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στο προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι και η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
Αιχμές για Δήμους και Περιφέρειες
Στο «στόχαστρο» του Μαξίμου μπαίνουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες των πληγεισών περιοχών, τόσο από τις πλημμύρες, όσο και από τις πυρκαγιές, οι οποίοι δεν δρομολόγησαν τις απαραίτητες παρεμβάσεις και αποδείχτηκαν απροετοίμαστοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.
«Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση, ειδικά αυτή την ημέρα, να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες, ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους δημάρχους, όλους τους περιφερειάρχες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή φαινόμενα και να πούμε δεν έκαναν τη δουλειά τους» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.
«Άπαντες αξιολογούνται, όσοι έχουν ένα δημόσιο αξίωμα. Αξιολογούνται από τους πολίτες και μάλιστα στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ σύντομα. Αξιολογούνται από τον κρατικό μηχανισμό κάθε μέρα για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψη» πρόσθεσε με νόημα.