Υβριδική Εργασία – Τηλεργασία | Το νέο μοντέλο – ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό

tilergasia telework thlergasia

Αυτό το φθινόπωρο, τα αποδημητικά πουλιά μετακινούνται μαζί με τους ψηφιακούς νομάδες από τις ψυχρές χώρες του Βορρά, αναζητώντας καταφύγιο στη ζέστη του Νότου. Παρόμοια εποχική κινητικότητα παρατηρείται και σε άλλα αποσταθεροποιημένα περιβάλλοντα, όπως κάθε είδους εταιρείες, ακόμα και ψυχαγωγικούς χώρους, που έξαφνα προετοιμάζονται για έναν ανατρεπτικό χειμώνα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η παγωμένη ανάσα της ενεργειακής κρίσης κάνει ακόμα πιο τρωτούς τους εργαζόμενους που επλήγησαν σκληρά από τον κορονοϊό. Για αρκετούς άλλους –ιδίως όσους ασκούν υπαλληλικά και μη χειρωνακτικά επαγγέλματα– η διεθνής οικονομική αστάθεια επιταχύνει καταλυτικά τις αλλαγές που επέβαλε η πανδημία ως προς τους εργασιακούς χώρους, τόπους και χρόνους.

Υβριδική Εργασία - Τηλεργασία | Το νέο μοντέλο - ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό

Εργασία από το σπίτι, εξ αποστάσεως, αλλά και υβριδική μετασχηματίζουν τις σχέσεις και την επικοινωνία των απασχολούμενων με το αντικείμενο και το προϊόν της δουλειάς τους, με τους συνεργάτες και τους εργοδότες, αλλά και τον χώρο του σπιτιού, τους συντρόφους, τα παιδιά, φίλους, κατοικίδια και γενικά τους οικείους τους.

Φαίνεται ότι οι μεταπανδημικοί και πουτινοπολεμικοί κραδασμοί παρατείνουν τα εργασιακά σενάρια έκτακτης ανάγκης, που με το ξέσπασμα της πανδημίας θεωρήθηκαν επιστημονικής φαντασίας. Τέτοιες έκτακτες συνθήκες μετατράπηκαν γρήγορα σε νέες κανονικότητες στην απασχόληση, αποκλείοντας την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πειραματισμοί με την υβριδική εργασία, που τείνει να επικρατήσει.

Υβριδική Εργασία: Τι είναι και πώς υλοποιείται

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας (Hybrid Work) σηματοδοτεί την εποχή της ευελιξίας , αφού εμπεριέχει την εξ’ αποστάσεως μαζί με την δια ζώσης μορφή εργασίας. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο του γραφείου, συνδυάζοντας την εργασία από το σπίτι. Μάλιστα, σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη «Resetting Normal: Defining the New Era of Work», ένα μεγάλο ποσοστό (53%) των εργαζομένων – 61% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα– αποζητά το υβριδικό μοντέλο εργασίας θεωρώντας πως ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που έχει επιφέρει η πανδημία αφού συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο μοντέλων.

Στην ίδια έρευνα, στην οποία συμμετέχουν 25 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και 15.000 άτομα που απασχολούνται σε θέσεις υπαλλήλων γραφείου, δήλωσαν πως το υβριδικό μοντέλο εργασία δεν φαίνεται να έπληξε την παραγωγικότητα τους, με το 82% των ερωτηθέντων να αισθάνονται το ίδιο παραγωγικοί ή περισσότερο από πριν (85% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα).

Hybrid Work Blog Banner

Οι CFOs κόβουν τις δαπάνες: Λύση η υβριδική εργασία

Στις μέρες μας οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι πιέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές και οι δυσμενείς οικονομικές προβλέψεις κάνουν τους οικονομικούς διευθυντές να αναζητούν λύσεις στο περιορισμό των δαπανών – Λύση η υβριδική εργασία γράφει ο Βάιος Κρόκος.

Λύση σε αυτό αποτελεί η έμφαση στην υβριδική εργασία, μια τάση βέβαια που έχει ξεκινήσει από το ξέσπασμα της πανδημίας. Δεν έχει καθιερωθεί αποκλειστικά απ’ όλους. Αναζητείται ακόμη όμως η «χρυσή τομή».

Μέχρι τότε, είτε πιλοτικά σε μικρή κλίμακα, είτε θεσμοθετημένα σε μεγαλύτερη, οι οικονομικές διευθύνσεις είχαν την ευκαιρία για περιορισμό του κόστους: Μείωση στο κόστος ενέργειας, μικρότερα γραφεία – μείωση ενοικίου, πώληση assets (γραφεία κ.α)

Ύφεση προ των πυλών

Οι προσπάθειες των CFOs αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς 9 στους 10 θεωρούν πως η ύφεση είναι αναπόφευκτή. Ειδικότερα, 1 στους 3 οικονομικούς διευθυντές πιστεύει πως αυτό θα συμβεί στα τέλη του 2022, με το 97% ήδη να προχωρά σε μείωση κόστους κατά 10%. Υπό αυτό το πρίσμα, 8 στους 10 CFOs προκρίνουν την υβριδική εργασία ως μια ικανή λύσει που θα μειώσει τα κόστη.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνει η έρευνα CFO SURVEY 2022 της IWG, αναδεικνύθοντας πως η υβριδκή εργασία μπορεί να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος, ενώ παράλληλα ξεκλειδώνουν πολλά οφέλη για τους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όπως αναφέρει η έρευνα, η υβριδική εργασία θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις επιχειρήσεις περισσότερα από 11.000 δολάρια ανά εργαζόμενο ετησίως, ενώ δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 82% των CFO πιστεύουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί ένα πιο προσιτό επιχειρηματικό μοντέλο.

ΗΠΑ: Σχεδόν 8 στους 10 θα «μειώσουν» τους χώρους γραφείων

Όπως αναφέρει η IWG, μεταξύ των παγκόσμιων CEO του Fortune 500, το 74% δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τους χώρους γραφείων, με τα δύο τρίτα (65%) των CFO να στοχεύουν σε μείωση δαπανών εγκαταστάσεων άνω του 10% ετησίως. Επιπρόσθετα, 8 στους 10 CFOs βλέπουν ως λύση την υβριδική εργασία.

Αυτό επιβεβαιώνεται από έρευνα στις ΗΠΑ, που διεξήχθη από τον πάροχο λογισμικού στο χώρο εργασίας Robin, η οποία διαπίστωσε ότι το 83% των στελεχών αναμένει ότι η υβριδική εργασία θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους και ότι το 60% σχεδιάζει να μειώσει τους ιδιόκτητους χώρους γραφείων του κατά 50% ή και περισσότερο.

Η εταιρεία τεχνολογίας Cisco έκανε ακριβώς αυτό, προχωρώντας σε υβριδικό μοντέλο εργασίας πριν από πέντε χρόνια και μείωσε το 50% το αποτύπωμά της σε ακίνητα, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον χώρο γραφείων αναποτελεσματικά, αλλά με την περικοπή των προϋπολογισμών, είναι λογικό ότι το κόστος που σχετίζεται με αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Πράγματι, το 39% των CFO σκέφτεται τώρα να μετακομίσει εξ ολοκλήρου σε κοινόχρηστους χώρους γραφείων και το 50% αναφέρουν ότι έχουν ήδη εγγραφεί για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ή κοινόχρηστους χώρους εργασίας.

a workation

Mπορεί στην Ελλάδα το workation να μην έχει γίνει ακόμη ευρέως γνωστό ως ανερχόμενη ταξιδιωτική τάση, ωστόσο, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αρκετοί ήταν οι ξένοι τουρίστες που επέλεξαν τα περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και να εργάζονται παράλληλα ή ακόμη και να παρατείνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας με αφορμή την υιοθέτηση της τηλεργασίας από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

Το νέο αυτό τουριστικό μοντέλο, όπως επισημαίνουν, παράγοντες της τουριστικής αγοράς, μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο στη φαρέτρα των επιχειρηματιών του κλάδου με στόχο την προσέλκυση ταξιδιωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κατεύθυνση της πολυπόθητης επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

«Αυτή η τάση θα ενταθεί έτι περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και στην Ελλάδα και θα ενισχύσει τα οικονομικά μεγέθη όχι μόνο των μεγάλων ξενοδοχείων, αλλά και των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και των αυτόνομων βιλών που ενδείκνυνται για αυτού του είδους των διακοπών.», τόνιζε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης το 2020 και φαίνεται πως δικαιώνεται από τις εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των τουριστών που επέλεξαν φέτος το workation, ταξίδεψαν σε δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα, με αιχμή την Αθήνα, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πάρο και τη Μεσσηνία.

O ρόλος του Πολέμου και της ενεργειακής κρίσης

Ο ιδιωτικός χώρος του σπιτιού, με την επίδραση των πανδημιοπολεμικών πιέσεων, μεταλλάσσεται σε ένα ακριβοπληρωμένο κλουβί εργασίας

Το ενεργειακό έλλειμμα και κόστος ταλαιπωρεί και τα ευρωπαικά νοικοκυριά, τις εταιρείες και γενικότερα την οικονομία της ηπείρου. Οι διογκωμένοι λογαριασμοί αλλά και οι διακοπές ενέργειας –όπως για παράδειγμα προαναγγέλθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περίπτωση που η Βρετανία δεν μπορέσει να εισάγει ενέργεια από Γαλλία, Βέλγιο και Κάτω Χώρες– επιβαρύνουν τις ήδη πανδημιόπληκτες εταιρείες. Αυτές προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες μειώνοντας τους ενεργοβόρους χώρους εργασίας, ακόμα και μετακομίζοντας σε φθηνότερες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό οι ζεστές χώρες του μεσογειακού νότου γίνονται ιδιαίτερα θελκτικός τόπος τηλε-εργασίας για τους ψηφιακούς νομάδες του κρύου Βορρά.

Δημιουργείται μία συνθήκη για τουρισμό όλο το χρόνο, ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *