Με ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης η Κίνα προσπαθεί να αναστήσει τον τομέα ακινήτων | Θα τα καταφέρει;

cnn 252863 306276

Ακόμα μία προσπάθεια, ίσως την αποφασιστικότερη, καταβάλουν οι κινεζικές αρχές προκειμένου να τερματίσουν την κρίση στον τεράστιο τομέα των ακινήτων της χώρας που επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας τον περασμένο χρόνο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Laura He/CNN Business

Ήδη, οι μετοχές της Country Garden, της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας εκτινάχθηκαν έως και 52% στο Χονγκ Κονγκ, αφού το Πεκίνο παρουσίασε την Παρασκευή ένα σχέδιο 16 σημείων που μετριάζει σημαντικά την καταστολή του δανεισμού στον κλάδο. Τα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν το να επιτραπεί στις τράπεζες να επεκτείνουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια σε κατασκευαστές, να στηρίξουν τις πωλήσεις ακινήτων μειώνοντας το μέγεθος των προκαταβολών και μειώνοντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ενισχύοντας άλλα κανάλια χρηματοδότησης, όπως εκδόσεις ομολόγων και διασφάλιση της παράδοσης προπωλημένων κατοικιών στους αγοραστές.

«Ουσιαστικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είπαν στις τράπεζες να κάνουν το καλύτερο δυνατό προκειμένου να στηρίξουν τον τομέα των ακινήτων», σύμφωνα με τον Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγο σε θέματα Κίνας στον Όμιλο Macquarie.

Ο Tao Wang, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην UBS, περιέγραψε το πακέτο μέτρων ως «σημείο καμπής» για τον κλάδο ακινήτων της χώρας. Μαζί με άλλες πολιτικές που ανακοινώθηκαν νωρίτερα φέτος, θα μπορούσε να εισφέρει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (142 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ακίνητα, υπολόγισε.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο 11% κατά μέσο όρο τη Δευτέρα, οδηγώντας την ευρύτερη αγορά υψηλότερα. Η Longfor Properties -ένας άλλος κορυφαίος κατασκευαστής- σημείωσε άλμα 17%, ενώ οι μετοχές της Dexin China, ενός κατασκευαστή με έδρα την Χανγκζού, εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά 151%.

Το πακέτο διάσωσης θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως το ισχυρότερο μήνυμα από τις κινεζικές αρχές ότι η διετή καταστολή του κλάδου έχει πλέον τελειώσει. Τον Αύγουστο του 2020, η κυβέρνηση άρχισε να προσπαθεί να περιορίσει τον υπερβολικό δανεισμό των κατασκευαστών προκειμένου να περιορίσει τις ανεπίτρεπτες τιμές των κατοικιών.

Με ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης η Κίνα προσπαθεί να αναστήσει τον τομέα ακινήτων |  Θα τα καταφέρει;
Με ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης η Κίνα προσπαθεί να αναστήσει τον τομέα ακινήτων | Θα τα καταφέρει;

Τα προβλήματα κλιμακώθηκαν πέρυσι όταν η Evergrande -ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής της χώρας- κήρυξε αδυναμία πληρωμής του χρέους της. Καθώς ο τομέας των ακινήτων κατέρρεε, αρκετές μεγάλες εταιρείες αναζήτησαν προστασία από τους πιστωτές τους. Η κρίση μετρητών σήμαινε ότι οι εργασίες σε πολλά προπωλημένα στεγαστικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα καθυστέρησαν ή ανεστάλησαν.

Η κρίση εισήλθε σε νέα φάση αυτό το καλοκαίρι, όταν οι εξαγριωμένοι αγοραστές κατοικιών αρνήθηκαν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια σε ημιτελή σπίτια, αναστατώνοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές και πυροδοτώντας φόβους μετάδοσης της κρίσης. Έκτοτε, οι αρχές προσπάθησαν να εκτονώσουν την κρίση προτρέποντας τις τράπεζες να αυξήσουν τη δανειακή υποστήριξη προς τους κατασκευαστές, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν διάφορα έργα. Οι ρυθμιστικές αρχές μείωσαν επίσης τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγοραστών.

Ωστόσο, η ύφεση των ακινήτων παρέμενε, καθώς οι αγοραστές αποχώρησαν από την αγορά λόγω της αδύναμης οικονομίας και των αυστηρών περιορισμών εξαιτίας της Covid. Τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις από τους 100 μεγαλύτερους κατγασκευαστές ακινήτων συρρικνώθηκαν κατά 26,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα της China Index Academy, μιας κορυφαίας εταιρείας έρευνας ακινήτων. Μέχρι στιγμής φέτος, οι πωλήσεις τους έχουν μειωθεί κατά 43%.

Evergrande2
Με ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης η Κίνα προσπαθεί να αναστήσει τον τομέα ακινήτων | Θα τα καταφέρει;

Μαζί με την αυστηρή πολιτική της μηδενικής Covid που έχει συμπιέσει την παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες, τα δεινά για τα ακίνητα έχουν επιβαρύνει την οικονομία της Κίνας. Το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 3,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, θέτοντας τη συνολική ανάπτυξη για τους πρώτους εννέα μήνες μόλις στο 3%, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5% που καθορίστηκε τον Μάρτιο.

Ενώ χαιρέτησαν τα μέτρα της Παρασκευής, οι αναλυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε στην εμπιστοσύνη των αγοραστών. «Η αγορά ακινήτων δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια ανάκαμψης», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura σε μια ερευνητική έκθεση τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι τα τελευταία μέτρα μπορεί να μην έχουν «άμεσο αντίκτυπο» στην τόνωση των αγορών κατοικιών. «Η στρατηγική του Πεκίνου για τη μηδενική Covid, παρά τις τελευταίες βελτιώσεις, θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον τομέα των ακινήτων», πρόσθεσαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *