Vanessa Pappas | Τεράστιο πλήγμα για το TikTok η αποχώρηση του Νο2 στελέχους του

Vanessa Pappas | Τεράστιο πλήγμα για το TikTok η αποχώρηση του Νο2 στελέχους του

Η γενική επιχειρησιακή διευθύντρια του TikTok, η Ελληνομαερικανίδα Vanessa Pappas, αποχωρεί από την εταιρεία, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα που ήρθε στην κατοχή του CNN, αφού διένυσε μία ταραχώδη θητεία ως η κορυφαία δημόσια συνήγορός του και υπέρμαχος των δημιουργών της πλατφόρμας έναντι των κατηγοριών ότι το TikTok θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Brian Fung/CNN Business

Η Pappas θα συνεχίσει να κατέχει μια θέση στο TikTok, σε ιδιωτική βάση, ως στρατηγική σύμβουλος, σύμφωνα με το σημείωμα που φέρει την υπογραφή του CEO, Shou Chew και το οποίο εστάλη στους εργαζόμενους την Πέμπτη.

«Η V. Pappas αποφάσισε να παραιτηθεί για να επικεντρωθεί εκ νέου στα επιχειρηματικά της πάθη», έγραψε συγκεκριμένα ο Chew. «Θέλω να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω την Vanessa για τη μεγάλη συνεισφορά της όλα αυτά τα χρόνια». «Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο TikTok», πρόσθεσε ο Chew, «ο ρόλος της ήταν καθοριστικός για την ανάπτυξη της επιχείρησης, την υποστήριξη της εταιρείας, την εξύψωση των προσφορών προϊόντων, τις εκστρατείες μάρκετινγκ και την προώθηση μιας θετικής κοινότητας δημιουργών και χρηστών».

Η συγκεκριμένη κίνηση σηματοδοτεί την τελευταία υψηλού προφίλ αποχώρηση στελέχους από το TikTok, το οποίο τον περασμένο μήνα είδε επίσης ένα βασικό του στέλεχος, υπεύθυνο σε ζητήματα ασφαλείας της πλατφόρμας, να αποχωρεί από την ομάδα. Η έξοδος της Pappas έρχεται επίσης σε μια κομβική συγκυρία, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε κάθε επίπεδο της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση της εφαρμογής λόγω ισχυρισμών ότι τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών των ΗΠΑ δεν είναι ασφαλή.

Την Πέμπτη, οι νομοθέτες της αμερικανικής Γερουσίας δημοσιοποίησαν μια αποκάλυψη για το TikTok, σημειώνοντας ότι ορισμένες επιχειρηματικές πληροφορίες που σχετίζονται με δημιουργούς περιεχομένου στο TikTok ενδέχεται να αποθηκεύονται στην Κίνα και να μην καλύπτονται από την πρωτοβουλία της εταιρείας, το Project Texas, όσον αφορά την προστασία των δεδομένων εφαρμογών των χρηστών των ΗΠΑ.

Η γερουσιαστής Marsha Blackburn, μία από τις νομοθέτριες που δημοσίευσαν την αποκάλυψη, ανέφερε ότι το γεγονός αυτό «καθιστά ξεκάθαρο ότι τα δεδομένα των Αμερικανών εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένα στην κατασκοπεία του Πεκίνου –παρά τους ισχυρισμούς της παραπλανητικής εκστρατείας δημοσίων σχέσεων του TikTok».

To δημόσιο πρόσωπο του TikTok σε μια κομβική στιγμή

Η Pappas είχε περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια στο TikTok, μεταξύ των οποίων δύο χρόνια ως γενική επιχειρησιακή διευθύντρια και εννέα μήνες ως παγκόσμια προσωρινή επικεφαλής της.

Πρώην εξέχουσα στέλεχος του YouTube, η Pappas απέκτησε έναν ορατό ρόλο στο TikTok ως η δημόσια φωνή και το πρόσωπο της πλατφόρμας όσον αφορά τους δημιουργούς περιεχομένου. Καθώς ο σκεπτικισμός βάθυνε σχετικά με τους δεσμούς του TikTok με την Κίνα μέσω της μητρικής της εταιρείας ByteDance, ωστόσο, η Pappas έφτασε σταδιακά να εκπροσωπεί ολόκληρη την εταιρεία στο ευρύτερο κοινό.

Η ίδια είχε κομβικό ρόλο στο να καθησυχάζει τους χρήστες και τους δημιουργούς του TikTok ότι η πλατφόρμα θα ήταν «εδώ μακροπρόθεσμα», ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο και με τις καταθέσεις της ενώπιον του Κογκρέσου όσον αφορά την υπεράσπιση της εταιρικής δομής της επιχείρησης έναντι των σκεπτικιστών νομοθετών. Η Pappas προσπάθησε επίσης να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο το TikTok χειρίζεται τα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ, με διακριτικές δηλώσεις που, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ακυρώσουν τις υποψίες ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των Αμερικανών για κατασκοπεία ή άλλους σκοπούς.

Η Pappas ανέλαβε ως προσωρινή επικεφαλής του TikTok τον Αύγουστο του 2020, αφού ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, το πρώην στέλεχος της Disney Kevin Mayer, παραιτήθηκε μετά από μόλις τρεις μήνες στο τιμόνι. Η Παππάς έπρεπε να περιηγηθεί σε ένα αβέβαιο και επιδεινούμενο πολιτικό περιβάλλον στην Ουάσιγκτον, καθώς ο τότε Πρόεδρος Donald Trump προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok ή να αναγκάσει προς μια εκποίηση της εταιρείας στο επίκεντρο της αντικινεζικής ατζέντας του.

Αυτές οι προσπάθειες τελικά μπλοκαρίστηκαν στο δικαστήριο, αλλά το TikTok συνέχισε να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στην πλατφόρμα να συνεχίσει να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και κατά τη διακύβερνηση Biden, χωρίς να υπάρξει λύση.

Το τελευταίο διάστημα η δημόσια παρουσία της Pappas είχε υποχωρήσει καθώς ο Chew ανέλαβε ως ο επικεφαλής δημόσιος συνήγορος του TikTok, αλλά η ίδια παρέμεινε μαχητική στην υποστήριξή της για την εταιρεία.

Ως μέρος της ανακοίνωσης της Πέμπτης, ο Chew είπε ότι ο επικεφαλής του προσωπικού της TikTok Adam Presser -πρώην στέλεχος της WarnerMedia, της πρώην μητρικής εταιρείας του CNN- θα γίνει ο επικεφαλής των λειτουργιών της εταιρείας, ενώ η Zenia Mucha, πρώην στέλεχος επικοινωνίας της Disney, θα γίνει Chief Brand της TikTok και Υπεύθυνη Επικοινωνίας που θα επιβλέπει το παγκόσμιο μάρκετινγκ και τις επικοινωνίες.

Στο σημείωμα προς τους εργαζομένους, η Pappas εξέφρασε υπερηφάνεια που βοήθησε στην οικοδόμηση μιας πλατφόρμας που προσεγγίζει πλέον περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *