Έκθεση UBS για την παγκόσμια οικονομία | Προετοιμαστείτε για ένα αρκετά πιο αδύναμο δολάριο

Έκθεση UBS για την παγκόσμια οικονομία | Προετοιμαστείτε για ένα αρκετά πιο αδύναμο δολάριο

Έκθεση UBS για την παγκόσμια οικονομία | Προετοιμαστείτε για ένα αρκετά πιο αδύναμο δολάριο

Χωρίς αμφιβολία, μετά από ένα εξαιρετικά επώδυνο και ιδιαιτέρως ασταθές 2022, οι μετοχές περνούν στην αντεπίθεση, καθώς το πρώτο εξάμηνο ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των αγορών. Η αστάθεια στα χρηματιστήρια αξιών ήταν η χαμηλότερη από την εποχή της πανδημίας και τα κέρδη των ανεπτυγμένων αγορών ανήλθαν σε υψηλό διψήφιο ποσοστό.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στην έκθεση της με τίτλο «Balancing Act», στην οποία περιγράφει τις προοπτικές του δεύτερου τριμήνου, η UBS, αναρωτιέται, «Και τώρα τι; Η ηρεμία πριν την καταιγίδα; Ή το τέλος της “χειρότερης ύφεσης” που τελικά δεν ήρθε ποτέ; Στο εξής πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα κληθούν να επιδοθούν σε ασκήσεις ισορροπίας».

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ελβετικού επενδυτικού κολοσσού, υπάρχει ένα μονοπάτι ανόδου για τις μετοχές, αλλά είναι στενό και έρχεται με κινδύνους: Η οικονομική ανάπτυξη δεν θα είναι ούτε τόσο ισχυρή ώστε να αναγκάσει τη Federal Reserve στις ΗΠΑ σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ούτε τόσο αδύναμη ώστε να προκαλέσει φόβους για ύφεση.

Σύμφωνα με τη UBS, η Ιαπωνία είχε καιρό να πρωταγωνιστήσει στις αγορές. Το 2023 ωστόσο είναι αναμφίβολα η χρονιά των ιαπωνικών μετοχών που έχουν δώσει απόδοση 24,3% από τις αρχές του έτους. Οι μετοχές τόσο της Ευρωζώνης όσο και των ΗΠΑ έχουν να επιδείξουν κέρδη της τάξης του 15%, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι μετοχές έχουν ενισχυθεί πάνω από 13%. Την ίδια ώρα ο χρυσός, ένα παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων και οικονομικής αβεβαιότητας, εμφανίζει άνοδο λίγο μεγαλύτερη του 7%. Όσο για το πετρέλαιο έχει δει την τιμή του να κάνει βουτιά άνω του 9%.

Αυτό, ωστόσο, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έκθεση της UBS είναι ότι ο ελβετικός κολοσσός εκφράζει την προτίμησή της στο ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι αναλυτές της διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την επιτοκιακή πολιτική της Fed και αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν το «προτιμούν» τη δεδομένη στιγμή με τις συγκεκριμένες μακροοικονομικές συγκυρίες.

Οι αγορές αναμένουν τα μακροοικονομικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας για επιβεβαίωση (ή όχι) υψηλότερων επιτοκίων προς το τέλος του έτους. Το μήνυμα από τις κεντρικές τράπεζες είναι σαφές: Τα επιτόκια χρειάζεται να αυξηθούν περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό αντανακλάται στις προσδοκίες υψηλότερων επιτοκίων, οι οποίες έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές συναλλάγματος το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να κάνουν περισσότερα σε σύγκριση με την Federal Reserve, η οποία έχει αρχίσει να προσαρμόζει το επιτόκιο πολιτικής της, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αδυναμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Επιπλέον, η κακή απόδοση του γεν το οποίο δεν προτιμάται από την UBS, οφείλεται κυρίως στην χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας, όπου οι προσδοκίες για σύσφιγξη είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να «δει» περαιτέρω πτώση παγκοσμίως ενώ η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ασθενής. Ανακοινώσεις δεδομένων την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα, όπως τα flash PMI παγκοσμίως, ο PCE (δείκτης δαπανών) των ΗΠΑ, οι μετρήσεις ΔΤΚ για τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, θα αποτελέσουν κρίσιμους παράγοντες για το που κατευθύνεται η οικονομία. Αλλά είναι πολύ νωρίς σε μακροοικονομικό επίπεδο, ώστε να αλλάξουν οι προσδοκίες για τα επιτόκια ουσιαστικά την επόμενη εβδομάδα.

H ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα δοκιμάσει τα υψηλά του Απριλίου γύρω από το εύρος του 1,10, ενώ η ισοτιμία ευρώ ελβετικού φράγκου θα κινηθεί περίπου στο 0,99.
Επιπλέον, συστήνει ως μια καλή επιλογή την ισοτιμία στερλίνας δολαρίου στα επίπεδα του 1,24 ή και πιο κάτω.

Τέλος, η UBS έχει 7 προτάσεις προς τους επενδυτές:
1. Προμηθευτείτε ποιοτικά ομόλογα. Τα πιο ανθεκτικά από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν τις αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ευκαιρίες υπάρχουν τόσο στα κρατικά ομόλογα όσο και στα εταιρικά επεδυτικής βαθμίδας, ενώ της προσοχής των επενδυτών αξίζουν και τα λεγόμενα «βιώσιμα» ομόλογα, τα οποία συνδέονται με project βιώσιμης ανάπτυξης.

2. Αναζητήστε διαφοροποίηση και διάρκεια στις πηγές εισοδήματος. Οι πιστωτικές αγορές των αναδυόμενων οικονομιών είναι μία επιλογή με την οποία οι επενδυτές μπορούν να επιτύχουν διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους. Η UBS βλέπει επίσης ευκαιρίες σε ποιοτικές μετοχές που πληρώνουν μερίσματα.

3. Ψάξτε και μελετήστε ευκαιρίες στους ουραγούς των μετοχών. Τα κέρδη στο χρηματιστήριο έχουν πρόσφατα επικεντρωθεί σε λίγους κλάδους με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα στις αποτιμήσεις. Οι επενδυτές μπορούν να στραφούν σε πιο «φθηνές» επιλογές, με τη UBS να περιμένει ότι το χάσμα των αποτιμήσεων θα κλείσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο με την άνοδο να είναι πιο ευρεία.

4. Προετοιμαστείτε για ένα πιο αδύναμο δολάριο. Τους επόμενους μήνες αναμένεται υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων. Οι αναλυτές της UBS προτείνουν γιεν Ιαπωνίας, ευρώ, βρετανική λίρα και ελβετικό φράγκο.

5. Βρείτε εναλλακτικές λύσεις. Η ελβετική τράπεζα συνιστά την εξισορρόπηση ενός παραδοσιακού χαρτοφυλακίου με τοποθετήσεις σε εναλλακτικές επενδύσεις. Τα hedge funds επιτρέπουν στους επενδυτές να αντιμετωπίσουν ή ακόμη και να επωφεληθούν από, εξαρθρώσεις στις αγορές σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

6. Επενδύστε σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία. Η Fed θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να αφήσει τον πληθωρισμό να παραμείνει συγκρατημένα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη περίοδο. Εάν η λεπτή ισορροπία της οικονομικής σταθερότητας και της σταθερότητας των τιμών διαταραχθεί από φόβους για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό τότε οι επενδύσεις σε υποδομές, εμπορεύματα και ακίνητα μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας.

7. Ψήφος σε «βιώσιμες» επενδύσεις: Πράσινες επενδύσεις, δεσμεύσεις απανθρακοποίησης, ρυθμιστικό πλαίσιο και καταναλωτικό κλίμα εξακολουθούν να ευνοούν τη στροφή σε sustainable στοιχεία ενεργητικού. Βιώσιμα ομόλογα, ομόλογα συνδεόμενα με ESG, επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες που μπορούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης του νερού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *