Τι συμβαίνει με τη βενζίνη; | Γιατί είναι τοσο ακριβή; | 10 Απαντήσεις σε όσα θέλετε να μάθετε

Πίνακας Περιεχομένων

Τι συμβαίνει με τη βενζίνη; | Γιατί είναι τοσο ακριβή η βενζίνη; | Απαντήσεις σε όσα θέλετε να μάθετε
Τι συμβαίνει με τη βενζίνη; | Γιατί είναι τοσο ακριβή η βενζίνη; | Απαντήσεις σε όσα θέλετε να μάθετε

Γιατί η Κύπρος πουλάει φθηνότερα αφού αγοράζει από το ίδιο διυλιστήριο με τον Έλληνα πρατηριούχο; Γιατί η βενζίνη είναι ακριβότερη συγκριτικά με τον Μάρτιο που το βαρέλι του πετρελαίου είχε φτάσει στα 120 δολάρια; Πώς λειτουργεί το “πλαφόν” στην ελληνική αγορά;

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Γιατί δύο πρατήρια στην ίδια γειτονιά έχουν τόσο διαφορετική τιμή και που οφείλεται η εκτόξευση των τιμών στα νησιά; Υπάρχει αισχροκέρδεια; Γίνεται λαθρεμπόριο; Με την μέση τιμή της αμόλυβδης να σπάει κάθε όριο, σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο, η τιμή των καυσίμων κίνησης μετατρέπεται σε πρόβλημα πρώτης γραμμής ειδικά ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ποιες είναι όμως οι απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που τίθενται αυτή τη στιγμή;

Γιατί η αμόλυβδη είναι ακριβότερη τώρα που η διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι στα 110 δολάρια το βαρέλι από ότι ήταν στα 120 δολάρια το βαρέλι;

Διότι εκτός από την τιμή του βαρελιού παίζει ρόλο και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας έναντι του αμερικανικού και αυτό καθιστά ακριβότερα όλα τα προϊόντα που τιμολογούνται σε δολάριο με κυριότερο φυσικά το πετρέλαιο άρα και το σύνολο των καυσίμων.

Έχει βάλει η κυβέρνηση “πλαφόν” στα καύσιμα;

Ο νόμος προβλέπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και όχι στην τιμή. Είναι εντελώς διαφορετικό. Δηλαδή, ο πρατηριούχος δεν υποχρεούται να πουλάει το καύσιμο σε μια συγκεκριμένη τιμή. Υποχρεούται να μην αυξήσει το ποσοστό του κέρδους του σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Άρα, αν το βαρέλι του πετρελαίου συνεχίσει να ακριβαίνει ή αν το ευρώ συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, η βενζίνη θα γίνεται ολοένα και ακριβότερη.

Υπάρχουν παραβιάσεις της νομοθεσίας;

Υπάρχουν και μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέος κατάλογος προστίμων που επιβλήθηκαν είτε για λαθρεμπορία είτε για αισχροκέρδεια. Ονόματα παραβατών δεν αναμένεται να ανακοινωθούν παρά μόνο αν το πρόστιμο που θα επιβληθεί ξεπεράσει το όριο των 50.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει η σημερινή νομοθεσία μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Γιατί η Ελλάδα έχει ακριβότερο καύσιμο από άλλες χώρες και ειδικά συγκριτικά με την Κύπρο ή την Βουλγαρία που είναι και στη γειτονιά μας;

Είναι καθαρά θέμα φόρων. Εφαρμόζουμε (24%) έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη και έναν από τους 2-3 υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη. Η αναλογία των φόρων στο καύσιμο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 53% που σημαίνει ότι σε κάθε λίτρο που κοστίζει 2,2 ευρώ, ο φόρος είναι πάνω από 1,13 ευρώ.

Γιατί δύο πρατήρια στην ίδια γειτονιά μπορεί να πωλούν σε εντελώς διαφορετική τιμή το καύσιμο;

Η τιμή διαμορφώνεται με βάση την τιμή χονδρικής βάσει της οποίας γίνεται ο ανεφοδιασμός του πρατηρίου. Τα πρατήρια δεν κάνουν όλα την ίδια ημέρα ανεφοδιασμό και γι’ αυτό γίνονται αισθητές μεγάλες διαφορές ειδικά σε περιόδους που οι ανατιμήσεις από τη μια ημέρα στην άλλη είναι πολύ μεγάλες. Φυσικά, μεγάλες διαφορές μπορεί να οφείλονται και στο γεγονός ότι κάποιοι επιδίδονται στο σπορ του λαθρεμπορίου και χρησιμοποιούν τις πολύ χαμηλές τιμές ως “κράχτη” για να μαζέψουν πελατεία. Ο κατάλογος των ελέγχων που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ για το πρώτο τρίμηνο, ήταν αποκαλυπτικός.

Γιατί στα νησιά υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή;

Για πολλούς λόγους. Πρώτον είναι αυξημένο το μεταφορικό κόστος καθώς απαιτείται η μεταφορά με καράβι. Δεύτερον ο ανεφοδιασμός δεν είναι τόσο τακτικός οπότε αν μια παραγγελία γίνεται ενώ η τιμή χονδρικής είναι στα ύψη, αυτή η τιμή θα μείνει στην αντλία για πολλές μέρες. Και τρίτον διότι στα νησιά είναι σαφώς μικρότερος ο ανταγωνισμός (ή και ανύπαρκτος) σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας.

Και γιατί σε κάποια νησιά η τιμή είναι χαμηλότερη συγκριτικά με κάποια άλλα;

Σε πέντε νησιά της χώρας εξακολουθεί και ισχύει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Σε αυτά λοιπόν είναι προφανές ότι η βενζίνη κοστίζει λιγότερο. Επίσης, τα μεγαλύτερα νησιά έχουν περισσότερο ανταγωνισμό άρα και η τιμή διαμορφώνεται χαμηλότερα. Επίσης, παίζει ρόλο η απόσταση και κατά συνέπεια το μεταφορικό κόστος.

Υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί η φορολογία;

Είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Για να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Επίσης, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ένα οριζόντιο μέτρο το οποίο ευνοοεί το ίδιο όλους. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν θέλει την μείωση των φόρων στα καύσιμα. Πιθανότερο είναι είτε να παραταθεί η επιδότηση μέσω της κάρτας καυσίμων (δηλαδή να υπάρξει και δεύτερος γύρος επιδοτήσεων) ή να δούμε και στην αμόλυβδη επιδότηση απευθείας στην πηγή όπως συνέβη και με το πετρέλαιο κίνησης το οποίο επιδοτείται με 15 λεπτά το λίτρο.

Screenshot 2020 04 15 1480174 petrelaio 930 new3 jpg JPEG εικόνα 930 × 465 εικονοστοιχεία
Τι συμβαίνει με τη βενζίνη; | Γιατί είναι τοσο ακριβή η βενζίνη; | Απαντήσεις σε όσα θέλετε να μάθετε

Οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν;

Τρεις είναι οι καθοριστικοί παράγοντες. Πρώτον η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Δεύτερον η διεθνής τιμή του βαρελιού και τρίτον η φορολογία. Αν το ευρώ συνεχίσει να πέφτει έναντι του δολαρίου ή αν το βαρέλι αναρριχηθεί και πάλι προς τα υψηλά του Μαρτίου (δηλαδή πάνω από τα 120 δολάρια) τότε ναι θα δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές. Άλλωστε, νέες ανατιμήσεις αναμένονται και αυτή την εβδομάδα. Αν από την άλλη η κυβέρνηση αποφασίσει να παρέμβει με απευθείας επιδότηση στην τιμή της αμόλυβδης όπως έκανε και με το πετρέλαιο κίνησης, τότε η τιμή μπορεί να υποχωρήσει.

Υπάρχει περίπτωση να μπουν περιορισμοί στις μετακινήσεις;

Είναι μια συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες ιδέες όπως η αύξηση της τηλεργασίας, η θέσπιση περισσότερων ημερών χωρίς αυτοκίνητο, ή η μείωση των ορίων ταχύτητας στους μεγάλους δρόμους προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση καυσίμου

πληροφορίες από το άρθρο του Άρη Παπαθανασίου για το thetoc

4 thoughts on “Τι συμβαίνει με τη βενζίνη; | Γιατί είναι τοσο ακριβή; | 10 Απαντήσεις σε όσα θέλετε να μάθετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *