Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος δεν θα είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, όπως ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης
Την απόφαση να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές του 2023 έχουν λάβει αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους έχουν επιλέξει να μπουν στη μάχη του σταυρού και κάποιοι αμφιταλαντεύονται.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η αποσαφήνιση του εκλογικού ορίζοντα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άνοιξη του 2023 διευκόλυνε στην αποσυμπίεση του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενόψει του ενδεχόμενου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όσον αφορά τις προθέσεις και τις αποφάσεις των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι είναι λίγο λιγότεροι από το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι υπουργοί Επικρατείας και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος δεν θα είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, διατηρώντας τον ενεργό ρόλο τους στο πλαίσιο της κυβέρνησης αλλά και της εκλογικής μάχης που θα δώσει η ΝΔ. Σε αυτούς προστίθεται και το όνομα του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος φέρεται τελικά να επιλέγει να μην είναι υποψήφιος (το όνομά του ακουγόταν για την Α’ Αθηνών), ενώ δεν θα θέσει υποψηφιότητα και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
Στην ίδια «γραμμή» θα κινηθεί και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς αμφιταλαντεύεται για το αν θα κατέλθει ως υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπως έχει ακουστεί, ή όχι. Δεν έχουν αποσαφηνιστεί και οι προθέσεις του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εκδηλώνεται από την πλευρά του κάποια κινητικότητα στην εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας.
Μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να μην πολιτευθούν στις προσεχείς εκλογές είναι και ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, όπως και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, ενώ δεν έχουν ακουστεί ενόψει εκλογών και τα ονόματα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για τις δημόσιες επενδύσεις Γιάννη Τσακίρη και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.
Πρόθεση να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές δεν έχει εκδηλώσει ούτε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, την οποία κάποιες πληροφορίες θέλουν να ενδιαφέρεται να δώσει για άλλη μια φορά τη μάχη των ευρωεκλογών.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Οσον αφορά τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τα σενάρια τον φέρουν να προκρίνεται για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, λόγω και του ρόλου που λέγεται ότι θα αναλάβει κατά την προεκλογική περίοδο (κυβερνητικός εκπρόσωπος), όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, αν και οι δύο υπουργοί προετοιμάζονταν τους προηγούμενους μήνες για τη μάχη του σταυρού στην Α’ Αθήνας.
Οσον αφορά τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς που πήραν την απόφαση να δώσουν τη μάχη του σταυρού, αυτοί είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην Ανατολική Αττική, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιώς, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική και η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, περιφέρεια όπου θα «κατέβει» και ο πρώην εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Γιατί συμβαίνει αυτό
Το θέμα φαίνεται πως είναι απλό και καταλήγει στο χρήμα που θα απαιτηθεί να ξοδέψουν οι νυν υπουργοί αν αποφασίσουν να κατεβούν υποψήφιοι με σταυρό. Τα ποσά για τον προεκλογικό αγώνα ενός υποψηφίου βουλευτή είναι υψηλά κι αν συνυπολογίσει κανείς τη δεδομένη μείωση εδρών που θα έχει η Νέα Δημοκρατία, σκέφτεται κανείς πως μάλλον θα είναι πεταμένα λεφτά. Ας το εξηγήσουμε λίγο καλύτερα.
Για να έχουμε Αυτοδύναμη Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, το πρώτο βήμα είναι να είναι πρώτο κόμμα στην πρώτη εκλογική διαδικασία με απλή αναλογική, και το δεύτερο βήμα είναι να φτάσει -περίπου- στο 38% στη δεύτερη εκλογική διαδικασία με ελαφρώς ενισχυμένη αναλογική (με κλιμακωτό σύστημα «bonus»).
Αν η ΝΔ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με ενισχυμένη αναλογική δεν πάρει ποσοστό αυτοδυναμίας, τότε θα αναγκαστεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας (λογικά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή την Ελληνική Λύση σε περίπτωση ανάγκης).
Βλέπουμε λοιπόν πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα εχει τις 157 έδρες που κέρδισε στις εκλογές του 2019 , σίγουρα θα έχει λιγότερες που σημαίνει πως περιορίζεται η δυνατότητα εκλογής, ειδικά σε περιφέρειες με υψηλό ανταγωνισμό (βλ. Β Αθηνών).
Τα στοιχήματα, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Μετά τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (οι έδρες του Επικρατείας αυξάνονται στις 15 από 12 και χάνουν από μία έδρα η Α’ Αθήνας, ο Νότιος Τομέας και η Αχαΐα), αρχίζουν τα «στοιχήματα» για το αν και πού θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στις εκλογικές περιφέρειες λόγω πληθυσμιακών μεταβολών.
Εξελίξεις από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε θα επισημοποιηθούν τα οριστικά δεδομένα της ψηφιακής απογραφής.
Και ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια της ηγεσίας του Εσωτερικών το αν πράγματι θα υπάρξουν αποφάσεις για ανακατανομή εδρών (εντός ενός έτους από την τελευταία απογραφική πράξη όπως προβλέπεται), ενημερωμένες πηγές εκφράζουν την πεποίθηση ότι Μαξίμου και υπουργείο θα «τρέξουν» τις επόμενες εκλογές – του 2023 κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη -, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στις βουλευτικές έδρες από τις πληθυσμιακές αυξομειώσεις το 2021.
Αλλάζοντας άρα τη σημερινή αποτύπωση του εκλογικού χάρτη, όσο κι αν αυτό προδιαγράφει αλλαγές στρατηγικής και εκ νέου σχεδιασμούς από όλα τα κόμματα.
Όπως ήδη αναφέραμε στη λίστα των χαμένων εδρών σχεδόν προεξοφλείται ότι θα μπει η Α’ Αθηνών που θα βρεθεί – εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις – με 12 έδρες. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται η Κοζάνη (πιθανό δηλαδή να εκλέγει τέσσερις βουλευτές από πέντε σήμερα) όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά τουλάχιστον 4.200 ανθρώπους, η Μαγνησία (πέντε έδρες από έξι σήμερα) όπου μειώθηκε ο πληθυσμός και στους πέντε δήμους, η Φθιώτιδα όπου βρίσκονται πληθυσμιακά κάτω και οι επτά δήμοι καθώς και η Αρκαδία αν και πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες έδρες στην υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Περιθώρια αύξησης εδρών διαμορφώνονται επίσης σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης ενώ αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφασιστεί για την Ανατολική Αττική (αύξηση 2,8% του πληθυσμού) που καιρό τώρα προσελκύει το ενδιαφέρον υποψηφίων. Στην ίδια κατηγορία θεωρείται ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (+1,1%).
Κατακλείδα
Ανθρωποι που δεν γνωρίζουν την πολιτική από την πλευρά του υποψηφίου βουλευτή (δεν κρίνουμε το υπουργικό τους έργο) και δεν έχουν απαραίτητα έρεισμα στην τοπική κοινωνία, δύσκολα θα μπορέσουν να εκλεγούν ειδικά όταν οι έδρες μειώνονται.
Παράδειγμα ο Νότιος Τομέας της Β Αθηνών που έχει εν ενεργεία βουλευτές τους :
Με λιγότερες έδρες (λόγω εκλογικού νόμου και δεδομένης μείωσης του ποσοστού της ΝΔ) καταλαβαίνει κανείς πως θα γίνει μεγάλη μάχη για την εκλογή.
Αυτή τη μάχη μάλλον κάποιοι υπουργοί φοβούνται ότι θα την χάσουν.