Εκλογές με λίστα | Πότε γίνονται εκλογές με λίστα | Τι είναι οι εκλογές με λίστα | Ποια η διαφορά με το σταυρό προτίμησης

Last updated on 1 Δεκεμβρίου, 2022 at 01:35 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Εκλογές με λίστα | Πότε γίνονται εκλογές με λίστα| Τι είναι οι εκλογές με λίστα | Ποια η διαφορά με το σταυρό προτίμησης

Η αρθρογραφία των ημερών κυριαρχείται από τις εκλογές που έρχονται με έμφαση στην ημερομηνία που θα γίνυον. . Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τον χρόνο παρά μόνο ο Πρωθυπουργός . Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι πως οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι με λίστα .

Ας δούμε λοιπόν πότε γίνονται εκλογές με λίστα, τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποια η διαφορά με το σταυρό προτίμησης.

Πότε γίνονται εκλογές με λίστα

Εκλογές με λίστα ή με δεσμευμένο συνδυασμό όπως είναι η σωστή ονομασία, γίνονται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα όταν αυτές γίνονται μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές.

Πρόσφατα παραδείγματα είχαμε στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου του 2012 οι οποίες έγιναν με λίστα από τα κόμματα, χωρίς σταυρό προτίμησης. Αυτό διότι είχαν περάσει λιγότερο από 2 μήνες από τις προηγούμενες (6 Μαΐου).

Αντιστοίχως και στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015 αφού  είχαν περάσει 6 μήνες μόνο από τις προηγούμενες εκλογές (25 Ιανουαρίου).

Το όφελος από τις εκλογές με λίστα, το έχουν κυρίως οι υποψήφιοι βουλευτές οι οποίοι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν συνεχώς ποσά για τον προεκλογικό τους αγώνα. Γιατί αυτό;

Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός προφανώς δεν υπολογίζεται.

Πώς δίδονται οι έδρες;

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Περισσότεροι ψήφοι για το κόμμα, περισσότεροι οι βουλευτές που εκλέγονται από τη λίστα.

Οι κομματικές προεκτάσεις στις εκλογές με λίστα

Αναφέραμε πριν πως τα κόμματα ορίζουν τη σειρά των υποψηφίων, αν δεν γίνει αλφαβητικά. Είναι λογικό πως όταν έχουμε πρόωρες εκλογές δύσκολα ένα εκλεγμένος βουλευτής δεν θα είναι εκ νέου σε εκλόγιμη θέση στη λίστα. Όχι ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα αυτό στο κόμμα, απλά θα δημιουργηθούν κομματικά ζητήματα λίγο πριν τις κάλπες.

Ωστόσο πάντοτε πρέπει το κόμμα να σκέφτεται το εξής. Ένας υποψήφιος που γνωρίζει ότι δεν είναι σε εκλόγιμη θέση, πιθανώς να μην επιδείξει την ίδια… ‘θέρμη’ στον κομματικό, προεκλογικό αγώνα.

Γι αυτούς τους λόγους θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως οι εκλογές με λίστα έχουν σκοπό την ανάδειξη του πολιτικού κόμματος που θα κυβερνήσει και του Πρωθυπουργού, όχι των βουλευτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *