Εκλογές με λίστα. Πότε γίνονται,τι ακριβώς είναι και ποια η διαφορά με το σταυρό προτίμησης.

εκλογές με λίστα

Η αρθρογραφία των ημερών κυριαρχείται από το ενδεχόμενο εκλογών, είτε τον Ιούλιο είτε το Σεπτέμβριο. Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει αν θα γίνουν , γνωρίζουμε όμως ότι θα είναι με λίστα. Ας δούμε λοιπόν πότε γίνονται εκλογές με λίστα, τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποια η διαφορά με το σταυρό προτίμησης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Πότε γίνονται εκλογές με λίστα

Εκλογές με λίστα ή με δεσμευμένο συνδυασμό όπως είναι η σωστή ονομασία, γίνονται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα όταν αυτές γίνονται μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές.

Πρόσφατα παραδείγματα είχαμε στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου του 2012 οι οποίες έγιναν με λίστα από τα κόμματα, χωρίς σταυρό προτίμησης. Αυτό διότι είχαν περάσει λιγότερο από 2 μήνες από τις προηγούμενες (6 Μαΐου).

Αντιστοίχως και στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015 αφού  είχαν περάσει 6 μήνες μόνο από τις προηγούμενες εκλογές (25 Ιανουαρίου).

Το όφελος από τις εκλογές με λίστα, το έχουν κυρίως οι υποψήφιοι βουλευτές οι οποίοι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν συνεχώς ποσά για τον προεκλογικό τους αγώνα. Γιατί αυτό;

Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός προφανώς δεν υπολογίζεται.

Πώς δίδονται οι έδρες;

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Περισσότεροι ψήφοι για το κόμμα, περισσότεροι οι βουλευτές που εκλέγονται από τη λίστα.

Οι κομματικές προεκτάσεις στις εκλογές με λίστα

Αναφέραμε πριν πως τα κόμματα ορίζουν τη σειρά των υποψηφίων, αν δεν γίνει αλφαβητικά. Είναι λογικό πως όταν έχουμε πρόωρες εκλογές δύσκολα ένα εκλεγμένος βουλευτής δεν θα είναι εκ νέου σε εκλόγιμη θέση στη λίστα. Όχι ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα αυτό στο κόμμα, απλά θα δημιουργηθούν κομματικά ζητήματα λίγο πριν τις κάλπες.

Ωστόσο πάντοτε πρέπει το κόμμα να σκέφτεται το εξής. Ένας υποψήφιος που γνωρίζει ότι δεν είναι σε εκλόγιμη θέση, πιθανώς να μην επιδείξει την ίδια… ‘θέρμη’ στον κομματικό, προεκλογικό αγώνα.

Γι αυτούς τους λόγους θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως οι εκλογές με λίστα έχουν σκοπό την ανάδειξη του πολιτικού κόμματος που θα κυβερνήσει και του Πρωθυπουργού, όχι των βουλευτών.

5 thoughts on “Εκλογές με λίστα. Πότε γίνονται,τι ακριβώς είναι και ποια η διαφορά με το σταυρό προτίμησης.

  1. Παράθεμα: Εκλογές | Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές | Έγγραφο από τη Διαύγεια - De-Facto
  2. Παράθεμα: Τι είναι η απλή αναλογική;Ποιος είναι ο νέος εκλογικός νόμος;Γιατί έχουμε 300 βουλευτές; - De-Facto
  3. Παράθεμα: Σαρωτικός ανασχηματισμός και μετά εκλογές;Ποιοι μιλούν για Συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2020; - De-Facto
  4. Παράθεμα: «Πόσους μπορεί να εξυπηρετήσει ένας απλός βουλευτής; | Οι υπουργοί τακτοποιούν πάντοτε αβέρτα» - De-Facto
  5. Παράθεμα: Εν ενεργεία Υπουργοί - Υποψήφιοι Βουλευτές | Θέλουν να παραμείνουν… εξωκοινοβουλευτικοί | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.