The Wall Street Journal | Tι συμβαίνει με το Tether | Το μεγαλύτερο λεγόμενο stablecoin που συνδέεται με το δολάριο

The Wall Street Journal | Tι συμβαίνει με το Tether | Το μεγαλύτερο λεγόμενο stablecoin που συνδέεται με το δολάριο

Mερικές εταιρείες επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των Fir Tree Partners και Viceroy Research LLC, έχουν στοιχηματίσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες ότι η τιμή του Tether θα πέσει, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το Tether είναι το πιο δημοφιλές νόμισμα για διαπραγμάτευση bitcoin και υποτίθεται ότι έχει μια σταθερή αξία συνδεδεμένη με το δολάριο ΗΠΑ.

Βy Peter Rudegeai/The Wall Street Journal

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Κάποια hedge funds κανόνισαν σύντομες πωλήσεις πρόσδεσης με την Genesis Global Trading Inc., μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες κρυπτογράφησης για επαγγελματίες επενδυτές, δήλωσε ο Matt Ballensweig, συνεπικεφαλής συναλλαγών και δανεισμού της Genesis. Περίπου δώδεκα ταμεία συζητούσαν να κάνουν το ίδιο με τη Genesis, αλλά πολλά δεν προχώρησαν, είπε ο κ. Ballensweig.

Με περίπου 82 δισεκατομμύρια δολάρια Tether σε κυκλοφορία, το Tether είναι το μεγαλύτερο λεγόμενο stablecoin, ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που συνδέεται με το δολάριο και υποστηρίζεται από αποθέματα μετρητών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων.

εικόνα

Οι μικροπωλητές ακολουθούν μια ομάδα από ρυθμιστικές αρχές, νομοθέτες, εισαγγελείς, ενάγοντες δικηγόρους και ερασιτέχνες ειδήμονες που έχουν περάσει μήνες ή χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσπαθώντας να ανακαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με ένα κρυπτονόμισμα του οποίου η χρήση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη διαφάνειά του.

Το Tether δεν είναι γνωστό όνομα, αλλά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης. Οι έμποροι σε μεγάλα χρηματιστήρια χρησιμοποιούν συχνά το Tether ως ευκολότερο τρόπο αγοράς κρυπτογράφησης παρά μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή τραπεζικών εμβασμάτων.

Ένας εκπρόσωπος της Τether είπε ότι οι πωλητές ανοικτών πωλήσεων φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα «έξυπνο σχέδιο για την άντληση κεφαλαίων από αυτούς που είναι λιγότερο ενημερωμένοι, αξιοποιώντας την παραπληροφόρηση με τελικό στόχο την είσπραξη μιας αμοιβής διαχείρισης».

«Το Tether έχει υποβληθεί σε στρες τεστ επανειλημμένα και έχει περάσει με μεγάλη επιτυχία. Κατά τη διάρκεια τέτοιων γεγονότων, το δέσιμο του παρέμενε σταθερό, όλες οι εξαγορές τηρήθηκαν και ακόμη και η τιμή στις ανταλλαγές παρέμεινε σταθερή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αυτή η σταθερότητα τιμών -Tο tether δεν διαπραγματεύτηκε χαμηλότερα από 0,999 σεντ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το περασμένο έτος- σημαίνει ότι τα στοιχήματα των short sellers δεν έχουν ακόμη αποδώσει. Και οι περισσότεροι από τους αρχικούς πελάτες της Genesis έχουν αποχωρήσει από το αρχικό εμπόριο, είπε η Genesis, αν και ορισμένοι επενδυτές ήθελαν να συζητήσουν τρόπους σύντομης σύνδεσης τις τελευταίες εβδομάδες. Το βραχυκύκλωμα της πρόσδεσης του Fir Tree αναφέρθηκε νωρίτερα από το Bloomberg News.

Οι πωλητές short στοιχηματίζουν ότι το χαρτοφυλάκιο των 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στηρίζει την αξία του Τether, τώρα είναι το μέγεθος ενός μεγάλου αμοιβαίου κεφαλαίου χρηματαγοράς, κινδυνεύει με απώλειες που η μητρική εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις short θέσεις.

timthumb.php

Ο εκπρόσωπος της Tether είπε ότι η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διαφάνεια.

«Η Tether διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο συντηρητικών, διαφοροποιημένων, ρευστών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Tether. Είπε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του αποθεματικού ταμείου υπερέβαιναν τις υποχρεώσεις τους.

Οι ρυθμιστικές αρχές, οι νομοθέτες και άλλοι επικριτές κατηγόρησαν το Tether ότι είναι πολύ αδιαφανές. Η Τether Holdings Ltd., η μητρική της εταιρεία, έχει υποσχεθεί πλήρη έλεγχο των αποθεματικών της εδώ και χρόνια, αλλά δεν έκανε ποτέ. Χρειάστηκε μια πολυετής έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και μια ενδεχόμενη διευθέτηση 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων των κατηγοριών ότι η Tether παραπλάνησε πελάτες, για να αποκαλύψει η Tether τι κατέχει σε γενικούς μόνο όρους κάθε τρίμηνο μέσω της λογιστικής της εταιρείας. Για να αποτρέψει περισσότερες αποκαλύψεις, ακόμη και πεζά θέματα, όπως το όνομα του επικεφαλής επενδύσεων, η Tether έχει προσφύγει στο δικαστήριο για να μπλοκάρει αιτήματα για δημόσια αρχεία σχετικά με την επιχείρησή της.

Η Tether είπε ότι η παροχή πλήρους ελέγχου παραμένει προτεραιότητα. Δεν παραδέχτηκε καμία αδικοπραγία στο πλαίσιο του διακανονισμού της με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Οι δικηγόροι της Tether υποστήριξαν σε δικαστικές καταθέσεις ότι η πρόσθετη αποκάλυψη των επενδύσεών της σε αποθεματικά θα έβλαπτε την ανταγωνιστική της θέση στην αγορά και ότι η αποκάλυψη του ονόματος του επικεφαλής επενδυτικού της διευθυντή θα «αποτελούσε αδικαιολόγητη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής».

Εάν το διακριτικό πρόσδεσης “υποστηρίζεται ένα προς ένα, πηγαίνετε και αποκαλύψτε το”, δήλωσε ο Fraser Perring, ιδρυτικός εταίρος στη Viceroy, ο οποίος προηγουμένως εντόπισε λογιστικά προβλήματα στη γερμανική εταιρεία fintech Wirecard AG προτού καταρρεύσει. «Γνωρίζουμε ότι όλοι οι πολύ καλοί μας, έχουν μπερδέψει κάτι».

«Σίγουρα η διοίκηση, για να διαλύσει αυτόν τον φόβο, θα μπορούσε να δημοσιεύσει ακριβώς κάθε στοιχείο γραμμής», είπε ο κ. Perring.

Το Τether απελευθερώνει νέα Tokens tether όταν λαμβάνει ένα αντίστοιχο ποσό δολαρίων από πελάτες. Στη συνέχεια επενδύει αυτά τα έσοδα σε αποθεματικά που υποστηρίζουν τα μάρκες, ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τόσο ασφαλείς επενδύσεις, όπως μετρητά και βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ, όσο και πιο ριψοκίνδυνες, συμπεριλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων IOU γνωστά ως εμπορικά χρεογράφα, εξασφαλισμένα δάνεια σε εταιρείες και άλλα κρυπτονομίσματα.

Ορισμένοι μικροπωλητές πιστεύουν ότι ένα μέρος των εμπορικών χαρτιών της Tether, που ανήλθαν συνολικά στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2021 και αποτελούσαν λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των αποθεματικών της Tether, προήλθε από ασταθείς Κινέζους κατασκευαστές ακινήτων. Η παραπαίουσα κινεζική αγορά ακινήτων και οι ανησυχίες για τα υπερβολικά επίπεδα χρέους των κατασκευαστών έχουν οδηγήσει σε εκποιήσεις και υποβαθμίσεις των ομολόγων τους.
Η Tether ανέφερε ότι έχει συνειδητά μειώσει τα εμπορικά χαρτιά της από τη συμφωνία της με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 21% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πιστωτική έκθεση σε Κινέζους κατασκευαστές ακινήτων, η Tether αναφέρθηκε σε Έκθεση Ιανουαρίου από το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Coinbase που εξέτασε τι αποκάλυψε η Tether σχετικά με το εμπορικό της χαρτί. Αυτή η έκθεση ανέφερε ότι ακόμη και αν η Tether «είχε στην κατοχή της οποιεσδήποτε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που σχετίζονται με αδύναμους κλάδους, όπως η κινεζική ακίνητη περιουσία, δεν θα ήταν πλέον στο χαρτοφυλάκιό της, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει μεγάλο μέρος αυτού του χρέους, σε βαθμό υποεπένδυσης, την περασμένη χρονιά.”

Ένας πωλητής ανοικτών αγορών βλέπει επίσης προβλήματα στις διακρατήσεις κεφαλαίων της αγοράς χρήματος και γραμμάτια του δημοσίου από την Tether. Αυτή η εταιρεία έμαθε ότι μια θυγατρική της Deltec Bank & Trust Ltd., μιας τράπεζας των Μπαχαμών όπου δραστηριοποιείται η Tether, προσπάθησε να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικά hedge funds που επενδύουν σε τίτλους υψηλής ρευστότητας, είπαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτά τα χρήματα, πολλά από τα οποία ο πωλητής short πίστευε ότι προέρχονταν από την Tether, θα μπορούσαν να κλειδωθούν σε αυτά τα κεφάλαια για μήνες ή χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η Tether θα δυσκολευόταν να τα πάρει πίσω εγκαίρως για να ανταποκριθεί σε ένα κύμα αιτημάτων εξαγοράς, των ανθρώπων είπε.

Η Tether αρνήθηκε να σχολιάσει τις συναλλαγές της Deltec με hedge funds. Η Deltec δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Η Tether ανέφερε επίσης ότι κατέχει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 6% των αποθεματικών της στο τέλος του 2021, αξίας αυτού που αποκάλεσε «άλλες επενδύσεις». Αυτές οι επενδύσεις περιελάμβαναν ψηφιακά διακριτικά.

Συγκριτικά, τα περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν το USD Coin, το δεύτερο μεγαλύτερο stablecoin μετά το tether, αποτελούνται μόνο από μετρητά και βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκδότη του.

Ορισμένοι πωλητές short πιστεύουν ότι ο «άλλος» κάδος του Τether περιλαμβάνει μετοχές σε μετοχές ή ψηφιακά μάρκες που εκδίδονται από μη αποδεδειγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτογράφησης, είπαν άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις συναλλαγές τους. Αυτοί οι τύποι επενδύσεων είναι πιο επικίνδυνοι από τα εξαιρετικά ασφαλή ομόλογα του Δημοσίου.

Η Tether δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με αυτές τις επενδύσεις.

Εταιρείες όπως ο δανειστής κρυπτογράφησης Celsius Network LLC και η Exordium Ltd., ο κατασκευαστής ενός βιντεοπαιχνιδιού επιστημονικής φαντασίας που πρόκειται να κυκλοφορήσει, έχουν πει ότι εταιρείες που συνδέονται με την Tether ή τα στελέχη της έκαναν επενδύσεις μετοχών ή συμβολικών.

Στους πωλητές Short άρεσε επίσης η ασυμμετρία του εμπορίου: Ο δανεισμός της πρόσδεσης για την πώληση του κοστίζει μεταξύ 6% και 8% ετησίως, σύμφωνα με το Genesis. Αυτό είναι πιο ακριβό από πολλές μετοχές, αλλά θα εξακολουθούσε να αποφέρει σημαντικό κέρδος εάν η πρόσδεση πέσει απότομα. Εν τω μεταξύ, υπήρχε πολύ μικρή πιθανότητα το Τether να διαπραγματεύεται πάνω από $1 για παρατεταμένη περίοδο, αφού τότε οι κάτοχοί του θα έβαζαν στη τσέπη ένα premium πουλώντας το, σύμφωνα με το Genesis. Αυτό σήμαινε ότι μια σύντομη συμπίεση στη σύνδεση θα ήταν απίθανη.

Η αδιαφάνεια του Tether, σε συνδυασμό με την ταχεία ανάπτυξή του, το έχει κάνει επίσης συχνό θέμα συζήτησης στην Ουάσιγκτον. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης εμπορευμάτων διαπίστωσε πέρυσι ότι η Tether διατηρούσε ισοδύναμα αποθέματα δολαρίων στους λογαριασμούς της λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των ημερών σε μια περίοδο περίπου δύο ετών, με αποτέλεσμα η Tether να φτάσει σε διακανονισμό 41 εκατομμυρίων δολαρίων με τη ρυθμιστική υπηρεσία. Η Tether ούτε παραδέχτηκε ούτε αρνήθηκε την αδικοπραγία στο πλαίσιο του διακανονισμού της με την CFTC.

Ο γίγαντας του stablecoin είπε τότε ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στις προηγούμενες δραστηριότητές του και ότι είχε διορθώσει τα προβλήματα που εμπλέκονταν όταν ενημέρωσε τους όρους παροχής υπηρεσιών του το 2019.

Σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο τον Φεβρουάριο, μια ανώτερη αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, η Nellie Liang, είπε ότι περίμενε ότι η πρόσδεση δεν ήταν πλήρως εξασφαλισμένη, επικαλούμενη ότι κατανοούσε τις αποκαλύψεις για το Τether και το μη ρυθμισμένο καθεστώς του.

Επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες για τα stablecoins γενικότερα που εξέφρασε μια επιτροπή υπό την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σε μια έκθεση του Νοεμβρίου. «Εάν οι επενδυτές έχαναν την εμπιστοσύνη τους στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζουν το stablecoin, θα μπορούσε να υπάρξει μια πορεία, η οποία έχει πιθανές συνέπειες συστημικού κινδύνου», είπε η κ. Liang.

Η Tether είπε όταν δημοσιεύθηκε η έκθεση του Νοεμβρίου ότι περίμενε σαφήνεια σχετικά με τη ρύθμιση του stablecoin και ότι «ανυπομονούσε να εργαστεί μαζί με παγκόσμιες κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσει τη σωστή συμμόρφωση και την έκδοση σταθερών περιουσιακών στοιχείων όπως τα Tokens Tether».

Στο παρελθόν, τα στελέχη της Tether χλεύαζαν τους short sellers. Αφού η Hindenburg Research πρόσφερε επιβράβευση 1 εκατομμυρίου δολαρίων για προηγουμένως άγνωστες πληροφορίες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύνδεση, η μητρική της έκανε μια δήλωση αποκαλώντας την ανακοίνωση του Hindenburg μια «θλιβερή προσφορά προσοχής» που «προσπαθούσε να δυσφημήσει όχι μόνο το Tether, αλλά ένα ολόκληρο κίνημα».

Στη συνέχεια, ο Paolo Ardoino, επικεφαλής τεχνολογίας της Tether, δημοσίευσε μια γελοιογραφία στο Twitter που κοροϊδεύει τον Hindenburg ως θεωρητικό συνωμοσίας που φοράει καπέλο. «“Woah A miLon daollar bounty,”», έγραφε εν μέρει το καρτούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *