Τέρμα στη θεωρία συνωμοσίας.Το πείραμα του 2015 με ιό νυχτερίδων και SARS.Τα δεδομένα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:47 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
συνωμοσίας

Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, αλλά πρόκειται για πραγματική ιστορία, η οποία εκτυλίχθηκε το 2015, σε ανύποπτο χρόνο και προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονιού. Ας δούμε τα γεγονότα, χωρίς να πάμε σε θεωρία συνωμοσίας.

Το 2015, επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ελβετία συνδυάζοντας έναν κορονοϊό των νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS, δημιούργησαν νέο υβριδικό ιό, που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες- πανδημίες. Οι ερευνητές υποστήριζαν τότε ότι η μελέτη βοήθησε στο να αναγνωριστεί ένας δυνητικός κίνδυνος. Φυσικά υπήρξαν και φωνές που επεσήμαιναν τον υψηλότατο κίνδυνο που τα πειράματα εγκυμονούσαν.

Μάλιστα, ο Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον, ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι είχε προειδοποιήσει ότι «αν ο ιός κατάφερνε να “αποδράσει”, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις»!

Τώρα πολλοί επιστήμονες πιστεύουν (εικασία βέβαια) ότι ο εργαστηριακός ιός “απέδρασε” και ότι ο κορονοϊός είναι η μετεξέλιξη του. Την άποψη (εδώ πατάνε όσοι μιλούν για περί συνωμοσίας) αυτή ενισχύει το γεγονός ότι μόλις ξεκίνησε η επιδημία στην Κίνα, η πρώτη ερμηνεία ήταν ότι ο ιός προέρχεται από τις νυχτερίδες. Κατά άλλους βέβαια αυτό είναι απλά μία σύμπτωση.

Η υπόθεση του εργαστηριακού υβριδικού ιού έχει καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, όπως και οι φόβοι της επιστημονικής κοινότητας. Τα κείμενα υπάρχουν στο διαδίκτυο και είναι δημόσια και καθόλου απόρρητα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Δημοσιεύθηκαν προ 5ετίας και αναφέρονται σε συγκεκριμένο επιστημονικό γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος κάθε ένας από εμάς οφείλει να προσέχει τον εαυτό του και τους γύρω του. Να ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να μένει σπίτι όσο περισσότερο μπορεί. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά με πιστή τήρηση των οδηγιών όλα θα πάνε καλά.

Θεωρία συνωμοσίας ή επιστημονική μελέτη;

Στο ελληνικό διαδίκτυο, το θέμα παρουσιάστηκε από το in.gr στις 13 Νοεμβρίου 2015 ως εξής:

Συνδυάζοντας έναν ιό των νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS, διεθνής ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν υβριδικό ιό, που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη βοήθησε στο να αναγνωριστεί ένας δυνητικός κίνδυνος, άλλοι όμως πιστεύουν ότι τα πειράματα αυτού του είδους είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνα.

Ερευνητές στις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Κίνα αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature Medicine ότι δημιούργησαν τον νέο ιό, συνδυάζοντας τμήματα του ιού του SARS και ενός συγγενικού κοροναϊού των νυχτερίδων με την ονομασία SHC014.

Ο υβριδικός ιός που προέκυψε ήταν ικανός να μολύνει ποντίκια και καλλιεργημένα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι το πείραμα αποδεικνύει ότι ο ιός SCH014 μπορεί δυνητικά να προσβάλλει ανθρώπους, κάτι για το οποίο οι επιδημιολόγοι θα πρέπει να επαγρυπνούν.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι ότι τα ευρήματα δικαιολογούν το ρίσκο. Έπειτα από το θόρυβο που είχαν προκαλέσει πειράματα με επικίνδυνους ιούς γρίπης, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πέρυσι μορατόριουμ στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ανάλογων ερευνών που αφορούν τη γρίπη, το SARS και τον συγγενικό ιό του MERS.

Η τελευταία μελέτη είχε ήδη ξεκινήσει πριν επιβληθεί το μορατόριουμ τον Οκτώβριο του 2014, και η αμερικανική κυβέρνηση έκρινε αργότερα ότι δεν υπήρχε λόγος διακοπής της.

Πιο ανήσυχος δηλώνει ωστόσο ο Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον, ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι. «Αν ο ιός κατάφερνε να αποδράσει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις» προειδοποιεί στο δικτυακό τόπο του Nature.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Ρίτσαρντ Έμπραϊτ, ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι. «Το μόνο που προκύπτει από αυτή τη μελέτη, είναι η δημιουργία ενός νέου, μη φυσικού ρίσκου», εκτιμά.

Η ερευνητική ομάδα επιμένει ωστόσο ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Ραλφ Μπάριτς του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, μέλος της συντακτικής ομάδας, χωρίς τη μελέτη κανείς δεν θα είχαμε συνειδητοποιήσει ότι ένας ιός των νυχτερίδων μπορεί να είναι έτοιμος να προκαλέσει ανθρώπινες επιδημίες.

One thought on “Τέρμα στη θεωρία συνωμοσίας.Το πείραμα του 2015 με ιό νυχτερίδων και SARS.Τα δεδομένα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *